Ιατρικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ.: ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ «ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ» ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Κοινή ανακοίνωση, εξέδωσαν και δημοσιοποίησαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνοντας ότι, ο ΕΟΠΥΥ κομπάζει διοργανώνοντας στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2023 επετειακή εκδήλωση για να γιορτάσει τα 10 χρόνια προσφοράς στον ασφαλισμένο, χωρίς βέβαια να αναφέρει πως ένα σημαντικό τμήμα της  προσφοράς αυτής χρηματοδοτείται από τους ιδιώτες συμβεβλημένους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Η Ανακοίνωση:

Ως Ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ προσυπογράφουμε τα παρακάτω δίκαια αιτήματα των μελών μας, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών :

1. Κατάργηση του clawback, ένα άδικο μέτρο που εφαρμόζεται επιλεκτικά στους συμβεβλημένους ιατρούς και όχι στους προμηθευτές. Οι εργαστηριακοί ιατροί δεν ευθύνονται για την υπερβάλλουσα δαπάνη, αφού είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν όλα τα παραπεμπτικά που προσκομίζονται από τους ασφαλισμένους. Μέχρι την κατάργησή του, επιβάλλεται να μην είναι απαιτητή η προείσπραξη του clawbαck       (Ν. 4812/21, ΦΕΚ Α ́/110 που  εφαρμόστηκε 21/9/2021 - έτος πανδημίας).

2. Αναδρομική διαγραφή του συνολικού ποσού clawback. Ιδιαίτερα το clawback του 2020, που αφορά έτος πανδημίας, με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης.

3. Συνεχής εποπτεία των συνταγογραφούμενων εξετάσεων και περιορισμός τους εάν αυτές αποκλίνουν από τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και υποχρεωτική εφαρμογή τους 

4. Καθιέρωση αμοιβής ιατρικής επίσκεψης στον εργαστηριακό ιατρό, Βιοπαθολόγο και Ακτινοδιαγνώστη, Κυτταρολόγο, κ.α., καθότι έως σήμερα αποζημιώνεται μόνο το κόστος της εξέτασης, αλλά όχι το κόστος της ιατρικής πράξης.

5. Αναστολή των ποιοτικών κριτηρίων για τους αξονικούς και τους μαγνητικούς τομογράφους και επανακαθορισμός αυτών ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων, τη χρήση τους και με εκτίμηση της ποιότητας των παρεχόμενων διαγνωστικών πράξεων. 

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης, ο ΕΟΠΥΥ κομπάζει διοργανώνοντας στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2023 επετειακή εκδήλωση για να γιορτάσει τα 10 χρόνια προσφοράς στον ασφαλισμένο, χωρίς βέβαια να αναφέρει πως ένα σημαντικό τμήμα της  προσφοράς αυτής χρηματοδοτείται από τους ιδιώτες συμβεβλημένους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Μετά και από την επίσημη απάντηση της Πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη «ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος» ζητούμε την άμεση παρέμβαση και απάντηση του Υπουργείου προς αποκατάσταση  της  αλήθειας, με άμεση αντικατάσταση της Προέδρου  του ΕΟΠΥΥ και την άμεση αντίδραση από τον ΠΙΣ  σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση του ΕΟΠΥΥ και την υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ.

Συντασσόμεθα πλήρως με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣ του ΠΙΣ για αποχή από τις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ όπως και με τις ανακοινώσεις – δελτία τύπου όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αγωνίζονται για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με σεβασμό και αξιοπρέπεια τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό.

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης

ΛΟΥΡΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά