“Το σύνδρομο του Μεσσία” το νέο βιβλίο του Ξανθιώτη συγγραφέα Ηλία Μωραΐτη, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο καφέ Νόστος

“Το σύνδρομο του Μεσσία” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ξανθιώτη συγγραφέα Ηλία Μωραΐτη, που κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Πηγή και θα παρουσιαστεί στην Ξάνθη την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο καφέ Νόστος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος και  η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Άννα Μουσμουλίδου.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο Ηλίας Μωραΐτης και ο Θανάσης Μουσόπουλος, όπου έδωσαν κάποια στοιχεία από την πλοκή της υπόθεσης, αλλά και τους προβληματισμούς που θέτει στους αναγνώστες.

Όπως είπε ο κύριος Μουσόπουλος το Σύνδρομο του Μεσσία, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου, είναι όρος της ψυχολογίας, που αναφέρεται στα άτομα εκείνα που έχουν την τάση να σώσουν τον κόσμο, με οποιαδήποτε προσωπική θυσία και όλο αυτό μέσα σε ορισμένα όρια είναι θετικό, αλλά όταν γίνεται εμμονή, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις.

Ο κύριος Μουσόπουλος χαρακτήρισε ως θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχουμε πολλούς δημιουργούς πεζογράφους στην σύγχρονη Ξάνθη, με συγγραφικό έργο διαφόρων ειδών, ενώ αναφερόμενος στο βιβλίο του Ηλία Μωραΐτη είπε ότι είναι μία βαθύτατη μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων και είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα, αφού το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο με τίτλο “Σκληρές Αλήθειες” και ακολούθησε το 2020 “Ο Σκακιστής”,  το οποίο το 2023 θα κυκλοφορήσει σε δεύτερη έκδοση. Και τα τρία βιβλία του συγγραφέα απευθύνονται στο ευρύ κοινό από τους νέους αναγνώστες έως τους κλασικούς και αποτελούν σύμφωνα με τον κύριο Μουσόπουλο μία προσπάθεια ανάγνωσης της εποχής μας.

Ο Ηλίας Μωραΐτης, συγγραφέας του βιβλίου είπε ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα-ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο βασίζει την δράση του πάνω στο Σύνδρομο του Μεσσία, ενώ στο τέλος του βιβλίου γεννάται στον αναγνώστη το ερώτημα και τελικά θα κρίνει ο ίδιος εάν η υπερβολική προσήλωση να σώσουμε τον κόσμο, στο τέλος καταντά παθογένεια.

Η πλοκή της υπόθεσης είναι γρήγορη και ικανοποιεί το κοινό ακόμη και το πιο φιλοσοφημένο και μας μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στα Γιάννενα,μία πόλη που γνωρίζει πολύ καλά ο συγγραφέας από τα φοιτητικά του χρόνια, με κεντρικό ήρωα έναν ζωγράφο, κατηγορούμενο για φόνους, που πάσχει από βαριά ψυχική νόσο και προσπαθεί να καταλάβει εάν όσα ζει είναι πραγματικότητα ή γέννημα της φαντασίας του.

 Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Ιωάννινα, αρχές δεκαετίας του ΄80.

Την πόλη συγκλονίζουν οι φρικτές δολοφονίες τριών γυναικών. Ο ζωγράφος Άγγελος Αλεξάκης, έρμαιο της βαριάς ψυχικής νόσου που τον βασανίζει, παλεύει με το άρρωστο μυαλό του, πασχίζοντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Όμως, η παραληρηματική ζωή του θα οδηγηθεί σε ακόμα πιο σκοτεινές ατραπούς, όταν θα μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας ως ο βασικός ύποπτος για τα τρία εγκλήματα.

Ο Άγγελος είναι πλέον αναγκασμένος να ανακαλύψει μόνος του την αλήθεια, αποδεικνύοντας σε όλους, και κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, πως είναι αθώος. Σύμμαχός του σε αυτή τη σκληρή μάχη στέκεται ο διακεκριμένος ψυχίατρος δόκτορας Λεβύ.

Ταυτόχρονα, αινιγματικά πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή του Άγγελου. Καχύποπτοι αστυνομικοί, ένας ντετέκτιβ με σκοτεινό παρελθόν, μια μυστηριώδης φοιτήτρια ιατρικής, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων Τέχνης και μια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί, μετατρέπουν την προσπάθεια του Άγγελου για την αποκάλυψη της αλήθειας σε δυσεπίλυτο γρίφο.

Σ’ έναν γρίφο στον οποίο η μαρτυρική ζωή του ψυχικά άρρωστου ανθρώπου, ο έρωτας, το πάθος για την Τέχνη, τα αρχέγονα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, η αιώνια πάλη του καλού με το κακό, καθώς και η λυτρωτική δύναμη της αληθινής αγάπης καθορίζουν τους ήρωες του έργου, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο και βαθύ ψυχολογικό θρίλερ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά