Ξάνθη: Η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, ολοκληρώθηκε ....

Ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στην Ξάνθη με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να συρρέει από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από Ελλάδα, Βαλκάνια, Τουρκία και Ευρώπη, με ταξιδιωτικά γραφεία που έβαλαν την Ξάνθη ως προορισμό καρναβαλιού, ίσως για πρώτη φορά, αλλά και με πολλούς ταξιδευτές που ξεκίνησαν  ανεξάρτητα, από την πατρίδα τους, όπως η περίπτωση της παρέας που επικοινώνησε με το Δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης και έφτασε στην Ξάνθη την Τετάρτη από την Ολλανδία.

Μετά από τρία χρόνια "κλεισμένοι" από τις απαγορεύσεις, όλοι ξεφάντωσαν και χάρηκαν με την καρδιά τους αυτή τη μοναδική γιορτή στην Ξάνθη.

Για μία ακόμη χρονιά η Ξάνθη έδειξε το Μεγαλείο της και κατάφερε να προσφέρει αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές με το "πάντρεμα" της παράδοσης με το σύγχρονο, τη συνύπαρξη δύσης και ανατολής.

Για μία ακόμη χρονιά, παρά τις δυσκολίες με τον φονικά σεισμό,  πολλές χιλιάδες φίλοι της Ξάνθης από την Τουρκία, στήριξαν τις εκδηλώσεις και απόλαυσαν τις παραδοσιακές γεύσεις της Ξάνθης, τα τοπικά της κρασιά που σε μεγάλη ποικιλία μπορεί να βρει κανείς στην ορεινή περιοχή και την πατρίδα του Δημόκριτου και πήραν αρκετά μαζί τους.

Στις 19:00 στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όλοι μαζί θα κάψουμε τον Βασιλιά Καρνάβαλο και αυτό είναι ουσιαστικά η   τελετή λήξης των γιορτών που  θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και την καύση του «Τζάρου» ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει την απαραίτητη λάμψη υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, από την γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, θα δώσει το σύνθημα για το επόμενο καρναβάλι και θα ακολουθήσει μουσική και καταιγισμός πυροτεχνημάτων.

Ο «Τζάρος» ή «η Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου της Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά