Το σατυρικό έθιμο του ανάποδου γάμου αναβιώνει φέτος ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών

Τα Άβδηρα, όπως συμβαίνει σε κάθε περιοχή, είχαν την δική τους παράδοση και τα δικά τους αποκριάτικα έθιμα. Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών ήταν οι μεταμφιέσεις, τα μουτζουρώματα, η παρέλαση στους δρόμους του χωριού με αυτοσχέδια άρματα, το έθιμο Χότζας και Χότζαινα, σατυρικά δρώμενα και φυσικά το έθιμο του ανάποδου γάμου.

Ακούστε τον κ. Γ.Πανταζόγλου.

Αυτό το έθιμο του ανάποδου γάμου, αποφάσισε να αναβιώσει φέτος ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών, όπως δήλωσε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Πανταζόγλου, ένα έθιμο, που είναι ευρέως γνωστό σε πολλές περιοχές.

Με βάση τις καταγραφές που έκανε ο σύλλογος για την περίοδο της Αποκριάς και το φωτογραφικό υλικό, που υπάρχει στο αρχείο του συλλόγου, τα αποκριάτικα έθιμα χρονολογούνται στα Άβδηρα από την δεκαετία του 1920, ενδεχομένως να γινόταν και παλιότερα, αλλά δεν έχουμε αντίστοιχες φωτογραφίες, σημείωσε ο κύριος Πανταζόγλου και έτσι λοιπόν σκέφθηκαν ότι κάθε χρόνο θα αναβιώνουν ένα από αυτά, καθώς ήταν πολλά και διάφορα.

Η αρχή γίνεται με το έθιμο του ανάποδου γάμου, ένα καρναβαλικό, σατυρικό-περιπαικτικό δρώμενο, το οποίο μέσα από τις αντιθέσεις και τις κωμικές στιχομυθίες προκαλεί το γέλιο και τη διασκέδαση.

Ο ανάποδος γάμος θα αναβιώσει στα Άβδηρα την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 11 και μισή το πρωί θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του συλλόγου  και στις 12 και μισή το μεσημέρι θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με το 15μελές μουσικό σχήμα Πλάτανος και δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα με φασολάδα και κρασί.

Ο αντιπρόεδρος κάλεσε όλους τους Ξανθιώτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από διασκέδαση και αναζητά ευκαιρίες για να ανταμώσει, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το έθιμο του Τζάρου, που αναβίωσε ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος στα Άβδηρα την Τσικνοπέμπτη , αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού ανεξαρτήτου ηλικίας γύρω από τη φωτιά που άναψε στην κεντρική πλατεία.

Ένα εμπόδιο για όλους τους συλλόγους, συνέχισε ο κύριος Πανταζόγλου, είναι η μείωση του πληθυσμού των οικισμών της υπαίθρου, ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι υπάρχουν ενεργοί και δραστήριοι σύλλογοι, όπως ο σύλλογος των Αβδήρων που επεκτείνει τις δράσεις του και δημιουργεί νέα τμήματα όπως παιδικό χορευτικό, θεατρικό εργαστήρι για παιδιά ,κινηματογραφική λέσχη κ.α. , αλλά και κοινωνικές δράσεις όπως το σεμινάριο για πρώτες βοήθειες που διοργάνωσε.

Τέλος, υπενθύμισε, ότι στα Άβδηρα λειτουργούν το Λαογραφικό Μουσείο και ο Πετρόμυλος, χώροι επισκέψιμοι για όσους το επιθυμούν και ήδη τους επισκέπτονται μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Όποιοι επιθυμούν να τα επισκεφθούν μπορούν να επικοινωνούν με το σύλλογο μέσω του λογαριασμού του στο fb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά