Ξάνθη: Εκοιμήθη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βούλκος

Στο κρεβάτι του εκοιμήθη ειρηνικά, ο αγαπητός σε όλους, πρόσχαρος και προσφιλής π. Αντώνιος Βούλκος.

Τον αναζήτησαν από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και τον βρήκαν να κοιμάται στο σπίτι του,  στο κρεβάτι του.

Η Ξάνθη, σιωπηλά θρηνεί για την απώλεια και με ελπίδα, κοιτά προς την Ανάσταση.

Η Ραδιοερασιτεχνική οικογένεια της Ξάνθης έχασε ένα λαμπρό μέλος της τον SV7RAP,  που είναι πλέον "silent key" και η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης (ΤΗΛΕΘΡΑ) δεν πρόλαβε να της ευλογήσει τη Βασιλόπιτα του 2023...

Η Εξόδιος Ακολουθία, θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:00,  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ξάνθης

 

Δεν πέρασε ακόμη ένας μήνας από την ημέρα που επέστρεψε μαζί με τους 40 προσκυνητές από τα Ιεροσόλυμα που τόσο αγαπούσε.

Όλη η ομάδα ήταν στην Ξάνθη την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 και ο εκλιπών, γράφοντας ένα μικρό κείμενο αναφοράς στην Προσκυνηματική εκδρομή, ανανέωνε το ραντεβού στα Ιεροσόλυμα για την επόμενη χρονιά.

 

Τρίτη

24η Ιανουαρίου 2023

"Προσκυνηματική Ιεραποδημία στους Αγίους Τόπους για την Εορτή των Θεοφανείων".

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας του Μητροπολίτου της Ξάνθης και του Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, μία ομάδα σαράντα Προσκυνητών πραγματοποιήσαμε από την 18η έως και την 23η Ιανουαρίου, μία ακόμη Πνευματική Θεωρία στα Πανάγια Μέρη των Αγίων Τόπων, εκεί όπου γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε, μεγαλούργησε, θαυματούργησε, έπαθε , Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε για μας τους ανθρώπους τα παιδιά Του, ο Λυτρώτης και Σωτήρας του Κόσμου ο Χριστός.

Επισκεφτήκαμε το Παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, όπου δεχτήκαμε τις ευλογίες της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος, του Σεπτού Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, του Πατριάρχου της Αγίας Πόλεως της Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης κ.κ Θεοφίλου του Γ'. Ζήσαμε και γίναμε μέτοχοι της Χάριτος του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και του Φριχτού Γολγοθά, Του Θεοδέγμονος Σπηλαίου της Γεννήσεως Της Βηθλεέμ, Του Πανσέπτου και Θεομητορικού Μνήματος στη Γεθσημανή και των Προσκυνημάτων της Ναζαρέτ - όπου έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, της Κανά της Γαλιλαίας-όπου ο Χριστός ευλόγησε το κρασί και τον Γάμο, του Θαβωρίου Όρους- όπου έγινε η Μεταμόρφωση του Χριστού, της χάριτος του συμβολικού Βαπτίσματος στον Ιορδάνη Ποταμό και πολλών ακόμη Προσκυνημάτων και είχαμε την ευλογία να συνεορτάσουμε την Εορτή της Θείας Επιφανείας και της Βαπτίσεως του Χριστού με το Παλαιό Εορτολόγιο, με άπασα την Αγιοταφιτική Αδελφότητα στον Πανίερο Ναό Της Αναστάσεως.

Οργανωτής της Προσκυνηματικής μας Ιεραποδημίας ήταν ο Προιστάμενος του Ενοριακού Ναού Του Αγίου Θεοφάνους Ξάνθης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Κυριαζόπουλος με την αγαστή και άψογη συνεργασία Του Γραφείου Γενικού Τουρισμού CaraveL από την Θεσσαλονίκη και την εμπειρία του κ. Στεφάνου Κανουτά

Υπευθύνου Των Προσκυνηματικών Ιεραποδημιών.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε, τον Συνοδοιπόρο σε όλη Την Ιεραποδημία μας, τον αγαπητό από όλους μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ Ησύχιο, τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο Του Πατριαρχείου Των Ιεροσολύμων, ο οποίος μετέφερε σε Εμάς την δική Του γνώση από τα πολλοστά χρόνια της ζωής Του στους Αγίους Τόπους.

Επιστρέφοντας στην Πατρίδα μας την Ελλάδα, δίναμε ο ένας στον άλλο μία υπόσχεση, του χρόνου και πάλι όλοι μαζί ξανά στα Ιεροσόλυμα αλλά και μία παρότρυνση και προτροπή σε όλους , είναι χρέος όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, έστω για μία φορά να γίνετε προσκυνητές των Παναγίων Τόπων.

Αρχιμανδρίτης

Αντώνιος Βούλκος

 

Το 2019 υποδέχθηκε τους απόφοιτους του 1985 της Εκκλησιαστικής σχολής Ξάνθης και προσέφερε αναμνηστικό δώρο, σε κάθε έναν χωριστά.

 

 

 

 

 

Ο αγαπητός και φιλάνθρωπος σε όλους πατήρ Αντώνιος Βουλκος, κατά κόσμον (Ελευθέριος),εγεννήθη στην ιστορική Μαρώνειαν Κομοτηνής στις 27 Μαΐου 1967 ,από γονείς τον Παράσχο και την Αποστολία οι οποίοι ανέθρεψαν με παιδεία και φιλότιμο τον ίδιο και τον κατά σάρκα αδερφό του Μιχαήλ. Στα εφηβικά του χρόνια η οικογένεια Του μετοίκισαν στην Ξάνθη κι ο τότε Ελευθέριος ,φοιτά στην Εκκλησιαστική Σχολή της πόλης μας κοντά σε αξιόλογους καθηγητές και κληρικούς που ενέσπειραν μέσα Του, την αγάπη στην Εκκλησία και τον Χριστό και καλλιέργησαν το ήθος και τις αρετές, τις οποίες απέκτησε. Ιερόπαις και Αναγνώστης του μακαριστού Μητροπολίτου Ξάνθης (Αντώνιου Κλαουδάτου) ανάμεσα στον νυν πατηρ Πέτρο Κυριαζόπουλο όπως και άλλους διακεκριμένους σήμερα κληρικούς και λαϊκούς αναλώνεται στην ζωή και στην διακονία της τοπικής εκκλησίας.

Μετά την αποφοίτηση Του από το εν Ξάνθη Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο,εισέρχεται στην Ανώτερα τότε Θεολογική Ακαδημία Αθηνών και στην Θεολογική σχολή της εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου έως της αποφοιτήσεώς Του. Κείρεται μοναχός και λαμβάνοντας το όνομα Αντώνιος, (εις μνήμην του Μακαριστου Μητροπολίτου Αντωνίου ). Χειροτονείται Διάκονος την 17η Νοεμβρίου 1996 και Πρεσβύτερος την 29η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους από τον νυν Μητροπολίτη μας Ξάνθης κ. Παντελεήμονα δίδοντας του το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Τοποθετείται τον ίδιο καιρό στον νεοσύστατο τότε Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Ξάνθης (πλησίον του πάρκου Μ. Αλεξάνδρου) και ξεκινά μια ανεξίτηλη πνευματική και ενοριακή δράση μέχρι και σήμερον.

Διακρίθηκε για την απλότητά Του,την ταπείνωση,την υπομονή, την κοινωνικότητα και την προσφορά Του όλα αυτά τα χρόνια. Προσιτός σε όλους, ακούραστος, δημιουργικός, ανεξίκακος και ευθύς. Η εύνοια για τον καθένα υπήρξε έντονη καθημερινά. Είχε στην ζωή του το λάθε βιώσας για τον εαυτό του, δίδοντας προτεραιότητα στην αγάπη και την ευχέρεια του ποιμνίου του και των συνανθρώπων Του. Διακαής πόθος Του,η Αγία Γη των Ιεροσολύμων που αναρίθμητες φορές υπήρξε Προσκυνητής,των Παναγίων Τόπων είτε κατά μόνας είτε ομαδικώς από την πόλη μας και από όπου αλλού… Λάτρεψε την Αγία Γη των Ιεροσολύμων, όπου πριν από έναν μήνα και συμμετείχε για τελευταία του φορά ,στην Ιεραποδημία του Ιερού Ναού Αγίου Θεοφάνους Ξάνθης, δια την εορτή των Θεοφανείων (κατά το παλαιό ημερολόγιο).

Δημοσιεύει σε καθημερινή βάση, τα μοναστήρια των Ιεροσολύμων δίδοντας την ευκαιρία σε όλους έστω νοερως να βρίσκονται στον Φρικτό Γολγοθά, στον Πανάγιο Τάφο στην πλάκα της Αποκαθήλωσης που υπάρχει ζώσα η Παρουσία της Θείας Χάριτος. Σε μονές όπως την Λαύρα του Αγίου Σάββα, την Μονή Χοζεβα, την Κανά της Γαλιλαίας, την Ναζαρέτ, την Βηθλεέμ ,τον Ιορδάνη και έτερα προσκυνήματα.

Η χαρά του υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη στις ιεραποδημίες αυτές, καθότι συναντούσε τον πνευματικό Του πατέρα και γέροντα Του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο στο οποίο το ομοφόριο κατέθεται τον πνευματικό Του φόρτο καθότι κι ο ίδιος είχε λάβει την πνευματική πατρότητα να αναπαύονται ψυχές στο επιτραχήλιο Του. Συμμετείχε σε ουκ ολίγες δράσεις της τοπικής Εκκλησίας μας καθώς και σε κοινωνικές έχοντας αποτυπώσει στον λαό, έναν καλό λόγο. Έφυγε για την αιώνια Βασιλεία Του Θεού αιφνιδίως και αθόρυβα, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 21ης Φεβρουαρίου 2023 στην ηλικία των 56 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε όσους τον γνωρίσαμε εγγύς και μακράν. Πλέον οι προσευχές μας θα είναι αδιαλείπτως ζωντανές στην Θεία Λατρεία κληρικών και λαϊκών, για την ανάπαυση της καλοκάγαθης ψυχής Του.

Να εύχεσαι και δι υμάς αγαπητέ μας πατέρα Αντωνιε καθώς και για τα πνευματικά σου τέκνα και για όλους του ενορίτες που με το άκουσμα της αναπάντεχης Κοιμήσεως σου στέκονται με μια απορία και με δάκρυα στα μάτια. Θα συναντήσεις της πολυαγαπημένους γονείς σου που μερικά χρόνια πριν τους έδωσες το κατευόδιο για την αιωνιότητα όπως και για την λατρεμένη σου ανιψιά Αποστολία, που έχασες πριν από ένα χρόνο και σε όλους βρίσκονται στο ουράνιο πλεον Θυσιαστήριο.

ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΈ ΚΑΙ ΦΊΛΤΑΤΕ ΠΑΤΈΡΑ ΑΝΤΩΝΙΕ, ΚΑΛΉ ΑΝΤΆΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΙΕΡΟΥΣΑΛΉΜ ΠΟΥ ΑΓΆΠΗΣΕΣ ΤΌΣΟ ΒΑΘΙΆ. ΤΗΝ ΕΥΧΉ ΣΟΥ. ( ΔΙΚΑΙΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΏΝΑ ΖΩΣΙ ΚΑΙ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΜΙΣΘΌΣ ΑΥΤΩΝ. ΑΝΤΩΝΊΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΎ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎ ΓΕΝΟΜΈΝΟΥ ΕΙΗ Η ΜΝΉΜΗ ΑΙΩΝΊΑ).

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά