Γ.Στογιαννίδης : το σ/ν για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη της Ν.Δ είναι ο οδοστρωτήρας που θα καταστρέψει το ΕΣΥ

Την έντονη αντίδρασή του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που φέρνει αλλαγές στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, εξέφρασε ο Γρηγόρης Στογιαννίδης, υπεύθυνος Εργασιακών Θεμάτων και Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ξάνθης, ο οποίος  φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως υποστήριξε, θα λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας που θα καταστρέψει την δευτεροβάθμια περίθαλψη και θα είναι εις βάρος των πολιτών. 

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, εισήχθη σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους υγειονομικούς να ζητούν την απόσυρσή του, το οποίο  δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ζητούμενο είναι η στελέχωση των δομών της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων με την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών, τόνισε ο κύριος Στογιαννίδης και όχι η ιδιωτικοποίηση της υγείας, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της  δημόσιας υγείας φάνηκε το πόσο απαραίτητος είναι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν δέχονταν ασθενείς. Παράλληλα, πρόσθεσε, και η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών λειτούργησε εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και των νοσοκομείων και τώρα κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας  και της δήλωσης του υπουργού Υγείας ότι θα επιστρέψουν από 1η Ιανουαρίου 2023 οι ανεμβολίαστοι  υγειονομικοί στις θέσεις τους, ο κύριος Στογιαννίδης αναρωτήθηκε γιατί δεν επιστρέφουν αυτοί άμεσα , δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο, αφού θα πρέπει να τους καταβληθεί ο μισθός τους, κάνοντας επίθεση στον κύριο Πλεύρη ότι θέλει να ικανοποιήσει τον εγωισμό του με αυτή του την απόφαση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για ιδιωτικοποίηση της υγείας και κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, είπε ο κύριος Στογιαννίδης υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο της Ξάνθης είναι το χειρότερο νοσοκομείο σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά δεν φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι διοικήσεις, φταίει η κυβέρνηση και οι πολιτικές που εφαρμόζει.

Η αντίληψη της ΝΔ για λιγότερο κράτος οδηγεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υποστελέχωση της δημόσιας υγείας τόνισε ο Γρηγόρης Στογιαννίδης, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί με παλαιοκομματικούς όρους όταν δημιουργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία-διευρύνει δηλαδή το κράτος με τρόπους ρουσφετολογικούς , είπε- η οποία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αχρείαστη και θα την καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, όπως θα καταργήσει και το σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη σε περίπτωση που σήμερα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με ιατρούς πλήρους απασχόλησης, εισαγωγικό μισθό δύο χιλιάδες ευρώ και επιπλέον κίνητρα σε άγονες περιοχές , όπως είναι η Ξάνθη, γιατί όπως σημείωσε ο κύριος Στογιαννίδης ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση είχε δημιουργήσει τέσσερις τοπικές  μονάδες υγείας για την Ξάνθη-ΤΟΜΥ-,  τελικά όμως υπολειτουργούν οι δύο και η κυβέρνηση της ΝΔ τις έχει εγκαταλείψει και αυτές. 

Επίσης υπενθύμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει το Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη μοίρα του την περίοδο 2012-15. Είχε εγκριθεί ο μαγνητικός τομογράφος με ενέργειες των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019 όλα ήταν έτοιμα για την προκήρυξη αλλά η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη είπε όχι . Ενώ από την κριτική του κ. Στογιαννίδη δεν έλειψε και η μη λειτουργία της ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Το ζητούμενο δεν είναι, είπε , μια ΜΕΘ που αύξησε από πέντε σε επτά τα κρεβάτια της, αλλά μια ΜΕΘ που να λειτουργεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ξεκινά από σήμερα κινητοποιήσεις για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία.

Ακούστε τον κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά