Ερσίν Μποζ: ξεβολέψαμε αλλά ευαισθητοποιήσαμε-Με τη βιωματική δράση ‘’Δείπνο στο σκοτάδι’’ τίμησε την παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ η περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης

Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία διοργάνωσε ένα  «Δείπνο στο Σκοτάδι» σε γνωστό εστιατόριο της Ξάνθης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η συγκεκριμένη δράση  ήταν μία βιωματική εμπειρία που στόχευε στο να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής , θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών  Θράκης  κ. Μποζ Ερσίν, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο με το οποίο η ένωση αποφάσισε να καταδείξει τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης.

Όπως εξήγησε : ‘το ‘δείπνο στο σκοτάδι’ είναι μια δράση που γίνεται στην Αθήνα εδώ και χρόνια οργανωμένα. Δηλαδή εκτός από τους παρευρισκόμενους στο δείπνο συμμετέχει και το ίδιο το μαγαζί με τους σερβιτόρους του. Στόχος είναι να αναγκαστούν όλοι να οξύνουν τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Εμείς ξεκινήσαμε φέτος κάπως διαφορετικά. Χρησιμοποιήσαμε μάσκες στους φιλοξενούμενους μας και τους οδηγούσαμε εμείς στο τραπέζι. Όπως είπα και το βράδυ εκείνο, τους ξεβολέψαμε. Τους βάλαμε στη διαδικασία να νιώσουν για λίγο πως είναι να βιώνεις απλά πράγματα στην καθημερινότητα χωρίς την αίσθηση της όρασης. Κάποιοι σοκαρίστηκαν στα πρώτα μετέωρα βήματα που κλήθηκαν να κάνουν με τα μάτια καλυμμένα, αλλά και από τις τεχνικές που τους δείξαμε να χρησιμοποιήσουν για να φάνε…’

Ακούστε τον κ. Ερσίν Μποζ.

Όπως επισήμανε ο κ. Ερσίν Μποζ σίγουρα οι παρευρισκόμενοι προβληματίστηκαν από τη συμμετοχή τους στη βιωματική αυτή δράση-πρόσκληση. Βέβαια μια βιωματική δράση δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, όσο δυνατά μηνύματα και να εκπέμπει, να αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Είναι δικαίωμα να υπάρχει πρόσβαση παντού για όλους. Στα μαγαζιά, στις τράπεζες, στο Νοσοκομείο, στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι κάτι που το θεωρούμε δεδομένο αλλά για συμπολίτες με αναπηρία δεν είναι. Καθημερινά δίνεται ένας αγώνας για το αυτονόητο. Είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας.  Όμως, πρόσθεσε, είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί αρκετά πράγματα κι αυτό οφείλεται στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υπάρχει διάθεση ακόμη και από επαγγελματίες της πόλης να εντάξουν άτομα με αναπηρία στους πελάτες τους και η ένωση Τυφλών Θράκης είναι ανοιχτή σε προτάσεις αρκεί να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι η Ένωση μπορεί να εκπαιδεύσει οποιονδήποτε φορέα ή επαγγελματία επιθυμεί σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης, αρκεί να υπάρξει ανάλογο αίτημα.

Ο κ. Ερσίν Μποζ ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και ονομαστικά τους εκπροσώπους των συλλόγων που στήριξαν τη δράση της Ένωσης.

Κλείνοντας θύμισε μια φράση της Αμερικανίδας συγγραφέως Έλεν Κέλερ, η οποία ήταν τυφλή και κωφή : ΄΄είναι πολύ καλύτερο να περπατάς μ’ ένα φίλο στο σκοτάδι παρά μόνος σου στο φως…’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά