Αντιπρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, Α. Κηπουρός: Συνεχίζεται η απεργία-αποχή για τη δόμηση- Δυσλειτουργία, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της πολυνομίας

Συνεχίζουν κανονικά την απεργία –αποχή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου για τις υπηρεσίες δόμησης  οι τρεις Ομοσπονδίες ΠΟΕ-ΟΤΑ. ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ, αφού παρά την προσφυγή στη δικαιοσύνη των αρμόδιων υπουργείων να κριθεί παράνομη και καταχρηστική, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στις 2 Φεβρουαρίου , από την έναρξη των ωραρίου μέχρι και τις 12:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας.

Ακούστε τον κ. Α.Κηπουρό.

Οι  τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης να διεκπεραιώσουν υποθέσεις, μετά την άτακτη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων από τις τότε Νομαρχίες στους Δήμους μέσω του Καλλικράτη, διόγκωσε τα ήδη υπάρχοντα από τότε προβλήματα, εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά και της μη μεταφοράς της υλικοτεχνικής υποδομής στις νέες υπηρεσίες επισημαίνει, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο αντιπρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ. Αλέξανδρος Κηπουρός, εστιάζοντας στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών.

Όπως σημείωσε οι συγκεκριμένες υπηρεσίες πρέπει να διαθέτουν πέντε συγκεκριμένες ειδικότητες. Η πλειοψηφία τους όμως δεν τις διαθέτει. Η πολυνομία δε, όσο δεν αποσαφηνίζει δεδομένα, το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση σε υπηρεσίες και πολίτες. Είναι αναγκαία , είπε, η απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Τόνισε ότι στα χρόνια των μνημονίων οι μηχανικοί του δημοσίου από 12.000 περίπου έφτασαν σήμερα τις 7.500. Τα 750 ευρώ που ορίζει ως αρχικό μισθό το ενιαίο μισθολόγιο, λειτουργούν αποτρεπτικά, πρόσθεσε, στο να εισέλθουν στο δημόσιο νέοι μηχανικοί…

Ο κ. Κηπουρός δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης, αλλά και τις επιπτώσεις που όλη αυτή η κατάσταση δύναται να επιφέρει στους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά σύμφωνα με περσινά στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., (τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε) είναι τραγική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 Υ.ΔΟΜ., οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ.

Επίσης, γνωστοποίησε,  από  τα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.

Τριάντα τρείς (33) Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.

Από τις 168, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό Π.Ε., 28 απασχολούν μόνο 1 Μηχανικό Π.Ε. ή Τ.Ε., άλλες 28 μονάχα 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 δηλαδή Υ.ΔΟΜ. λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.

Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

 Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει επανειλημμένα στα όργανα εξουσίας του κράτους κοινοποιώντας διάφορα πορίσματα, ενώ ειδικότερα με το από 3 Νοεμβρίου 2017 έγγραφό του με αριθμ. πρωτ.: Φ.1300.2/48622/2017 κάνει πολύτιμες διαπιστώσεις, ενώ καταλήγει ότι πρέπει να στελεχωθούν άμεσα οι Υ.ΔΟΜ. των Δήμων διότι παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης (επί της ουσίας παραβίαση του άρθρου 10 του Συντάγματος που αναφέρεται στο δικαίωμα αναφοράς προς τις Αρχές αλλά και της παρ.2 του άρθρου 24 του Συντάγματος). Πολύ σημαντική επίσης είναι η αναφορά... « χρήζει προσοχής το γεγονός ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένες νομικές συνέπειες στους Δήμους που δεν έχουν προβεί μέχρι το 2016 στην οργάνωση και στελέχωση των Υ.ΔΟΜ.».

Ο κ. Κηπουρός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης υπογράμμισε ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη διοίκηση για τον εσωτερικό οργανισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ελεύθερη επιλογή προϊσταμένων και αναμένει την απόφαση της.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ κόβει την πίτα της την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο εστιατόριο ‘Αμάλθεια’ καλώντας τα μέλη να δηλώσουν μέχρι και σήμερα τη συμμετοχή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Τεχνολογία
Τοπικά