Δήμαρχος Ξάνθης: Σταθερή η στόχευση της Δημοτικής Αρχής Ξάνθης στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έργο του Δήμου Ξάνθης για την επεξεργασία λυματολάσπης, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα έργο πολύ σημαντικό, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επίλυση ενός από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα της διαχείρισης και διάθεσης της βιολογικής λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τόνισε ότι συνολικά η απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων σε έργα της ΔΕΥΑΞ είναι περίπου 20 εκ ευρώ και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην δημιουργία υποδομών, που θα συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της ποιότητας της ζωής των δημοτών, όσο και στον τομέα της γεωργίας και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είναι ποτιστικές, βοηθώντας τους αγρότες στην αύξηση της παραγωγής τους, όπου σε συνδυασμό, όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος, με το μεγάλο αρδευτικό έργο ύψους 700 εκ ευρώ που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Θράκη, θα έχει ως θετικό αποτέλεσμα την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Ακούστε τον Δήμαρχο Ξάνθης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ευχαρίστησε δημόσια τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς και το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για την άριστη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για έργα σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων, οπότε η δημοτική αρχή είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή μιας μικρής Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στη Σταυρούπολη.

Παραμένοντας ο Δήμαρχος στον τομέα των υποδομών δήλωσε ότι προχωρούν στην Ενεργειακή Κοινότητα, μία συνεργασία των Δήμων Μύκης, Παρανεστίου, Ξάνθης και ΔΕΥΑΞ, όπου πρώτη προτεραιότητα για την Δημοτική αρχή είναι μέσω αυτής της ενεργειακής κοινότητας να μειωθούν τα κόστη της ΔΕΥΑΞ και άρα να υπάρξει μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες και επιπλέον να υποστηριχθούν ενεργειακά τα σχολικά κτίρια, ενώ συνεχάρη τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ όπως και τους υπαλλήλους για το έργο που προσφέρουν και τις άοκνες προσπάθειες τους.

Αναφερόμενος ο κύριος Τσέπελης στον σχεδιασμό της Δημοτικής αρχής δήλωσε ότι θα απευθυνθούν απευθείας στην ΕΕ και τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά για να διεκδικήσουν πηγές χρηματοδότησης για το έργο μεταφοράς νερού από την Γαλάνη, ύψους περίπου 24 -25 εκ. ευρώ, σε μία περιοχή που ήδη έχουν γίνει γεωτρήσεις με την επιστημονική συνεργασία  του καθηγητή του ΔΠΘ Γιάννη Διαμαντή και έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να καλύψουν διαχρονικά 120.000 χιλιάδες κατοίκους, παρέχοντας 2.000 κυβικά νερού ανά ώρα, ενώ το πεδίο ‘Γαλάζια νερά” εξασφαλίζει ταυτόχρονα την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, τονίζοντας ότι ο Δήμος Ξάνθης είναι μεταξύ των Δήμων της χώρας σε ποσοστά απορρόφησης χρηματοδοτήσεων.

Ταρτάν στο γήπεδο της Ασπίδας

Ένα ακόμη έργο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Τσέπελης, είναι αυτό που αφορά την αντικατάσταση του ταρτάν στο γήπεδο της Ασπίδας, λέγοντας ότι το έργο, ύψους 900.000 ευρώ, καθυστερεί λόγω των φθορών που διαπιστώθηκαν στην άσφαλτο και για να γίνει σωστά το έργο για τα επόμενα 30 χρόνια, πρέπει να γίνει από την αρχή η ασφαλτοποίηση 7 χιλιομέτρων, ενώ επιπλέον ολοκληρώθηκε και η μελέτη φωτισμού του γηπέδου, ύψους 1,7 εκ ευρώ και θα αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης.

Για να γίνει σωστά το έργο δεν θα φοβηθώ την καθυστέρηση, τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, προσθέτοντας ότι η συνωμοσιολογία  και η φθηνή πολιτική δεν χωρούν στην σύγχρονη πολιτική, ο κόσμος ξέρει να κρίνει. Δεν σπαταλώ τα χρήματα των πολιτών για πρόσκαιρο πολιτικό όφελος”.

Παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στον τομέα των υποδομών είναι στην οδό Αιμοδότη, όπου σε έκταση 14 στρεμμάτων θα γίνουν αθλητικέ εγκαταστάσεις , η κατασκευή του 4ου Λυκείου, όπου σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης από την πολεοδομία, στην πλατεία Ελευθερίας, η μελέτη για τις δύο εισόδους στον Γέρακα κ.α.

Καφέ κάδοι και  24 οχήματα στον τομέα καθαριότητας

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις του Δήμου Ξάνθης και στον τομέα της καθαριότητας και όπως εξήγησε ο κύριος Τσέπελης σύντομα θα τοποθετηθούν στην Ξάνθη οι καφέ κάδοι, ενώ ο Δήμος προμηθεύεται συνολικά με 24 οχήματα, όπως απορριμματοφόρα και σάρωθρα, για το έργο της καθαριότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά “βλέπουμε το πρόβλημα κατάματα, πρέπει να βελτιώσουμε και άλλο αυτόν τον τομέα. Το προσωπικό μας είναι άριστο, και τους ευχαριστώ όλους δημόσια, θα βελτιωνόμαστε καθημερινά αρκεί να τους δώσουμε τα εχέγγυα και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό.’

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Δήμαρχος Ξάνθης “Ενωμένοι και αγαπημένοι θα κάνουμε το καλύτερο Καρναβάλι”

Στην τελική ευθεία ο Δήμος Ξάνθης για την διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών  με τον Δήμαρχο Ξάνθης να τονίζει γεμάτος αισιοδοξία “Ετοιμαστείτε Ξανθιώτες να ξεχάσουμε την κρίση και την πανδημία. Ενωμένοι και αγαπημένοι θα κάνουμε το καλύτερο Καρναβάλι. Ο εθελοντισμός και η αγάπη μάς ενώνει, θα κάνουμε ότι καλύτερο για εμάς και τους επισκέπτες, να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη μας. Ελάτε να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου  

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τεχνολογία
Τοπικά