Τριαντάφυλλος Ηλιάδης: Εάν θέλεις, μπορείς να τα κάνεις όλα - Παρατείνεται κατόπιν απαίτησης του κοινού η έκθεση ζωγραφικής του στο Χατζηδάκειο

Παράταση μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή κατόπιν απαίτησης του κοινού δόθηκε στην έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με τα εξαίρετα έργα του Ξανθιώτη ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, τακτικού μέλους της παγκόσμιας ένωσης αναπήρων καλλιτεχνών VDMFK.

Η έκθεση πραγματοποιείται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» και εγκαινιάσθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και τα πόδια, από γονείς αγρότες, στο χωριό Πετεινός στην Ξάνθη και από πολύ μικρός ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Μόνο αδυναμία δεν αποτέλεσε για εκείνον η αναπηρία του, αφού η δύναμη της θέλησης του να εκφράσει το ταλέντο του «νίκησε» τους περιορισμούς της αναπηρίας. Με το πινέλο στο στόμα και με τα ζωηρά του χρώματα αποτύπωνε τοπία και μορφές. Συνέχισε ακάθεκτος, βελτίωνε διαρκώς τις τεχνικές του και σε κάθε έργο του «κλείδωνε» στιγμές της ζωής.

Διακρίθηκε, αναγνωρίστηκε.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ποτέ δεν έχει καταραστεί που γεννήθηκε με αναπηρία, γιατί ίσως αυτό να ήταν και η αιτία που ξεκίνησε τη ζωγραφική, αλλά επιστρατεύοντας όλες τις υγιείς του δυνάμεις, δημιουργεί με κέφι και υπομονή. Τις εκθέσεις ζωγραφικής ο ίδιος τις ονομάζει «Δύναμη ψυχής» και «Μήνυμα ζωής», αφού όπως εξήγησε, όλοι οι πίνακες είναι αποστάγματα της ψυχής του και δεν χωρίζονται σε ενότητες.

Δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη του τιμή η συμμετοχή, ως τακτικό μέλος στην Παγκόσμια Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, η οποία από τα έσοδα των καρτών της, εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή διαβίωση στα μέλη της και με χαρά ανακοίνωσε ότι στις 2 Ιουλίου 2023 θα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, συμμετέχοντας σε έκθεση ζωγραφικής και σε συνέδριο που διοργανώνει η Παγκόσμια Ένωση, ενώ με ικανοποίηση έλαβε πριν λίγες ημέρες το ημερολόγιο και τις κάρτες από τον Καναδά, όπου υπάρχουν δύο έργα του -ένα σε κάρτα και το δεύτερο στον μήνα Μάιο του ημερολογίου.

Επίσης, ο κύριος Ηλιάδης, είπε ότι δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, έναν πίνακα ζωγραφικής που ονόμασε «Φέρμελη» -το γιλέκο που φορούν οι εύζωνες και κάθε κέντημά του απεικονίζει ένα σύμβολο. Το συγκεκριμένο έργο εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσε, να ανταποδώσει την τιμή και την αναγνώριση που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια από τον ελληνικό στρατό, αφού τον έχουν καλέσει σχεδόν σε όλες τις πόλεις να εκθέσει τα έργα του, ενώ όνειρό του τώρα είναι μία έκθεση στην Σχολή Ευελπίδων.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει ήδη δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτ ερικό, έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, από δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, εκπροσώπους του στρατού, ανθρώπους της Τέχνης και των Τεχνών, η ζωή και το έργο του παρουσιάστηκαν σε ντοκιμαντέρ ενώ η προσφορά του και η αξία των έργων του αναγνωρίσθηκε και από τρεις τέως Προέδρους της Δημοκρατίας, και όπως αποκάλυψε ο ίδιος ακόμη φυλά ως κόρη οφθαλμού τη βεβαίωση που είχε λάβει από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη, ότι επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής του στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 18.000 επισκέπτες, αριθμός-ρεκόρ για παρόμοιες εκδηλώσεις.

Ο ζωγράφος είπε ότι δέχεται πάντα με χαράτις προσκλήσεις για να παρουσιάσει το έργο του σε σχολεία, καθώς πρόσφατα ήταν στο 5ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής, τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος και χαρούμενος που η δουλειά του έχει ανοδική πορεία, στέλνοντας το μήνυμα ότι εάν θέλεις, μπορείς να τα κάνεις όλα.

 

 

Φωτογραφίες έργων του καλλιτέχνη από την προσωπική του ιστοσελίδα

Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, https://www.triantafillos-il.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά