Επέστρεψε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ε.Ε.Σ από την Τουρκία-Συμμετείχαν ο πρόεδρος του τμήματος Ξάνθης Μουμίν Ογλού Μπιρόλ και ο διευθυντής εκπαίδευσης Ζεκή Μεμέτ Αλή

-"τρισχειρότερη"…
 
Έχοντας πολυετή εμπειρία από τη συμμετοχή του σε αποστολές διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια σειρά φυσικών καταστροφών, από το μεγάλο σεισμό στην Νικομήδεια το 1999 και μετά στην Αθήνα κ.α, ο διασώστης- εκπαιδευτής εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , διευθυντής εκπαίδευσης του τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του περιφερειακού τμήματος Ξάνθης του Ε.Ε.Σ κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή, με μια μόνο λέξη έδωσε το μέγεθος της καταστροφής που αντίκρυσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας του Ε.Ε.Σ στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου σε σχέση με όλες τις προηγούμενες συμμετοχές του: ‘τρισχειρότερη’…
 
Ακούστε τον κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή.
 
Ο κ. Μεμέτ  Αλή μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου σημείωσε ότι η πραγματική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από τις εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης και η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνει την κυριολεκτική έννοια της λέξης καταστροφή…
 
Ο διευθυντής εκπαίδευσης του περιφερειακού παραρτήματος Ξάνθης του Ε.Ε.Σ επεσήμανε ότι στην πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ε.Ε.Σ προς την Ερυθρά Ημισέληνο στη σεισμόπληκτη περιοχή του Καζιαντέπ από το τμήμα της Ξάνθης συμμετείχαν ο ίδιος και ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ξάνθης κ. Μουμίν Ογλού Μπιρόλ, δύο εθελοντές από την Κομοτηνή και πέντε από την Αθήνα:
 
" με εντολή του προέδρου του Ε.Ε.Σ Δρ Αυγερινού σπεύσαμε άμεσα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Συνολικά 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης , κλινοσκεπάσματα , σκηνές κ.α. Άλλοι 60 τόνοι θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα στην Τουρκία και 30 τόνοι στη Συρία. Η κατάσταση είναι δραματική… Εικόνες απόλυτης καταστροφής, ανείπωτος πόνος για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και μεγάλος αριθμός αστέγων , ανάμεσα τους ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, που δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης με θερμοκρασίες νωρίς το πρωί ν’ αγγίζουν τους -7 με -8 βαθμούς Κελσίου…"
 
Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή ότι αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες που σίγουρα δυσχεραίνουν το έργο της διάσωσης ίσως και να σχετίζονται με τα θαύματα που συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη με επιζώντες να ανασύρονται από τα ερείπια ακόμη και 12-13 ημέρες μετά.
 
Η αποστολή ξεκίνησε το Σάββατο  11 Φεβρουαρίου και επέστρεψε την Τρίτη 14 του μήνα.
 
Όπως τόνισε ο Ζεκή Μεμέτ Αλή η υποδοχή που τους επεφύλαξαν ήταν ιδιαίτερα θερμή από το τελωνείο, τη συνοδεία των οχημάτων που μετέφεραν τη βοήθεια συνοδεία της τουρκικής αστυνομίας μέχρι και τους απλούς πολίτες.
Εκείνο στο οποίο εστίασε είναι η προσφορά των συμπατριωτών μας στην μεγάλη εκστρατεία βοήθειας που ξεκίνησε άμεσα έχοντας εμπειρία αλλά και οργάνωση ο Ε.Ε.Σ . Συνεχίζονται οι καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε ο Ε.Ε.Σ αλλά και η προσφορά σε είδη πρώτης ανάγκης.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά