Σοφία Μαυροπούλου : υπάρχουν αποτελεσματικά επιστημονικά εργαλεία για τους κινδύνους από τον ιό HPV –Θετική η ανταπόκριση των μαθητών της Ξάνθης στην ενημέρωση για το εμβόλιο

Ο Ιανουάριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται σε >95% στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV) επισημαίνει ο σύλλογος καρκινοπαθών και φίλων Παραμένοντας Ζωηροί.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης ο σύλλογός σε συνεργασία με την παθολογοανατόμο κα Σοφία Μαυροπούλου, Διευθύντρια του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, επιμελήθηκε φυλλάδιο σχετικά με τον HPV και το HPV εμβόλιο για τους φοιτητές και μαθητές της πόλης μας, με ταυτόχρονη ενημέρωσή τους. Ακούστε την κ. Σ.Μαυροπούλου.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η κ. Μαυροπούλου εστίασε στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τους κινδύνους που δύναται να ενέχει για την υγεία ο συγκεκριμένος ιός, αλλά και για τα επιστημονικά εργαλεία που πλέον έχει στη διάθεση της η ανθρωπότητα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους από συγκεκριμένα στελέχη του ιού, στελέχη που ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκίνου.

Όπως σημείωσε η έκδοση του ενημερωτικού φυλλαδίου έγινε με δική της προτροπή προς το σύλλογο  καρκινοπαθών και φίλων Ν.Ξάνθης καθώς λόγω της ειδικότητας της διαπιστώνει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις νοσούντων από τον ιό.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι γνωστός από τον Ιπποκράτη ακόμη υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 50 περίπου χρόνια η ιατρική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στελέχη του ευθύνονται για καρκινικές αλλοιώσεις .

Τόνισε ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα , με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, επιστημονικά εργαλεία για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Αυτά είναι το εμβόλιο HPV  για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 9 έως 15 ετών , το τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες που θα πρέπει να γίνεται όταν ξεκινά η σεξουαλική τους ζωή και το HPV DNA test.

Η κ. Μαυροπούλου ξεκίνησε ήδη τις ενημερώσεις σε Γυμνάσια της Ξάνθης και όπως μετέφερε η ανταπόκριση τους είναι εξαιρετικά θετική. Αρκετά κορίτσια έχουν ήδη εμβολιαστεί, τα περισσότερα παιδιά είναι ενήμερα για την έναρξη των εμβολιασμών και στα αγόρια, ενώ κάποια άλλα παιδιά προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά