"Τhe Crime Lab" -Ο Μανώλης Σφακιανάκης και 14 επιστημονικά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Το  πρώτο επιστημονικό  Εργαστήριο  Εγκλήματος στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα

 "Τhe Crime Lab"

Ιδρυτής του είναι ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ειδικός ερευνητής - αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης και η λειτουργία του ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Τάκης Θεοδωρικάκος

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που αρχικά στην ομιλία του επισήμανε ότι η ασφάλεια δεν αποτελεί μια αόριστη εξαγγελία, αλλά έργο που απαιτεί συστηματική καθημερινή δουλειά, το οποίο έχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

 «Τον τελευταίο ένα χρόνο μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι είχαμε τις λιγότερες ανθρωποκτονίες των τελευταίων 11 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό - της τάξης του 90% - εξιχνιάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για εξοπλισμό και εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη κάθε μορφής εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, υποδεχόμαστε στην κοινή προσπάθεια το 'The Crime Lab', από τα χέρια και το μυαλό ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στην κοινωνία μας».

Κώστας Τσιάρας

Στην εκδήλωση διαβάστηκε δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.  

 «το εγκληματικό εργαστήριο 'The Crime Lab' μπορεί με την βαθειά τεχνογνωσία και την πλούσια εμπειρία του ιδρυτή του και των στελεχών του, να συμβάλει στην επιστημονική τεκμηρίωση της αλήθειας και επομένως στην αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης», σημείωνε στη δήλωσή του.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Ιωάννης Τέντες.

Μανώλης Σφακιανάκης

Ο ιδρυτής του εγχειρήματος  κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι, το Εργαστήριο αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης των εργαστηριακών ερευνών και αποτελεσμάτων αυτών, ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  αναδεικνύεται ο ρόλος του εγκληματολόγου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, βουλευτές , εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών και δικηγόροι, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Στο "The Crime Lab" συμμετέχουν για πρώτη φορά εγκληματολόγοι, αναλυτές εγκληματικών συμπεριφορών και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι με τη γνώση τους θα βοηθούν το έργο των δικαστικών και αστυνομικών Αρχών, ώστε με τεκμήρια να αποδεικνύεται η αλήθεια όταν συμβαίνει ένα έγκλημα.

 

   Στο "Τhe Crime Lab" συστεγάζονται 14 επιστημονικά εργαστήρια.

 

   - Ανάλυση DNA / Iατρική Πραγματογνωμοσύνη

   - Τοξικολογία

   - Βαλλιστική & Βλητική Διερεύνηση

   - Ιατροδικαστική

   - Δικαστική Γραφολογία

   - Ανάλυση Ψηφιακών Πειστηρίων / Digital Forensics

   - Διερεύνηση Διαδικτυακού Εγκλήματος

   - Οικονομικά Εγκλήματα

   - Διερεύνηση Blockchain / Κρυπτονομίσματα

   - Εγκληματολογική / Δικαστική Ψυχολογία

   - Ψυχιατροδικαστική

   - Ψυχολογική Υποστήριξη

   - Διερεύνηση Συνθηκών Τροχαίων Ατυχημάτων

   - Πυροπροστασία - Διερεύνηση Εγκλημάτων Εμπρησμού και Εκρήξεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τεχνολογία
Τοπικά