Όνειρα - Χρώματα -Μυρωδιές-Αρώματα / Το Πρόγραμμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2023

ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2023

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 58η - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

 

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνουν τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023.

 

Υγειονομική κάλυψη

1. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης.

 

2. Ομάδα Διάσωσης και Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων.

 

 

Φίλες και φίλοι.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ο πιο αυθεντικός λαϊκός θεσμός του Δήμου Ξάνθης είναι και πάλι εδώ, για να μας υποδεχτεί όλους -μικρούς και μεγάλους- συμπαρασύροντάς μας σε ένα ξέφρενο γλέντι χαράς και αισιοδοξίας.

Μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας και της… ταλαιπωρίας σε ψυχή και σώμα, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σχεδιάζουν να σβήσουν τις μαύρες σελίδες της καθημερινότητας, τις βαριές σκέψεις που ακολούθησαν αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπόσχονται να γεμίσουν τις καρδιές των ανθρώπων με… «Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα» - όπως ήταν και το γενικό μήνυμα των Γιορτών του 2020, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αν και όλα ήταν έτοιμα…

Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε φέτος. Συνεχίζουμε από κει που σταματήσαμε. Γιατί αυτό προτάσσει η ζωή και η φύση των ανθρώπων. Ιδίως, των Ελλήνων: που περνούν διά πυρός και σιδήρου, αγωνίζονται, δυναμώνουν και προχωρούν!

Ας εμπνευστούμε και πάλι, με οδηγό τον Πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εξωστρέφεια!

Σας προσκαλώ, με χαρά και συγκίνηση, στο μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της πατρίδας μας, προσελκύοντας επισκέπτες από τη γειτονιά των Βαλκανίων, αλλά κι από κάθε ελληνική γωνιά…

Συγχαίρω τον πρόεδρο, το ΔΣ και τα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας για την άρτια οργάνωση των Θ.Λ.Ε. - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023.

Ευχαριστώ θερμά την «ψυχή» των Γιορτών, τους εκατοντάδες εθελοντές των Συλλόγων της Ξάνθης, με το αστείρευτο μεράκι και τη βαθιά αγάπη για την ξεχωριστή πόλη μας. Αλλά και όλους εσάς, τους συνδημότες και τους επισκέπτες που θα γίνουν μια αγκαλιά στην Ξάνθη, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης, ενθάρρυνσης, υπόσχεσης σε αυτό το μεγάλο δώρο, που λέγεται ΖΩΗ.

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με ολόκληρη την τοπική κοινωνία, θα συνεχίσει ενεργά τις προσπάθειες για την εξέλιξη αυτού του ιστορικού πολιτιστικού θεσμού, που αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.    

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης

Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης

 

 

Φίλες και φίλοι, συμπολίτες, συμπολίτισσες και επισκέπτες. Σας καλωσορίζω στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023.

Όπως αναφέρει κι ο Δήμαρχος της πόλης πιο πάνω, μετά απουσία τριών ετών, είμαστε έτοιμοι για την μεγάλη μας γιορτή. Παραδοσιακή και σύγχρονη ταυτόχρονα, όπως πάντα. Ως τέτοιος θεσμός γιορτάζεται ανελλιπώς στην πόλη μας τα τελευταία πενήντα επτά χρόνια, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες και αποτελεί μια γιορτή που παραμονές της άνοιξης δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους μας με διάφορους τρόπους να εκφράσουν την πίστη και την αισιοδοξία τους για μια καλή χρονιά, για ένα καλύτερο αύριο. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι πέρα από εντυπωσιακό είναι και άμεσο. Η προετοιμασία και η ενεργή συμμετοχή όλων των μελών των συλλόγων, των καρναβαλιστών, αλλά και επισκεπτών καθώς και η συνεργασία μεταξύ τους, είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του θεσμού, μαρτυρώντας με τον τρόπο αυτό ότι το νόημα και η στόχευση των γιορτών μένει αναλλοίωτο.

Η Ξάνθη ανοίγει την αγκαλιά της και σας περιμένει. Καλή Αποκριά!

 

Ο πρόεδρος του

Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Ηλίας Ασκαρίδης

 

 

Το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί διαχρονικά την μεγαλύτερη γιορτή του τόπου μας. Είναι ένας θεσμός που αποτελεί αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της πόλης μας, αναδεικνύοντας τα πλούσια ήθη και έθιμα της. Οι ρίζες προέλευσης του χάνονται στο πέρασμα των χρόνων και η αποκριάτικη παράδοση διατηρείται μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη αυτή γιορτή δίνει το έναυσμα σε πολίτες και επισκέπτες κάθε ηλικίας να συμμετέχουν ενεργά με κέφι, ζωντάνια και χορό σε μια σειρά εκδηλώσεων που κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η ανάμειξη της ελεύθερης έκφρασης, της συνύπαρξης του παραδοσιακού με το νέο, που ξέρει να αναγνωρίζει, σέβεται, εμπνέεται και αναζητά νέους τρόπους και μορφές έκφρασης, αποτελούν ξεχωριστά στοιχεία, που δίνουν στο καρναβάλι της Ξάνθης την δική του μοναδική υπόσταση.

Σαν Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στηρίζουμε ένθερμα τον θεσμό αυτό και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας, να συμμετέχουν ενεργά στα ποικίλα δρώμενα με κέφι και ζωντάνια. Όλοι μαζί ας απολαύσουμε την κάθε στιγμή και για άλλη μία χρονιά να βιώσουμε αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες.

 

 

O Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Κωνσταντίνος Κουρτίδης

  • Όλο το πρόγραμμα των ΘΛΕ 2023
  • Τα θέματα των πληρωμάτων της Μεγάλης Παρέλασης

 

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 18:30

Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε χρόνο με την αναγγελία της έναρξής από τον δήμαρχο της πόλης.

Ντόπιοι, ξένοι, μικροί και μεγάλοι φορούν τη μάσκα του κεφιού και βγαίνουν στους δρόμους για να γλεντήσουν και να χορέψουν.

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00

Συναυλία Λένα Ζευγαρά

Η τραγουδίστρια που με την είσοδο της στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού έχει προκαλέσει πανικό.

Το μελαχρινό κορίτσι από την Καρδίτσα βλέπει συνεχώς τις μετοχές του στο τραγούδι να ανεβαίνουν.

Επάξια κερδίζει την αγάπη του κοινού, εισπράττει τον θαυμασμό του και το ανταποδίδει με τις μεγάλες της επιτυχίες.

Τα σταθερά της βήματα προς την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων της μαρτυρούν πως ήρθε για να μείνει και να φτάσει στην κορυφή.

Έχει άλλωστε όλα τα φώτα για να το πραγματοποιήσει.

Με την εντυπωσιακή εμφάνιση και την ιδιαίτερη φωνή της, καταφέρνει πάντα να γεμίζει τα μαγαζιά που εμφανίζεται και να μην μπορεί να πάρει κανείς τα μάτια του από πάνω της

 

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, ώρα 19:00

«Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ελληνική αποκριά»

Μέσα από αποσπάσματα ταινιών θα περιηγηθούμε σε παλαιότερες αποκριές και θα γνωρίσουμε τον τρόπο που αυτές αντιμετωπίζονταν τόσο από τους καθημερινούς ανθρώπους όσο και από την επίσημη λαογραφική έρευνα.

Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ, Κινηματογραφικό Εργαστήρι Ιδρύματος.

Είσοδος ελεύθερη

 

 Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας ώρα 11:30

«Η Γιορτή της Λαογραφίας»

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης. Στην μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά. Το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα παραδοσιακό γλέντι με πολύ κέφι, με τους αυθεντικούς χορούς και τα στοιχεία της αποκριάτικης περιόδου, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

*Όλες τις εκδηλώσεις στο Δημοτικό Αμφιθέατρο και στην κεντρική σκηνή, παρουσιάζει ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Κουτσουρλής.

Έχει περάσει από ρεπορτάζ ειδήσεων και παρουσίαση κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ως συντάκτης εβδομαδιαίας εφημερίδας και sites. Συνεργάστηκε ως ανταποκριτής με την Τατιάνα Στεφανίδου, την Σταματίνα Τσιμτσιλή και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι συντάκτης ως σήμερα στο ψυχαγωγικό site της Ζήνας Κουτσελίνη.

 

Κέντρο Διογένης ώρα 21:30

Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης

Ετήσιος χορός του συλλόγου με τους Φρατζεσκάκη και Στρατάκη.

Πληροφορίες 2541020400

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00

Παραδοσιακό γλέντι, «Εμείς εδώ χορεύουμε»

Καρναβαλικοί και λαογραφικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σε ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

 Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Τα Μπρατίμια»

Μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Ταξιδεύουν  σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.

 

 Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, (Κ. Μπένη και Βλαχοπούλου, άνωθεν Δημ. πάρκινγκ), ώρα 20:00

Βραδιά λαογραφίας, «Φτου πιπέρι 3».

Ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, φέρνει και πάλι στην πόλη μας το ανανεωμένο μουσικοθεατρικό, με λαϊκά γαμοτράγουδα, πιπεράτα παραμύθια και «μασάλια όλα τσ΄ Αποκριάς». Η Ανθή Θάνου, ο Αλέξανδρος Μακρής και η Κατερίνα Δούκα μας παρασέρνουν σε ένα πονηρό σεργιάνι μέσα από πικάντικες ιστορίες, ερωτικά παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις. Γριές, γέροι, όμορφες, άσχημες, μοναχοί, γιατροί, πρακτικοί, ένα έχουν στο νου τους… Πράξεις άνομες, καμώματα ακατονόμαστα. Τώρα όμως είναι καιρός να ειπωθούν γιατί τις Απόκριες όλα επιτρέπονται! Μια παράσταση αυστηρά για ενήλικες. Αφήγηση: Ανθή Θάνου. Κιθάρα και τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής. Τραγούδι: Κατερίνα Δούκα

Είσοδος: 8 ευρώ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά.

Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

Πολιτιστικός φυσιολατρικός σύλλογος Τοξοτών

Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Νέας Κεσσάνης «Αγία Παρασκευή»

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

Πολιτιστικός σύλλογος Αβάτου Ξάνθης

  

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 16:00

Ιστορίες της Αποκριάς Ι «Δύο λαλούν και όλοι διαβάζουν…»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η λέσχη μας διαβάζει αποκριάτικες ιστορίες στο Ράδιο Ξάνθη 93,5. Η στοχοθεσία του εργαστηρίου είναι μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, διανθίζοντας το λόγο τους και έχοντας στη συναισθηματική τους παλέτα τα πιο ζεστά χρώματα. Το εργαστήριο δημιουργήθηκε από την αγάπη που τρέφει η συγγραφέας Δήμητρα Π. Πυργελή για την ελληνική γλώσσα και για τη λογοτεχνία γενικότερα.

Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 72363

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά.

Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης

Πολιτιστικός Σύλλογος Διομήδειας

Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής

«Η Θράκη»

Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου

 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Χορωδιακή βραδιά

 

Μικτή χορωδία του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης.

Δημιουργήθηκε το 2001 από τότε ως σήμερα πλαισιώνει τις τοπικές  κι όχι μόνο εκδηλώσεις του Δήμου Αβδήρων με μεγάλη επιτυχία. Αποτελείται από 30 χορωδούς, όσο για το ρεπερτόριο της είναι έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Συμμετέχουν οι μουσικοί, Γιώργος Μπουναρτζής στο μπουζούκι και Ραφαήλ Μπουναρτζής στο πιάνο. Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Γιώτα Καβαρατζή.

 

Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης

Η χορωδία ιδρύθηκε από το «Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ξάνθης» το 1966. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 250 εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Έχει αξιολογηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «άριστο χορωδιακό συγκρότημα με καλλιέργεια και πλαστικότητα». Ιδρυτής και διευθυντής ήταν μέχρι το 1992 ο Τηλέμαχος Μεταλλινός και από το 1992 μέχρι και σήμερα ο Θεόδωρος Μανώλης.

 

Μικτή ενόργανη χορωδία «Τραντέλλενες»

Είναι από την Ξάνθη. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 τη διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει ο μαέστρος Στέλιος Κολοβός, ως συνέχεια των πολλών τμημάτων του ομώνυμου συλλόγου (Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης).

Τη χορωδία στελεχώνουν άνδρες, γυναίκες και μουσικοί που η οικογενειακή τους καταγωγή πηγάζει απ’ όλες τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου.

Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών (χορευτικά, επιτραπέζια κ.α)

Έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά της σε αρκετά μέρη τόσο τοπικά όσο και σε όμορους νομούς. Τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 20:00

Ιστορίες καρναβαλιού και όχι μόνο – παρουσίαση στο μουσείο

Το Μουσείο ως φορέας διάσωσης και αξιοποίησης της ιστορικής μνήμης, οργάνωσε την ομάδα προφορικής ιστορίας της Ξάνθης. Στόχος η καταγραφή της νεότερης τοπικής ιστορίας ώστε να διασωθεί η συλλογική μνήμη της πόλης, με τη συλλογή αφηγήσεων ζωής, ιστοριών, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού. Υπεύθυνοι της ομάδας είναι η Κατερίνα Μάρκου, επίκουρη καθηγήτρια, ΔΠΘ και ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, διευθυντής του Ι.Λ.Μ.Ξ

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο fexorg@otenet.gr

Οργάνωση: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / ΟΠΙΞΑΝ


Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου

 

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 20:00

Βραδιά λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων.

Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα  γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ως οικοδεσπότης θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

 

 Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, ώρα 18:00

Εργαστήριο «Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη εικαστική έκφραση» με κατασκευή αποκριάτικης μάσκας.

Το Εργαστήρια Ζωγραφικής και Εικαστικών του ΙΘΤΠ, προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Ελάτε να γνωρίσουμε τον πολυποίκιλο κόσμο της μάσκας και τον πολλαπλό ρόλο της σε διάφορους πολιτισμούς, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της  δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με την εικαστική συμμετοχή των έμπειρων καθηγητών του Ιδρύματος. Τα παιδιά θα τολμήσουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας, κατασκευής και διακόσμησης της.

Απαραίτητη προϋπόθεση, κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!

Είσοδος ελεύθερη

 

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

«Η Θράκη»

«Θάμυρις»

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κεσσάνης «Αγία Παρασκευή»

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου

Πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Κάθε χρόνο οργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ  

 

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 17:30

Αποκριάτικο μπαλνταφάν του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης με πολύ χορό, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις.

Είσοδος 5 ευρώ.

 

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 11:30.

Χορευτικά λαογραφικών συλλόγων

Βασικό χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων είναι ο εορτασμός πάσης φύσεως κοινωνικών εκδηλώσεων που δημιουργούν ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων και έναν βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ φίλων και γνωστών. Με μία λέξη, το γλέντι. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης (παιδικό)

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» (εφηβικό)

Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30

Θεατρική παράσταση «Τελευταία στάση … Κωνσταντινούπολη».

Το παιδικό και εφηβικό τμήμα του συλλόγου Μικρασιατών N. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» παρουσιάζει μια παράσταση, μια μυθοπλασία, η οποία δημιουργήθηκε από τα παιδιά του συλλόγου, με φόντο τη ζωή των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ιστορία πραγματεύεται την απρόσμενη συνάντηση επτά διαφορετικών ανθρώπων κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού με την αμαξοστοιχία του «Orient Express» η οποία ξεκινάει από το Παρίσι με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι κρύβει πολλές εκπλήξεις με την μεγαλύτερη να τους περιμένει στο τέλος. Τα παιδιά του συλλόγου έχοντας ανεβάσει άλλες τρεις μουσικοθεατρικές παραστάσεις με αφιερώματα σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, προσπαθούν για άλλη μια φορά να αποδώσουν φόρο τιμής στα μέρη εκεί απέναντι, που ίσαμε χθες ήταν η πατρίδα μας με σεβασμό στην ιστορία, με μνήμη, με αγάπη, με χαμόγελο, με συγκίνηση και κυρίως… με αισιοδοξία! Ελάτε να περάσουμε μία βραδιά γεμάτη όμορφες εικόνες μέσα από τα μάτια και τις φωνές των παιδιών.

Οργάνωση: Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»

 

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 11:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Κάθε χρόνο οργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ  

 

Αίθουσα εκδηλώσεων «Απόλλων» (5ο χλμ Ξάνθης – Λάγους). 

Ετήσιος χορός του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ  

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του. Προσκλήσεις στο τηλέφωνο 6945837013, Γιάννης Γκορόγιας

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 20:00.

Συναυλία Locomondo

Ένα από τα πιο γνωστά, νεανικά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα, έρχεται στην κεντρική σκηνή, για να χαρίσει ένα αξέχαστο συναυλιακό πάρτι.

Με μια μίξη από reggae, ska, latin, rock και ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, οι Locomondo καταφέρνουν να ξεσηκώνουν τα κοινά όλων των ηλικιών και να μας ενώνουν όλους σε μια μεγάλη παρέα ατελείωτου χορού.

Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε σκηνές, και έχοντας πραγματοποιήσει αμέτρητες live εμφανίσεις, ξέρουν πολύ καλά πώς να δίνουν τον παλμό και να ξεσηκώνουν το κοινό με τους ρυθμούς και με τα αγαπημένα τραγούδια τους.

Οι Locomondo ιδρύθηκαν το 2003 στην Αθήνα από τον Μάρκο Κούμαρη και τον Γιάννη Βαρνάβα. Από το ξεκίνημά τους τα τραγούδια τους έχουν μπει στο playlist διάφορων ευρωπαϊκών σταθμών. Το 2005 ταξιδεύουν στην Τζαμάικα και ηχογραφούν με τον θρυλικό τρομπονίστα VinGordon-είναι η πρώτη φορά που ελληνικό συγκρότημα ηχογραφεί στην Τζαμάικα. Δύο χρόνια μετά ανοίγουν τη συναυλία του Manu Chao στην Μαλακάσα.

Έκτοτε σημειώνουν μια συνεχώς ανοδική πορεία. Έχουν ηχογραφήσει πάνω από εννέα άλμπουμ κι έχουν παίξει σε μερικούς από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία κ.α.

Οι Locomondo είναι οι:

Μάρκος Κούμαρης – φωνή, κιθάρα, Γιάννης Βαρνάβας – κιθάρα, φωνή, Σταμάτης Γούλας – πλήκτρα, sampler, φωνή, Σπύρος Μπεσδέκης – μπάσο, Στρατής – Άγγελος Σούντρης – τύμπανα, Χρήστος Καλαιτζόπουλος – ακορντεόν – τραγούδι. Τα πνευστά των Locomondo είναι οι Χρήστος Σπηλιόπουλος – τρομπόνι, φωνή, Νίκος «Tattoo» Βλάχος – τρομπέτα, φωνή. Ηχολήπτες: Θανάσης Ταμπάκης, Γιώργος Φραγκέλης. Φωτιστής: Κώστας Μαργκάς

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00

Παιδική καρναβαλική παρέλαση

Έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς για παιδιά και γονείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσική στη διαπασών θα δίνει το ρυθμό και οι γλυκύτατοι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, ενώ κορυφαία στιγμή είναι η συναυλία που ακολουθεί αμέσως μετά. Ραντεβού στην αφετηρία, διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 15:30.  

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:30

Συναυλία Josephine

Η Josephine είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές και ταλαντούχες τραγουδίστριες της γενιάς της και έχει καταφέρει να αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό. Τα τραγούδια της έχουν αφήσει το στίγμα τους στη δισκογραφία και κάθε φορά δεν αργούν να γίνουν hit. Η τραγουδίστρια ξέρει να μαγνητίζει τα βλέμματα και οι θαυμαστές της, την ακολουθούν σε κάθε της βήμα. Τα τελευταία χρόνια βαδίζει επάξια σε παράλληλους δρόμους με καταξιωμένους συναδέλφους του χώρου.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30

Θεατρική παράσταση «Από τη Σμύρνη στη Λήθη και πίσω».

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες» δημιουργήθηκε το 2019 και βρέθηκε μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε με πολύ κέφι, θέληση και προσπάθεια να φέρει εις πέρας αυτό που είχε θέσει ως αρχικό στόχο: μια παράσταση – φόρο μνήμης στην Μικρασιατική καταστροφή.

Τα κείμενα του έργου είναι του Φίλιππου Τσαουσέλη με τη βοήθεια της Αγγελικής Τσανεκίδου και η σκηνοθεσία του πρώτου. Τριάντα ηθοποιοί, τραγουδιστές, ζωντανή ορχήστρα και χορευτές συμμετέχουν στην παράσταση, η οποία περιγράφει την βίαιη απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στον ελλαδικό χώρο. Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα μαζί στην όμορφη αγορά της Σμύρνης, να ζήσουμε την μαύρη περίοδο του ξεριζωμού αλλά και την αρχή της νέας ζωής στην Ελλάδα. Σαν ένα παραμύθι. Σαν ένα κεράκι, για να μην σβηστεί από τη μνήμη μας η ιστορική μας πορεία.

Οργάνωση: Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»

 

 

 

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης

Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου Ξάνθης

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

Μορφωτικός – Πολιτιστικός – Οικολογικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κουτσού Δήμου Αβδήρων Ν. Ξάνθης «Άγιος Γεώργιος»

Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 16:00

Ιστορίες της Αποκριάς ΙΙ «Δύο λαλούν και όλοι διαβάζουν…»

Η λέσχη μας διαβάζει αποκριάτικες ιστορίες. Η στοχοθεσία του εργαστηρίου είναι μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες τα παιδιά  να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, διανθίζοντας το λόγο τους και έχοντας στη συναισθηματική τους παλέτα τα πιο ζεστά χρώματα. Το εργαστήριο δημιουργήθηκε από την αγάπη που τρέφει η συγγραφέας Δήμητρα Π. Πυργελή για την ελληνική γλώσσα και για τη λογοτεχνία γενικότερα.

Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 72363

 

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου

 

Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 09:00 με 11:00 και 11:30 με 13:30

«Μπαλνταφάν των δημοτικών σχολείων»

Η φανταστική πόλη του καρναβαλιού έρχεται ξανά για να ψυχαγωγήσει τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και να τους γνωρίσει τη χαρά και την ατμόσφαιρα της αποκριάς. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να χορέψουν, να διασκεδάσουν με μουσικοκινητικά παιχνίδια από ομάδα διασκεδαστών, ζογκλέρ και χορευτών. Η συνέχεια κορυφώνεται με ένα ξέφρενο πάρτι με μουσική και χορό.

Είσοδος μόνο για τα δημοτικά σχολεία (τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ΄)  

 

Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 16:00 με 19:00

«Μπαλνταφάν για τους μπόμπιρες»

Η ίδια εκδήλωση επαναλαμβάνεται με δωρεάν είσοδο και προσαρμόζεται για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.

 

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

Πολιτιστικός Σύλλογος Διομήδειας

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων Δήμου Τοπείρου Ν. Ξάνθης

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρωδάτου «Οι Απίθανο

 

  

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 20:30

Μουσική επιθεώρηση «Πικαντίλι 4, Αυτή η νύχτα μένει»

Με τη συμμετοχή 30 και πλέον ηθοποιών, τραγουδιστών, μουσικών κλπ. 3ωρο σούπερ πρόγραμμα. Γκεστ σταρ Χρήστος Δάντης ή Ελπίδα, Γιώργος Καρυπίδης και ο Γιάννης Φλωρινιώτης με το μπαλέτο του.

Σκηνοθεσία – κείμενα: Πάνος Παπαδόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Πετρόπουλος.

Οργάνωση: Θρακική Θεατρική Σκηνή.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00

Συναυλία Cultera

Τετραμελής μπάντα από την Ξάνθη. Δημιουργήθηκε από το κοινό τους πάθος για τη μουσική και έφτιαξαν μια «τρελή» παρέα με σκοπό την έκφραση τους μέσω αυτής. Επηρεασμένοι μουσικά κυρίως από την ελληνική ροκ αλλά και ποπ σκηνή έχουν ως στόχο με τις εμφανίσεις τους να σας κάνουν να τραγουδήσετε και να σας παρασύρουν στους ρυθμούς τους.

Φωνητικά/κιθάρα: Φίλιππος Παϊτάρης, κιθάρα: Πάρης Μουρβάτης, μπάσο: Βασίλης Τσιακούλιας, τύμπανα: Σπύρος Κουτσομιχαλης.

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:30

Συναυλία Γιώργος Λιβάνης

Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους λαϊκούς τραγουδιστές της νέας γενιάς. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική (κυρίως την παραδοσιακή), καθώς ήταν σε μουσικό ωδείο από την ηλικία των 8 ετών. Σπούδασε βυζαντινή μουσική και ξεκίνησε να ασχολείται με το λαϊκό τραγούδι κάνοντας μαθήματα φωνητικής. Το 2016 έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο με το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Αχ Καρδιά» και έπειτα ακολούθησε το άκρως επιτυχημένο «Βγαίνω, Πίνω, Ξενυχτάω», «Θες», «Που και Που», «Να είσαι ευτυχισμένη». «Θέλω κι άλλα», «Όσα έχω ζήσει», «Το Σεντόνι», κ.α. Τον Μάρτιο του 2020 συμμετείχε στο J2US ως coach της Χριστίνας Βραχάλη και λίγο μετά ως coach του Μάριου Πρίαμου. Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα επί σκηνής όπως ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Αντύπας και πολλοί ακόμη και αποτελεί σημαντική παρουσία στις live εμφανίσεις Η πιο πρόσφατη δημογραφική του δουλειά (2022) έχει τίτλο «Ένας Αλήτης Είμαι».

 

Λύκειο Των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 17:30

Αποκριάτικο μπαλνταφάν του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης με πολύ χορό, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις.

Είσοδος 5 ευρώ.

 

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Κτήριο 1, 12 Αποστόλων 45, ώρα 18:00

Πάρτι «Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη χορευτική έκφραση».

Τα Εργαστήρια Σύγχρονου – Μοντέρνου Χορού για παιδιά 4-9 ετών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σας προσκαλούν σε ένα αποκριάτικο πάρτι, ένα ταξίδι στη φαντασμαγορία του χορού με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Βάλτε τις μάσκες και τις στολές σας και ελάτε να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε και να γίνουμε… «Μικροί χορευτές εν δράσει…»

Τι χρειαζόμαστε; Όρεξη, κέφι και διάθεση για ξεφάντωμα!

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:00

Αποκριάτικο Party Lindy Hop [Swing]

Το εργαστήριο Lindy Hop της ΦΕΞ σας προσκαλεί σε μια αποκριάτικη βραδιά χορού. Φορέστε τις στολές σας και ανακαλύψτε μαζί μας την κουλτούρα των ballrooms του 30΄, χορεύοντας σε ρυθμούς της swing jazz! Το Lindy Hop είναι ο πρώτος αφροαμερικάνικος χορός σε ζευγάρια και αναπτύχθηκε στην Αμερική τις δεκαετίες ’20-’40 μέσα από τη swing μουσική των Big Bands και την ανάγκη των αφροαμερικανών να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Είναι ένας ελεύθερος και αυτοσχεδιαστικός χορός που στηρίζεται στην επικοινωνία leader και follower καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων του χορευτή μέσα από τη μουσική!

Υπεύθυνες Εργαστηρίου: Αλεξάνδρα Βράνου και Αναστασία Κοτσίνα.

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι Lindy Hop της ΦΕΞ

 

 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:00

Συναυλία Trouf και Anton F

O Trouf ξεκίνησε από τη Ξάνθη και έκανε το ντεμπούτο του στη rap σκηνή σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις στα δεκατρία. Τώρα στα είκοσι έξι έχει πλέον σαν βάση του τη Θεσσαλονίκη και πέραν των στίχων του γράφει πολλές φορές και μουσική, ενώ ενίοτε γράφει και στίχους για άλλους καλλιτέχνες (ghοstwriting). Ο Trouf δημιουργεί μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα, από το οποίο περνούν και στοιχεία από άλλα είδη μουσικής όπως η pop και τα blues, κάτι που τον κάνει μοναδικό. Η φετινή του χρονιά είναι εκρηκτική καθώς ο δίσκος του ξεπερνάει τα 5.000.000‬ streams στο Spotify, έκανε αμέτρητες συνεργασίες, κάποιες από αυτές είναι με τον Bloody Hawk, την Daphne Lawrence και άλλους πολλούς όπως Bossikan,Wang,Tsaki κ.α. και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία πολλές εμφανίσεις σε Κύπρο, Λονδίνο και Ρώμη. Ένα από τα πιο γνωστά του singles είναι το «Κλασσικό» το οποίο έγινε χρυσό βάσει των ψηφιακών πωλήσεων του. Το προσωπικό του κανάλι στο YouTube μετράει πάνω από 7.000.000‬ προβολές και άλλα 2.000.000‬ από το κανάλι της δισκογραφικής του εταιρίας (MadHouse Records/Minos EMI) ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:30

Συναυλία  με τον  Τριαντάφυλλο

Μια ξεχωριστή φωνή, μια ιδιαίτερη παρουσία που καταχειροκροτείται όπου εμφανίζεται, θα δώσει το στίγμα της διασκέδασης στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης

 

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 15:00

Χορευτικό show

Το studio χορού «Adíthεsis», έρχεται για να μας ξεσηκώσει για άλλη μία φορά με ένα ολοκαίνουριο show. Διάφορα είδη χορού και μουσικής, πολλοί συντελεστές, κοστούμια, φώτα και πολλές εκπλήξεις επί σκηνής, σας περιμένουν για ένα θέαμα διαφορετικό από όλα τα άλλα. It’s show time!

 

Χοροδιδασκαλείο συλλόγου, Λευκίππου 3, ώρα 17:30

Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης

Παιδικό αποκριάτικο μπαλνταφάν. Είσοδος ελεύθερη πληροφορίες 2541020400

 

Χοροδιδασκαλείο συλλόγου, Λευκίππου 3, ώρα 21:30

Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης

Αποκριάτικο πάρτι. Είσοδος ελεύθερη πληροφορίες 2541020400

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00

Κλήρωση της σειράς των πληρωμάτων της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης Παρουσιάζει ο Χρήστος Νέζος.

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 20:00

Συναυλία Δημήτρης Τικτόπουλος – Γιώργος Φωκάς και οι One Take

Παρουσιάζουν το πιο δυνατό πρόγραμμα, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Pop-Rock, Dance, Funk και Disco μουσικής και απογειώνουν το πάρτι.

 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο (πλατεία Δημοκρατίας), ώρα 17:00

Παράσταση κουκλοθέατρο «Οι χρυσές σερπαντίνες»

Ένα αποκριάτικο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, με τις περιπέτειες της Νίτα Νίτα Κουνουπίτα, κατά το ταξίδι της στη χώρα του καρναβαλιού. Ένα διαδραστικό θέατρο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Οργάνωση «Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης». Είσοδος ελεύθερη.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 17:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙΙ

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Κάθε χρόνο οργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

Δημοτικό Αμφιθεάτρο Ξάνθης (φουαγιέ), ώρα 17:00

Σύλλογος «Στηρίζω», μπαλνταφάν

Ο Σύλλογος «Στηρίζω» σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σας προσκαλούν σε ένα όμορφο και ξεχωριστό απόγευμα, με τραγούδι, χορό, μαγικά κόλπα και πολλή διασκέδαση.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:00

Αποκριάτικο Latin Party

Το εργαστήριο Latin της ΦΕΞ σας προσκαλεί σε ένα αποκριάτικο πάρτι. Στο εργαστήριο γίνονται μαθήματα εκμάθησης Λατινοαμερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρημένους. Διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana (Yambu Guaguango, Columbia), Afro de los Orishas… Salsa ladies – men style.

Πληροφορίες κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι Latin της ΦΕΞ

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 21:00

Αποκριάτικο bal masqué «Το πάρτι της Φωτιάς».

Ελάτε να διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε με την μουσική του dj Andreas Pap.

Είσοδος 8 ευρώ με ποτό.

Π.Α.Σ. Αντίκας, αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8, ώρα 22:00

Αποκριάτικο πάρτι συλλόγου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Αντίκας» ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων του με το καθιερωμένο πάρτι του και καλεσμένους από την Θεσσαλονίκη τους Symmetric Vajohn , μέλη της non aesthetics και ιδρυτές του project Momentum..

Την βραδιά θα ανοίξει ο Dortek με το απαράμιλλο μουσικό στυλ και θα την κλείσει ο ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος Coda Ricci

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:30

Ακροβατικό show «Junglefit»

Τα κορίτσια από το γυμναστήριο «Junglefit », Δανάη Χατζηβασιλάκη και Βίκυ Μουρατίδου θα παρουσιάσουν ένα show με ακροβατικά στο εναέριο στεφάνι (aerial hoop).

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:00

Συναυλία Αναστασία και Πρόδρομος Τσόλιας

Το πιο hot πρόσωπο της ελληνικής δισκογραφίας αυτήν την περίοδο και όχι άδικα. Η 19χρονη τραγουδίστρια μας συστήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο μέσα από το TikTok, δίνοντας στον κόσμο ένα μικρό teaser από τις «Αμαρτίες» της. Αυτές που λίγο μετά λατρέψαμε και αγαπήσαμε δυνατά κάνοντάς τες Νο1 στα ελληνικά ραδιόφωνα, Νο1 στα Youtube Trends με πάνω από 23 εκατομμύρια συνολικές προβολές και τριπλά πλατινένιες σε ψηφιακές πωλήσεις. Αντίστοιχα σαρωτικό είναι και το δεύτερο single της «Λίγο Λίγο», το οποίο βρέθηκε επίσης στο Νο1 των YouTube Trends, έχει ήδη γίνει πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις και μετράει μέχρι σήμερα πάνω από 6,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Την ίδια στιγμή, η Αναστασία είναι η νέα «Ambassador» Ελλάδας και Κύπρου στην παγκόσμια καμπάνια του Spotify «Equal», ενώ πριν από λίγες εβδομάδες κέρδισε το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στα Mad vma 22.

Βραδινή καρναβαλική παρέλαση, ώρα 19:30

Μικροί και μεγάλοι, μέλη των καρναβαλικών γκρουπ, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό χορεύοντας και γλεντώντας. Ξέφρενο κέφι, ασταμάτητος χορός, θετική διάθεση. Αυτή είναι η νυχτερινή παρέλαση στους δρόμους της στολισμένης και φωτισμένης Ξάνθης. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, παρουσιάζουν τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου υπό τους ήχους των d.j’s ξεκινά ένα ξέφρενο πάρτι.

Η αφετηρία της παρέλασης είναι στην διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας.

Βασίλισσα του καρναβαλιού της Ξάνθης 2023 είναι η Άννα Παυλίδου

Η 24χρονη Άννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Σπούδασε μαιευτική και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο στα 15 της χρόνια όπου πήγε και στο πρώτο της πρακτορείο μοντέλων στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα έχει περπατήσει για πολλούς γνωστούς σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στέφθηκε σταρ Ελλάς 2021 και στη συνέχεια εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό Miss International, που έλαβε χώρα στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Χαρακτηριστικό εκείνης της βραδιάς η εμφάνιση της για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού με την ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά “ζουπούνα” θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων της. Η ίδια έχει στο βιογραφικό της έντονο φιλοζωικό και φιλανθρωπικό έργο για το οποίο πρόσφατα τιμήθηκε από την πρεσβεία της Ουκρανίας για την πρωτοβουλία της συλλογής και συγκέντρωσης ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, που μέσα από τις ανθρωπιστικές αποστολές έφτασαν στους πρόσφυγες του πολέμου.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 11:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙV

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Κάθε χρόνο οργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

Δημοτικό πάρκο (γήπεδο Α.Ο.Ξ.), ώρα 17:00

Εργαστήριο μαγειρικής για παιδιά «Ζυμαρομαστορέματα για μικρούς μάγειρες»

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φτιάχνουμε το ζυμαράκι μας και παρασκευάζουμε διάφορες γλυκές λιχουδιές, αφού τις απολαύσουμε, θα παίξουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων.

Οργάνωση «Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης». Είσοδος ελεύθερη.

 

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 18:30

Έκθεση Ενδυμασίας

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το «Εκθετήριο Ελληνικής Ενδυμασίας» στο χώρο του, στην συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου και Βενιζέλου γωνία , στο 1ο όροφο, από ώρα 18:30 έως 22:00, το Σάββατο 25.02 και την Κυριακή 26.02.

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:00

Αποκριάτικος Χορός του Tango (Tango Aires)

Το εργαστήρι Tango σας προσκαλεί στον αποκριάτικο χορό του.

Η «Ομάδα Tango της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης» αποτελεί σημείο αναφοράς για το Tango στην πόλη και απευθύνεται σε όσους ήδη το έχουν αγαπήσει αλλά και σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν.

Τμήματα: Αρχάριοι, μεσαίοι, προχωρημένοι, ανοιχτή practica Tango, Milonga el barrio antique, mini milonga

Υπεύθυνος  Εργαστηρίου: Γιάννης Δάφνης    

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι Tango της ΦΕΞ (TangoAires)

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ώρα 13:00

Ζωντάνια, παλμός, φρεσκάδα, ευρηματικότητα, φαντασία, σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Ξάνθης. Δεκάδες πληρώματα με χιλιάδες μεταμφιεσμένους όλων των ηλικιών, μετά από απουσία τριών χρόνων λόγω της πανδημίας, συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο. Η θεαματική πομπή εισέρχεται πανηγυρικά στην πόλη παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Με καρναβαλική διάθεση και χαμόγελα έχει γεμίσει το κέντρο και οι συνοικίες της πόλης, κόντρα στη γκρίζα καθημερινότητα. Ο θεσμός του καρναβαλιού φαίνεται ότι αντιστέκεται στην απαισιοδοξία των καιρών και πως και φέτος θα προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες από όλη τη χώρα που θα συμμετέχουν στο γιορτινό κλίμα της. Ήδη από νωρίς το μεσημέρι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης αλλά και τα καφέ ασφυκτιούν από καρναβαλιστές κάθε ηλικίας που προετοιμάζονται για την κορύφωση του θεσμού.

Παρά την ικανοποιητική ροή που επιτυγχάνεται, η παρέλαση, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων διαρκεί αρκετή ώρα. Διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από πλήθος θεατών στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις πλατείες. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι η αποκορύφωση, της φαντασίας, της δημιουργίας, της νεανικής ορμής και της έμπνευσης, που πλημμυρίζουν σαν χείμαρρος τους δρόμους κινητοποιώντας την πόλη όλη και θέτοντάς την σε ξέφρενους ρυθμούς.

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει Χρήστος Νέζος

 

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, ώρα 19:00

Τελετή λήξης «Το κάψιμο του Τζάρου»

Με φαντασμαγορικό τρόπο κλείνει η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών –Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023, ενώπιον χιλιάδων επισκεπτών. Η φετινή τελετή λήξης θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και την καύση του «Τζάρου» ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει την απαραίτητη λάμψη υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού. Όπως το απαιτεί η παράδοση, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, από την γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, θα δώσει το σύνθημα για το επόμενο καρναβάλι και θα ακολουθήσει μουσική και καταιγισμός πυροτεχνημάτων, ενώ από νωρίς το μεσημέρι θα είναι σε εξέλιξη το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι των καρναβαλιστών, μέχρι αργά το βράδυ.

Ο «Τζάρος» ή «η Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου της Ξάνθης.

 

Δημοτικό πάρκο (γήπεδο Α.Ο.Ξ.), ώρα 13:30

Εργαστήριο λιχουδιάς «Θα φάμε να καρδαμώσουμε και πάλι να ξεφαντώσουμε»

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα παρασκευάσουμε επί τόπου λιχουδιές (λουκουμάδες και πιροσκί- έως 300 τεμ.) και θα τις διαθέτουμε δωρεάν σε μικρούς καρναβαλιστές ηλικίας έως 12 ετών.

Οργάνωση «Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης»

 

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Σταυρούπολης «Ορφέα», «Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης» και τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί

 

Πλατεία Σταυρούπολης ώρα: 11.00

Από το πρωί και καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και έθιμα αποκριάς και θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

 

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»

Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

 

Αποκριγιώματα Κρήτης

Έχει πλέον καθιερωθεί την Καθαρά Δευτέρα παράλληλα με το τοπικό έθιμο της «Καμήλας», στη Σταυρούπολη να παρουσιάζονται συγγενή έθιμα της ημέρας από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όλοι θυμόμαστε τα έθιμα: λαϊκό ποντιακό δρώμενο «Μωμόγεροι», «Ο Αράπης» Νικήσιανης, «Κορδελάδες» της Λέρου. Τα «Αποκριγιώματα» αποτελούν έναν θεσμό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της κουλτούρας της Κρήτης. Η λέξη «Αποκριγιώματα» σημαίνει φυσικά το σταμάτημα της κατανάλωσης κρέατος και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα. Πλήθος εθίμων εκείνες τις ημέρες απ’ άκρη σ’ άκρη. Ένα από αυτά είναι και ο αρκουδίστικος χορός της Γέργερης. Οι αρκουδιάρηδες βγαίνουν στους δρόμους δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών και χορεύοντας το δικό τους ξέφρενο ρυθμό. Οι χορευτές είναι τραγόμορφοι κουδουνοφόροι δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά και ο επικεφαλής της ομάδας προσπαθεί μάταια να τους οδηγήσει. Μαντινάδες με θέμα τις απόκριες, λαογραφικά των απόκρεων, παρατηρήματα, παροιμίες, ιστορίες, χοροί και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιδαία γη».

 

Οικισμός Κομνηνών, ώρα: 13:00

Ποντιακό γλέντι 

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην  τοπική παράδοση. Στο τραγούδι ο Γιάννης Παρηγορίδης, στη λύρα ο Γιώργος Αμπεσλίδης και στο αγγείο ο Γιάννης Καμπάς.

Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

 

Εικαστική έκθεση με «Κεντητές Δημιουργίες» της Ανθής Κουρτίδου

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, στην έδρα του πολιτιστικού συλλόγου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα και τις δημιουργίες της γνωστής Ξανθιώτισσας Ανθής Κουρτίδου. Έργα με βελόνα και κλώστη που απεικονίζουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Πλατεία Μυρωδάτου, ώρα 11:00

Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρωδάτου «Οι Απίθανοι». Αναβίωση εθίμου «Ο Μπέης»

 

Ο Μπέης μας με όλη του τη συνοδεία, την Μπέινα, τους υπασπιστές του, τους υπηρέτες του και άλλους, συνοδευόμενος με παραδοσιακούς ήχους των γκαϊντατζήδων, γύριζει από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει ευχές σε όλους για καλή χρονιά, καλή υγεία και καλή σπορά. Καταλήγουν όλοι μαζί στην πλατεία του οικισμού, όπου ακολουθεί αναπαράσταση  των γεωργικών εργασιών,  της σποράς, του οργώματος και τελικά της «αποκαθήλωσης» του, έτσι ώστε να εκλεγεί ένας νέος Μπέης.

Ένα αποκριάτικο έθιμο της Θράκης με βαθιές ρίζες, που ξεκινούν από το 1565, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Σωφρόνιο Β’ – Ο Κιοπέκ Μπέης, η Μπέινα, το μωρό, οι Σωματοφύλακες, ο Σεΐζης, η γκαστρωμένη χωριανή κ.λπ. κ.λπ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θρακιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Ξεκίνησε σαν γονιμικό δρώμενο που κάλυπτε όμως εθνικές ανάγκες, για να φθάσει ως τις μέρες μας και να αναδειχθεί σε αποκριάτικη εκδήλωση.

Ένα καθαρά λαογραφικό έθιμο της Θράκης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι υπόδουλοι Θρακιώτες για μια μόνο μέρα μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν τους Τούρκους, δηλαδή να τους πειράξουν, να τους βρίσουν και άλλα διάφορα. Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή λατρεία.

Καρναβαλική παρέλαση – στολές πληρωμάτων

Πλήρωμα Θέμα
Πολιτιστικός σύλλογος εργαζομένων Πλαστικών Θράκης Τρείς λαλούν…. και δυο χορεύουν
Κατασκηνωτές O Captain My Captain!
KavaLatino Μανιτάρια
Αμφιτρύωνες VIKINGS
Απαράδεκτοι The IT
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Αχ κουνελάκι κουνελάκι …. color blocking που θα το φας
Ξενιτεμένοι Καγκουρό και Κοάλα
Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Ξάνθης “Ο Ψηλορείτης” Γουΐνι με το γουρουνάκι
Βίστωνες Στην μπανιέρα δυο – δυο
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας Frida Kahlo
Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης Lakers Lions!
Τρελ@cademy MAGIC SHOW
NeolaiRa Ξεσηκωμένα πουλιά!!!
Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου Χαμαιλέοντες
ΠΑΣ Αντίκας Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
Πολιτιστικός σύλλογος εργαζομένων ΣΕΚΕ Άρωμα… μιας άλλης εποχής…
Βάτραχοι Ξωτικά του Δάσους
Οι Φίλοι Μπόχο τρέλα
Η Γέφυρα Powerpuff Girls και Mojo Jojo
Πολιτιστικός σύλλογος Δαφνώνα «Η Δήμητρα» Αλαντίν – Τζίνι – Τζασμίν, ταξίδι στην κοιλάδα του Νέστου
Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου νομού Ροδόπης Μέλισσες
Παράδοση Τζόκερ
Οδρύσσες Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες!!!
Διόνυσος Το κλουβί με τις πολύχρωμες τρελές
Κάβειροι Στην αγορά του Αλ Χαλίλι μεταφέρουμε στην πόλη , Χίλια και ένα πολύχρωμα όνειρα με άρωμα από τα πέρατα της ανατολής
Άνοιξη TRELO STORY!!!
Σπάρτακοι ‘82 Οι πολύχρωμες γάτες του Dr Seuss!
Θάμυρις Καρνα – belle epoque
Θρακική Θεατρική Σκηνή Μάτια ερμητικά κλειστά!
Νέα Γενιά #INSTAGRAMERS
Σπήλαιο Αλιστράτης Προϊστορικοί Άνθρωποι των Σπηλαίων
Αθλητικός – μορφωτικός σύλλογος Σελίνου Ο Άτλας Το φάντασμα της όπερας
Οι Απίθανοι Οι πεταλούδες ελεύθερες πετούν
Οι Ατίθασοι ΡΟΝΤΕΟ
Καρναβαλιστές Σύβρου Λευκάδας Ινδιάνικο χωριό
Πολιτιστικός σύλλογος Γραβούνας Νέστου Stitch & Angel
Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα» Wingardium Leviosa: Ο Harry Potter στο Σχολείο των Μάγων.
Καρναβαλική ομάδα Ωραιοκάστρου «Bella Dance» Ghostbusters
ΕΔΕΜallstars Wednesday

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά