Οι πεσόντες της ορεινής περιοχής της Ξάνθης στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Εκδήλωση πραγματοποίησε στον οικισμό Ωραίο το Δ΄Σώμα Στρατού για τους Πεσόντες Έλληνες Μουσουλμάνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν με αυτοθυσία υπερασπίστηκαν τα πάτρια εδάφη.                       

Στην τελετή παραβρέθηκαν  ο Στρατηγός Διοικητής του Δ ΄ Σώματος Στρατού  Χρήστος Χαλκίδης, ο Υπουργός Μακεδονίας  Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου εκπροσωπώντας  την Κυβέρνηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  κ. Δημήτρης Σαλτούρος, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Μουσταφά Τζουκάλ, ο Διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων, Πρέσβης Νικόλαος Πιπερίγκος,  ο Πρόεδρος στη Διαχειριστική Επιτροπή  Ξάνθης κ. Χαλήλ Καράνταη, μαθητές και πολίτες της ευρύτερης ορεινής μας περιοχής.

Θεόδωρος Καράογλου

"Η τελετή μνήμης και τιμής σήμερα, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης σε ήρωες που τίμησαν το εθνόσημο. Σε άνδρες που πάλεψαν με την ψυχή τους, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας μας χωρίς να φοβηθούν τον εχθρό. Οι πεσόντες Έλληνες μουσουλμάνοι απέδειξαν ότι η θυσία για την πατρίδα είναι το υπέρτατο χρέος. Χρέος που δεν εξαρτάται, ούτε καθορίζεται από τα πολιτικά- θρησκευτικά- κοινωνικά «πιστεύω» του καθενός, γιατί η Ελλάδα είναι η κοινή μας πατρίδα, είναι ο τόπος μας, το σπίτι μας. Γιατί η Ελλάδα είναι πάνω από πρόσωπα και θρησκείες."

Χρήστος Χαλκίδης.

Ο Στρατηγός, Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού στην τελετή σημείωσε: " Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους πεσόντες Έλληνες Μουσουλμάνους της ορεινής περιοχής, είναι απόρροια της υπέρτατης Εθνικής επιταγής αλλά και της Ιερής υποχρέωσης, να αποδοθεί φόρος τιμής, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς του Β΄Παγκοσμίου πολέμου".

Ο Υπουργός μετά την εκδήλωση στο Ωραίον μετακινήθηκε στη  Σμίνθη, έδρα του δήμου Μύκης και  επισκέφθηκε το Δημαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, με τον οποίο συζήτησε για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τη  Μύκη και δώρισε μια σειρά από λογοτεχνικά βιβλία στην εκεί βιβλιοθήκη, ενώ  κατά την επίσκεψή του στο δημοτικό σχολείο,  συνομίλησε με  μαθητές και  δασκάλους για ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση.

Στη συνέχεια ταξίδεψε μέχρι το χωριό Γλαύκη, όπου συζήτησε με τους θρησκευτικούς λειτουργούς του χωριού και κατοίκους του χωριού, ενώ επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη, όπου υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθήσει να επαναλειτουργήσει.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο χωριό Πίλημα, με τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης να παραθέτει γεύμα στον Υπουργό.

Λίγο πριν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καράογλου συναντήθηκε και με τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, από τον οποίο ο ΥΜΑΘ ζήτησε να έχουν μια εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στη Θράκη, γιατί πάνω από όλα είμαστε Έλληνες πολίτες. Το μαρτυρά και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Ωραίο Ξάνθης, προς τιμήν των ηρώων Ελλήνων Μουσουλμάνων που θυσιάστηκαν για την άμυνα της πατρίδας. Ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι βρίσκομαι στη διάθεσή σας, αποβλέποντας σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, γιατί η Ελλάδα είναι το σπίτι μας και υπεράνω προσώπων ή θρησκειών».

Εκπαιδευτικά
Πολιτικά
Τοπικά