Τα επιστημονικά δεδομένα της δεύτερης κλινικής μελέτης της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης παρουσίασε στην ‘Όμορφη Πόλη’ ο Β.Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη κλινική μελέτη της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Νοσοκομείου Ξάνθης για την covid-19, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρώτη επιστημονική μελέτη που αποκάλυπτε τους παράγοντες που οδηγούσαν σε αυξημένη θνητότητα. Η δεύτερη μελέτη σχετίζεται με την εξέλιξη της νοσηλείας ασθενών με covid -19 και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που δύνανται να την επηρεάσουν και έπεται η δημοσίευση μιας τρίτης μελέτης με αντικείμενο τις κρανιοεγκεφαλικές λειτουργίες. Πρόκειται για μελέτες που εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Οι δυο μελέτες εκπονήθηκαν από  το επιστημονικό ιατρικό προσωπικό της Παθολογικής, την περίοδο που ήταν διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ο ιατρός , παθολόγος , κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο κ. Παπαδόπουλος είχε παρουσιάσει και αναλύσει τα επιστημονικά δεδομένα της πρώτης μελέτης και είχε δεσμευθεί να παρουσιαστούν μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και τα συμπεράσματα της δεύτερης που ήταν υπό δημοσίευση.

Στη σημερινή εκπομπή παρουσίασε και ανέλυσε τα νέα δεδομένα που αναδεικνύει η δεύτερη , δημοσιευμένη πια, κλινική μελέτη μέσα από την εξαίρετη δουλειά , όπως τόνισε, που έκαναν οι ειδικευόμενοι ιατροί της κλινικής με την αμέριστη συνδρομή συνολικά του επιστημονικού έμψυχου δυναμικού της, αφού όπως υπογράμμισε όπως και η πρώτη έτσι και δεύτερη είναι προϊόν συλλογικής επιστημονικής εργασίας.

Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα επιστημονικό ‘εργαλείο’ εξατομικευμένης πρόγνωσης. Έναν αλγόριθμο πρόγνωσης για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας τους ασθενούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Από το φθινόπωρο του 2020 έως και τα μέσα του 2021καταγράφηκε η πορεία της κατάστασης 156 ασθενών από την ώρα που προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου μέχρι και την τελευταία ημέρα νοσηλείας. Προέκυψαν συγκεκριμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της κατάστασης τους ασθενούς όπως η ηλικία, αν ο ασθενής είναι κάτω ή πάνω από τα 61 έτη, το φύλο , αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τους άνδρες, οι συνοσηρότητες , αν δηλαδή στον ασθενή συνυπήρχαν  παραπάνω από δύο άλλες σοβαρές ασθένειες , τέσσερις παρακλινικοί δείκτες που σχετίζονται με τις φλεγμονές και ο χρόνος νοσηλείας ή αν υπάρξει ανάγκη διασωλήνωσης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος τα επιστημονικά δεδομένα που καταγράφηκαν διασταυρώθηκαν ως προς την εγκυρότητα τους – η οποία και επιβεβαιώθηκε- με τρία διαφορετικά ιατρικά κέντρα και συγκεκριμένα του Δ.Π.Θ, του ΑΧΕΠΑ και του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ .

Οι προτάσεις για τη στήριξη του Νοσοκομείου Ξάνθης και η χθεσινή κινητοποίηση

“Είμαι αισιόδοξος ότι το Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν θα λυγίσει, αλλά πρέπει να κάνουμε το παν για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο”, δήλωσε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης  ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ιατρός παθολόγος, με αφορμή το πανξαθιώτικο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ξάνθης στο οποίο και συμμετείχε.

Ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κέρκυρας, όπου με την συμβολή των τριών βουλευτών του Νομού Κέρκυρας, που αν και προέρχονται από τρία διαφορετικά κόμματα, κατέθεσαν προ λίγων μηνών κοινή τροπολογία και πέτυχαν να γίνει δεκτή από τον Υπουργό Υγείας ο χαρακτηρισμός της Κέρκυρας ως άγονης και προβληματικής περιοχής Α΄ κατηγορίας, λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών και συγκοινωνιακών συνθηκών. Έτσι παρέχονται επιπλέον κίνητρα στους ιατρούς, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων.

Το ίδιο υποστήριξε, ο κύριος Παπαδόπουλος, μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Ξάνθης, ζητώντας από τους τρεις βουλευτές του νομού να καταθέσουν κοινή τροπολογία, για να χαρακτηριστεί και η Ξάνθη άγονη περιοχή Α΄ κατηγορίας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αυτονόητο και έπρεπε να γίνει και αδικαιολόγητο να μην γίνει και ένας επιπλέον λόγος είναι ότι η περιοχή μας είναι μακριά από την πρωτεύουσα και άρα οι κάτοικοι της δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικές δομές.

Με εμβαλωτικές λύσεις δεν λύνεται το πρόβλημα, υπογράμμισε ο κύριος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του γιατί μέχρι τώρα το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε ανοικτούς διαγωνισμούς, έτσι ώστε κάθε φορά που επιθυμεί κάποιος ιατρός να εργασθεί στο Νοσοκομείο της Ξάνθης να έχει την δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την κάλυψη των κενών θέσεων.   

Ακούστε τον κ. Β.Παπαδόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά