THINC INNOVATION FORUM: Το μέλλον της καινοτομίας στην ΠΑΜΘ

Παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη ξεκίνησε σήμερα το πρωί το 1ο Συνέδριο Καινοτομίας που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η καινοτόμος δομή του, Θερμοκοιτίδα Thinc, στην Ξάνθη.

Το διήμερο Συνέδριο (4&5 Απριλίου) με τίτλο «THINC INNOVATION FORUM Ανάπτυξη του Οικοσύστηματος Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» απευθύνεται σε Πανεπιστήμια, φορείς κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας, ερευνητικά κέντρα, Venture Capital (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις) και φοιτητές.

Έχει προσελκύσει περισσότερους από 500 σύνεδρους, που συμμετέχουν, δια ζώσης ή μέσω live streaming και οι οποίοι θα παρακολουθήσουμε 70 και πλέον ομιλητές να αναλύουν διεξοδικά 13 ειδικές θεματικές ενότητες, που αφορούν σε ζητήματα, όπως πολιτικές και εργαλεία χρηματοδοτήσεων για την καινοτομία, έργα υποδομών και ενίσχυσής της, καλές πρακτικές οικοσυστημάτων καινοτομίας, δομές υποστήριξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γυναικεία επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ο ρόλος της έρευνας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ κ.α.

Το συνέδριο, το οποίο παρακολουθούν πάνω από 60 οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στοχεύει στη γεφύρωση και δικτύωση φορέων και παραγόντων καινοτομίας, στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, στον σχεδιασμό νέων πολιτικών και εργαλείων χρηματοδότησης, στη διαμόρφωση προτάσεων για το κανονιστικό πλαίσιο και τις συνθήκες λειτουργίας του οικοσυστήματος και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Από το βήμα, ο οικοδεσπότης και Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, έκανε λόγο για μια μεγάλη μέρα για το Δημοκρίτειο, καθώς ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της καινοτόμου δομής, παρουσιάζεται η δουλειά που υποστηρίζεται συστηματικά από μια μεγάλη ομάδα.

Υπογράμμισε ότι το «καινοτόμο περιβάλλον» είναι αυτό που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τα επόμενα χρόνια, εάν θέλουμε να πετύχουμε σε αυτό που λέγεται «ανταγωνιστικότητα». Έδωσε έμφαση στο «πιο δυνατό κομμάτι», τους φοιτητές, τους νέους ερευνητές και επιστήμονες, σημειώνοντας πως «μ’ αυτούς θέλουμε να πορευτούμε στο μέλλον». Αναφέρθηκε στις σοβαρές υποδομές-επενδύσεις του Πανεπιστημίου, που όπως είπε καλείται «ψηφιακή μετάπτωση», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο κέντρο αριστείας που φιλοδοξεί, όπως είπε να αναδείξει το κομμάτι του Πανεπιστημίου που «ανθεί». «Εμείς τότε θα έχουμε πετύχει τον δημόσιο στόχο που επιτελούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα και για το Πανεπιστήμιο και για την Περιφέρεια, αλλά και για την Οικονομία.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στον  ειδικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με περισσότερα από 360 έργα που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ. «Είναι ένα σχέδιο προοπτικής που θα διασφαλίσει την περιοχή, τον ρόλο που της αξίζει και στους κατοίκους, κυρίως, μια καλύτερη ποιότητα ζωής», τόνισε και αναφέρθηκε στις πολιτικές και δράσεις της ΠΑΜΘ, τόσο στον τομέα των Έργων Υποδομής όσο και σε αυτόν της Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της ΠΑΜΘ και να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη».

Στο γραπτό μήνυμά της η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, ανέφερε ότι σε ένα περιβάλλον ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, αλλά και έλλειψης σημαντικών πρώτων υλών, η καινοτομία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την υποστήριξη της γρήγορης μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. «Πρωτοβουλίες όπως η θερμοκοιτίδα Thinc είναι απαραίτητες για τη δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας, συνδεδεμένα με όλη την Ευρώπη» ενώ αναφερόμενη στους μηχανισμούς χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Τεχνολογία και την Καινοτομία) τόνισε ότι «συμβάλουν στην ανάπτυξη νεωτερισμών, τη δημιουργία νέων αγορών και την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς ταλέντων».

Τέλος, κάλεσε τους Thincers να γίνουν μέρος των 100 περιφερειακών κοιλάδων καινοτομίας που «έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν τα περιφερειακά οικοσυστήματα να ενισχύσουν τον συντονισμό και να κατευθύνουν επενδύσεις τους σε Έρευνα και Καινοτομία και πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, μιλώντας στην εκδήλωση, χαρακτήρισε την Καινοτομία «μονόδρομο», υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά.

«Η καινοτομία αποτελεί την κινητήρια δύναμη των σύγχρονων οικονομιών, που αξιοποιούν τη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία για την παραγωγή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να εστιάσουμε» τόνισε και ανέφερε τον σημαντικό ρόλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε αυτήν την προσπάθεια μέσω της Θερμοκοιτίδας Thinc, με κυρίαρχο σκοπό την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας, των νέων ιδεών και του επιχειρηματικού κόσμου, με το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας και τη βοήθεια εξειδικευμένων υπηρεσιών.

«Προτεραιότητά μας, ως δημοτική αρχή είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς σε δράσεις και πολιτικές που έχουν ως στόχο την προκοπή του τόπου μας και συνολικά, της Περιφέρειάς μας, για να “χτίσουμε” όλοι μαζί το μέλλον που αξίζει στους πολίτες», επισήμανε.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία