Γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού , στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Πόρτο Λάγος

Σε κλίμα κατάνυξης, γιορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια, η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού , στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Πόρτο Λάγος, η οποία αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων,  πλαισιωμένος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, ιερείς από την Μητρόπολη Ξάνθης και Βατοπαιδινούς πατέρες.

Τους ύμνους απέδωσαν ιεροπρεπώς ο χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου μαζί με μέλη της χορωδίας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας λιτανεύτηκε στους χώρους της Ι.Μ. η εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης, παραβρέθηκε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και  στη σύναξη που ακολούθησε στο Αρχονταρίκι, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του,  είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γέροντα Εφραίμ, τονίζοντας τη σημασία του Μετοχίου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου ως πνευματικός φάρος και αναπτυξιακός μοχλός για την ευρύτερη περιοχή και να τον ευχαριστήσει για την παρουσία και τις πατρικές του συμβουλές.

Ο Γέροντας, σημειώνει ο Μανώλης Φανουράκης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την περιοχή και ιδιαίτερα για τον Δήμο Ξάνθης και  ζήτησε να μεταφερθούν  στη δημοτική αρχή, αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας οι πατρικές του ευχές, καλώντας τους πιστούς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην προσευχή και την πνευματικότητα, καθώς αποτελεί την οδό για να φτάσουμε όλοι, όπως είπε, στην αληθινή αγάπη προς τον πλησίον, που είναι η προέκταση της πραγματικής αγάπης προς τον Θεό.

 

Άγιος Νικόλαος: Το «πλωτό» μοναστήρι στην Ξάνθη που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά