Το βιβλίο της Β. Παπαϊωάννου-Βουτσά ‘Με πούδρα Tokalon’ παρουσιάζεται στο Ι.Θ.Τ.Π

Τη συλλογή διηγημάτων της Βάντας Παπαϊωάννου- Βουτσά, «Με πούδρα Tokalon» παρουσιάζουν την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Καπναποθήκη Π  στην Ξάνθη, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη του ΤΕΦ/ΔΠΘ, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βιβλιοπωλείο Σπανίδης και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ελένη Ανδρέου, φιλόλογος, συγγραφέας και ο Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής, ενώ η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Την εκδήλωση θα  συντονίσει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ/ΔΠΘ.

Αποσπάσματα από τη συλλογή θα αναγνώσει η Πολυξένη Καρακατσάνη, ηθοποιός, παιδαγωγός.

Ακούστε την κ.Π.Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης δήλωσε ότι όλοι οι ομιλητές, που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι, γιατί όπως εξήγησε η συγγραφέας είναι μία εξαιρετική φιλόλογος, μαστόρισσα του λόγου γράφοντας με εξαιρετικά ελληνικά, ενώ το νέο της βιβλίο είναι κάτι που ‘μοσχοβολάει’ . Ο τίτλος “Με πούδρα Tokalon”, μας γυρίζει πίσω στον χρόνο φέρνοντας αναμνήσεις από το απαλό χρώμα της λεβάντας που είχε η συσκευασία της πούδρας, αλλά και αρώματα και μυρωδιές των πρώτων καλλυντικών στην μεταπολεμική Ελλάδα. Αρχικά, όπως αποκάλυψε η κυρία Καμπάκη -Βουγιουκλή, η συγγραφέας  είχε σκεφθεί να ονομάσει την νέα της συλλογή με ένα λουλουδένιο τίτλο, όπως κάποιες προηγούμενες, αλλά κατάληξε “Με πούδρα Tokalon”.

Η νέα συλλογή της Βάντας Παπαϊωάννου- Βουτσά αποτελείται από μικροαφηγήματα, ένα νέο είδος συγγραφής και το σημαντικότερο, όπως σημείωσε η κυρία Καμπάκη-Βουγιουκλή, είναι ότι τα αφηγήματα αυτά είναι σαν μεγάλα ποιήματα, με συμπυκνωμένο λόγο, ένα μάθημα γλώσσας, όπου καμία λέξη δεν περισσεύει, ενώ δίνοντας μία μικρή γεύση από τις ιστορίες του βιβλίου, ανέφερε ότι  είναι μία διαδρομή στην Ελλάδα των δεκαετιών του ΄70, του ΄80 και του ΄90, και το ταξίδι στο χθες ξεκινά από το Λαύριο, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια η συγγραφέας με τους πρόσφυγες γονείς και φθάνει μέχρι την Κομοτηνή, όπου πέρασε τα φοιτητικά της χρόνια, με την κυρία Καμπάκη-Βουγιουκλή να επισημαίνει ότι ο αναγνώστης θα είναι σαν να ακούσει κελαηδίσματα και καμπάνες, ιστορίες βγαλμένες από παραστάσεις στο θέατρο Κουν, στο Ηρώδειο, στο Καλλιμάρμαρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά