Εθελοντικός καθαρισμός και σειρά δράσεων στη Βιστωνίδα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ν.Κεσσάνης και το Κίνημα Εθελοντών ‘Στηρίζω’ Πόρτο-Λάγος

Μια  αξέχαστη εμπειρία,  θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι  λάτρεις της φύσης και όχι μόνο το Σάββατο 1 Απριλίου, στα πανέμορφα νερά της Λίμνης Βιστωνίδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του  Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κεσσάνης  ‘Η Αγία Παρασκευή’ σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΤΗΡΙΖΩ» Πόρτο Λάγος,  την οποία  έχει αγκαλιάσει και ο Δήμος Αβδήρων, ενώ  τη στηρίζει έμπρακτα και ο  επιχειρηματίας Ηλίας Μιχαηλίδης από τη Riverland που παραχωρεί τα κανό και τον εξοπλισμό για τις παραλίμνιες δραστηριότητες.

 Το ραντεβού είναι για τις 10:30 το πρωί και περιλαμβάνει  δωρεάν δραστηριότητες  με κανό – καγιάκ, τοξοβολία, ζωγραφική, παρατήρηση πουλιών , τοπικά εδέσματα και φυσικά τον εθελοντικό καθαρισμό του παραλιακού χώρου στο πανοραμικό και πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην Νέα Κεσσάνη.  Για όσες και όσους έτυχε να το επισκεφθείτε θα συμφωνήσετε ότι σ’ αυτό το εκκλησάκι βιώνεις την κυριολεκτική έννοια της λέξης γαλήνη…

Τόσο η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κεσσάνης  ‘η Αγία Παρασκευή’ κ. Κουτάλιου Θωμαή, όσο και εκ μέρους  της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΤΗΡΙΖΩ» Πόρτο Λάγος ο πρόεδρος  κ.  Ανάργυρος Προμοίρας και ο αντιπρόεδρος κ. Καλφόπουλος Μανώλης, απηύθυναν μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλες και όλους, μεγάλους και μικρούς,  σε αυτήν την τόσο όμορφη εκδήλωση που στόχο έχει την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.   

Η δράση εθελοντικού καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 10:30 και  θα υπάρχει ειδική σήμανση στον οικισμό που θα κατευθυνθεί τους πολίτες προς το σημείο.

Κάθε τους λέξη , και των τριών, αποτυπώνει μια μεγάλη αλήθεια για τα χωριά τους : είναι πανέμορφα  , ’τοποθετημένα ‘ σ’ ένα προνομιακό σημείο με τη λίμνη και τη θάλασσα να πρωταγωνιστούν και τη βαριά ιστορία του ένδοξου παρελθόντος να τα συνοδεύει. Ένας συνδυασμός που επιθυμία τους είναι να την αναδείξουν και να την προβάλουν. Να την ξαναθυμίσουν στους ντόπιους και να τη γνωστοποιήσουν στους επισκέπτες.

Στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Κεσσάνης ο Πολιτιστικός Μορφωτικός σύλλογος έβαλε μπρος για την ίδρυση ενός Λαογραφικού Μουσείου με στόχο τη διαφύλαξη και διάδοση της ιστορίας των ανθρώπων του χωριού.

Στο Πόρτο Λάγος η ΚΟΙΝΣΕΠ ‘ΣΤΗΡΙΖΩ’ – σ.σ: είναι η μετεξέλιξη του κινήματος εθελοντών ‘ΣΤΗΡΙΖΩ’- σε συνεργασία και με τον πολιτιστικό εξωραϊστικό σύλλογο του χωριού ετοιμάζεται να μετατρέψει το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου σε Αλιευτικό-Ναυτικό Μουσείο, ώστε και η ιστορία του πάλαι ποτέ λαμπρού εμπορικού λιμανιού να αναδειχθεί αλλά και η αλιευτική παράδοση των ανθρώπων του χωριού. Το μαρτυρεί άλλωστε ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός , ένας από τους πρώτους στη χώρα.

‘Θέλουμε ν’ αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο που έχουμε στα χωριά μας’ τονίζουν και δείχνουν αποφασισμένοι να το πετύχουν, να αποδείξουν με τις δράσεις τους ότι ο στόχος τους είναι εφικτός και αναγκαίος  και, τέλος,  να συμπαρασύρουν κοινωνία και αρχές του τόπου να στηρίξουν έμπρακτα την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά