Η. Ασκαρίδης-ΘΛΕ 2023 : δυναμική επανεκκίνηση –Από τις 10 έως τις 26 Φεβρουαρίου ο λαοφιλής θεσμός επιστρέφει!

Στους ρυθμούς του πιο λαοφιλούς θεσμού, των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, επιστρέφει η Ξάνθη μετά από τρία χρόνια αδράνειας.

Από τις 10 έως και τις 26 Φεβρουαρίου οι ΘΛΕ επιστρέφουν δυναμικά με ένα  πλούσιο πρόγραμμα , ισορροπημένο όπως πάντα ανάμεσα στη λαογραφία και τη διασκέδαση.

Συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, δρώμενα και αποκριάτικες εκδηλώσεις κάθε μέρα εμπλουτίζουν το πρόγραμμα.

Ακούστε τον κ. Ηλία Ασκαρίδη.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης  η μεγάλη γιορτή της Ξάνθης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με τη συναυλία της Λένας Ζευγαρά στην κεντρική πλατεία. Το Σαββατοκύριακο θα είναι αφιερωμένο στη λαογραφία με τα χορευτικά των συλλόγων να παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Δημοκρατίας, από τις 11:00 π.μ έως τις 13:00 μ.μ. και με συναυλία από το μουσικό σχήμα ‘Μπρατίμια’.

Για τις επόμενες έξι ημέρες καθημερινά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο θα υπάρχουν εκδηλώσεις λαογραφίας ενώ την Τσικνοπέμπτη , στο κλειστό αθλητικό κέντρο ‘Φ.Αμοιρίδης’, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη βραδιά γευσιγνωσίας.

Στις 19 Φεβρουαρίου , στις 12:00 το μεσημέρι , θα πραγματοποιηθεί η παιδική καρναβαλική παρέλαση, η οποία φέτος δεν θα περιορίζεται στη συμμετοχή μόνο των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Ασκαρίδης φέτος θα παρελάσουν μαθητές Γυμνασίων αλλά και νηπιαγωγείων της Ξάνθης. Αμέσως μετά οι μικροί Ξανθιώτες, οι συνεχιστές του θεσμού, θα απολαύσουν τη συναυλία με την αγαπημένη τους Ζόζεφιν  στην κεντρική πλατεία.

Στις 21 Φεβρουαρίου από τις 10:00 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι οι πύλες του αθλητικού κέντρου ‘Φ.Αμοιρίδης ‘ θα είναι ανοιχτές για τους μικρούς δημότες οι οποίοι θα ξεφαντώσουν και θα διασκεδάσουν με μουσική, χορό αλλά και με show που θα περιλαμβάνει ζογκλέρ, κλόουν κ.α . Από τις 16:00 ως τις 19:00 ο ίδιος χώρος θα φιλοξενήσει ένα αποκριάτικο πάρτι για όλους τους δημότες, μικρούς και μεγάλους , δωρεάν όπως και οι εκδηλώσεις για τα παιδιά το πρωί της ίδιας μέρας.

Στις 23 Φεβρουαρίου συναυλία με το Γιώργο Λιβάνη στην κεντρική πλατεία στις 19:30, ενώ στις 24 του μήνα συναυλία με δυο τράπερ αφιερωμένη στους νεαρούς συνεχιστές του θεσμού. Την ίδια ημέρα το βράδυ θα γίνει στην κεντρική πλατεία η κλήρωση για τη σειρά με την οποία θα παρελάσουν οι σύλλογοι στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Φέτος θα παρελάσουν 39 συνολικά σύλλογοι  καθώς εκτός από τους συλλόγους της Ξάνθης δήλωσαν συμμετοχή σύλλογοι από Ορεστιάδα, Λευκάδα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες!

Όπως τόνισε ο κ. Ασκαρίδης φέτος αναμένονται πολλοί επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Αναμένονται αφίξεις το τελευταίο τετραήμερο από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Γερμανία και Ιταλία!

Το Σάββατο πριν τη μεγάλη παρέλαση , στις 13:00 , στην κεντρική πλατεία συναυλία με την Αναστασία και το βράδυ η μεγάλη βραδινή καρναβαλική παρέλαση.

Το μεσημέρι της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, στη μία το μεσημέρι, η μεγάλη παρέλαση.  Οι Θ.Λ.Ε θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα με το κάψιμο του Τζάρου.

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σταυρούπολη καθώς ετοιμάζεται μια υπέροχη εκδήλωση με δρώμενα και φυσικά με όλα τα παραδοσιακά Σαρακοστιανά εδέσματα. Την ίδια μέρα με ένα ποντιακό γλέντι θα υποδεχθούμε τη Σαρακοστή στα πανέμορφα Κομνηνά.

Φέτος ο στολισμός της Ξάνθης δεν θα περιοριστεί μόνο σε κεντρικές οδούς της πόλης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού αποκριάτικος διάκοσμος θα τοποθετηθεί σε αρκετούς δρόμους της πόλης , εμπορικούς και μη, ώστε το κέφι και η χαρά των Θ.Λ.Ε να απλωθούν σε όλη την Ξάνθη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Πολιτιστικά
Τοπικά