Γ. Αποστολίδης: Με τη Ρυθμιστική Αρχή ανοίγει ο δρόμος στους ιδιώτες για το νερό - Στοιχεία της έκθεσης της Γ. Δ. Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ DG REGIO

Με τις ψήφους των 156 βουλευτών της ΝΔ πέρασε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Τρίτης στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», η συζήτηση του οποίου προκάλεσε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας με απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες.

 

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, και η επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Αβδήρων κ. Γιώργος Αποστολίδης, τονίζοντας ότι προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το επίμαχο νομοσχέδιο την 1η Μαρτίου, μία μόλις ημέρα μετά την τραγωδία των Τεμπών, επιδεικνύοντας σπουδή για την ψήφισή του.

 

Ουσιαστικά, σημείωσε, με την ψήφιση του νόμου η λειτουργία των ΔΕΥΑ μεταφέρεται στην Ρυθμιστική Αρχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την εποπτεία της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, ανοίγοντας τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και εξέφρασε την ένσταση ότι η υπαγωγή των Δημοτικών Επιχειρήσεων στην Ρυθμιστική Αρχή δεν συνάδει με το Σύνταγμα και αυτό γιατί βάσει Συντάγματος δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο στο νερό, καθώς οι ΔΕΥΑ λειτουργούν μονοπωλιακά, αφού το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν.

Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, όπως υποστήριξε, οι Δήμοι στην ουσία θα παύσουν να είναι αρμόδιοι για τις επιχειρήσεις τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι προβλέπεται το δικαίωμα της Ρυθμιστικής Αρχής να απαιτεί και να εισπράττει ένα ποσοστό επί του τζίρου των δημοτικών επιχειρήσεων και να έχει τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής.

 

«Η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις ήταν μαζική, ο αγώνας και η αντίδραση ήταν καθολική», σημείωσε ο κύριος Αποστολίδης, «αφού στο πλευρό των εργαζομένων ήταν και οι διοικήσεις των ΔΕΥΑ καθώς και η ΚΕΔΕ».

 

Να σημειωθεί ότι ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Αβδήρων παρουσίασε στοιχεία της έκθεσης από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, DG REGIO σε έρευνα που πραγματοποίησε σε 35 ΔΕΥΑ όλης της χώρας το φθινόπωρο του 2022, όπου μεταξύ άλλων προκύπτει ότι οι Δημοτικές επιχειρήσεις κατά μέσο όρο ανακτούν το κόστος τους κατά 85%, ενώ η σημαντική αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας διπλασίασε το κόστος για όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα, όπως είπε να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το υψηλό κόστος ακόμη και οι πιο εύρωστες επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στον δείκτη της λειτουργικής επίδοσης στο 1/3 των ΔΕΥΑ παρατηρούνται επίπεδα βελτίωσης, ενώ στην περιβαλλοντική απόδοση υφίστανται καλές πρακτικές, με τον κύριο Αποστολίδη, να τονίζει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κομμάτι της ενεργειακής αυτονόμησης, με παράδειγμα την ΔΕΥΑ Αβδήρων που εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλλει σχετική πρόταση, αλλά ακόμη περιμένει την απόφαση.

 

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο προσωπικό με την επισήμανση ότι η υποστελέχωση αποτελεί βασική τροχοπέδη στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων, όταν μάλιστα αυτό το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανέρχεται μόλις στο 55% και καταλήγει με την υπογράμμιση ότι οι ΔΕΥΑ θα πρέπει να προσεγγίζονται με βάση τη στελέχωση και τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

 

Ο Διευθυντής σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας των αποθεμάτων σε πόσιμο νερό και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, «είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες», διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα: «ποιος θα είναι τότε κατάλληλος να διαχειριστεί το νερό, μία κοινωφελής δημοτική επιχείρηση ή ένας ιδιώτης, που βλέπει τις κρίσεις ως ευκαιρία κέρδους»;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά