Μια απολαυστική Καθαρά Δευτέρα στα Κομνηνά ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών-Εικαστική έκθεση, αναβίωση εθίμων, δωρεάν σαρακοστιανά κι ένα αξέχαστο γλέντι

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στα Κομνηνά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών διοργανώνει γιορτή με ποντιακές γεύσεις και χορούς, σε συνδυασμό με  την Εικαστική έκθεση με  «Κεντητές Δημιουργίες» της Ανθής Κουρτίδου και την αναβίωση Θρακιώτικου εθίμου γνωστοποίησε, απευθύνοντας ανοιχτή δημόσια πρόσκληση σε όλες και όλους να προσέλθουν, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών κ. Γεύση Τουλουμίδου.

Σαχτοδευτέρα ή σαχταροδευτέρα στον Πόντο, μιας και οι νοικοκυρές καθάριζαν με στάχτη (σαχτάρ) τα σκεύη τους προκειμένου να ξεκινήσει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

‘’Θ ανάψουμε τις φωτιές από νωρίς και θα ετοιμάσουμε για εσάς την πιο νόστιμη παραδοσιακή φασολάδα  (προσφέρεται δωρεάν) , τηρώντας τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας’ ’υπόσχεται η Γεύση Τουλουμίδου, η οποία με αφορμή τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας ανέφερε κάποια από τα έθιμα του Πόντου αυτής της περιόδου. ‘Ο Πόντος της καρδιάς μας δεν επιτρέπει να ξεθωριάσουν και να ξεχαστούν’, θα πει τονίζοντας ότι και ο σύλλογος, δεμένος σαν μια οικογένεια, μέσα από τις δράσεις του αγωνίζεται ώστε να διατηρούνται έθιμα, παραδόσεις και γλώσσα και να μεταφέρονται στις νεότερες γενιές.

Η Γεύση Τουλουμίδου υπενθύμισε το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που χαρακτήριζε- και συνεχίζει- τους Πόντιους. Έτσι λοιπόν η νηστεία της Σαρακοστής έπρεπε να διαφυλαχθεί πάση θυσία. Μόνο τα βρέφη που θήλαζαν δεν νήστευαν. Το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας οι γυναίκες κρεμούσαν στα σπίτια τον Κουκαρά. Ένα κρεμμύδι με τις  ρίζες σα μουστάκια που λειτουργούσε σαν… μπαμπούλας για τα παιδιά αποτρέποντας τα από το να φάνε οτιδήποτε μη νηστίσιμο. Πάνω του κρεμούσαν επτά φτερά όσες και οι εβδομάδες και κάθε που περνούσε η εβδομάδα ‘ξεπουπούλιαζαν’ τον Κουκαρά κι έλεγαν στους πιτσιρικάδες: αν φας τυρί, βούτυρο ή γάλα ο Κουκαράς θα θυμώσει κι αλλοίμονο σου. Αλλά και το Θεοδώρισμα , η αυστηρή νηστεία στις αρχές της Σαρακοστής που μέχρι και νερό δεν έπιναν για τις τρεις πρώτες μέρες μέχρι τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων…

Φέτος όμως στα Κομνηνά ο σύλλογος σε συνεργασία με τους παλαιούς Δασοπροσκόπους και τον κύριο Μπαμπάτσο θα αναβιώσουν το έθιμο “Το κρέμασμα του χαλβά”, σύμφωνα με το οποίο  την Κυριακή της Αποκριάς, έπαιρναν μία χαλβαδόπιτα, της έκαναν μια τρύπα και με ένα δυνατό σπάγκο την κρεμούσαν στο ταβάνι. Συγκεντρώνονταν τα παιδιά από κάτω και κρατούσαν τα χέρια τους πίσω από τη μέση τους. Ένας μεγάλος γύριζε τον χαλβά γύρω από τα κεφάλια των παιδιών και αυτά προσπαθούσαν να τον αρπάξουν με τα δόντια τους. Στην προσπάθειά τους αυτή πολλές φορές τους ξέφευγε ΄΄παρά τρίχα΄΄ από το στόμα τους, ξαναπροσπαθούσαν, μερικές φορές συγκρούονταν και τα κεφάλια τους και δεν σταματούσαν μέχρι που κάποιος τυχερός να αρπάξει τον χαλβά και να τον καταβροχθίσει λαίμαργα. Όλα αυτά γίνονταν κάτω από τα πολλά και ασυγκράτητα γέλια όχι μόνο των παιδιών, αλλά και όλων των παρευρισκομένων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών, στον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου, θα φιλοξενηθούν τα υπέροχα έργα της Ανθής Κουρτίδου,  ενώ παράλληλα θα στηθεί και μια γιορτή με ποντιακά χρώματα και γεύσεις. Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, στην έδρα του πολιτιστικού συλλόγου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα και τις δημιουργίες της γνωστής Ξανθιώτισσας  καλλιτέχνιδας. Έργα με βελόνα και κλώστη που απεικονίζουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Η Ανθή Κουρτίδου συνεχίζει το δημιουργικό της καλλιτεχνικό έργο αποτυπώνοντας πάνω σε καμβά ζωγραφικής, με βελόνα και κλωστή, παραδοσιακά κτίσματα και μνημεία της περιοχής μας.

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, στις  13:00μ.μ θα ξεκινήσει το Ποντιακό γλέντι. Συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Στο τραγούδι ο Γιάννης Παρηγορίδης, στη λύρα ο Γιώργος Αμπεσλίδης και στο αγγείο ο Γιάννης Καμπάς. Δεν θα λείψουν όμως και τα λαϊκά ακούσματα.

Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Ακούστε την κ. Γ. Τουλουμίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Σταυρούπολη