Το μήνυμα και οι ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης ενόψει Πάσχα: Στροφή στον έσω άνθρωπο, λιγότερα λόγια και περισσότερη προσευχή

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση, ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τονίζοντας ότι η Μεγάλη Εβδομάδα, λέγεται Μεγάλη γιατί την χαρακτηρίζουν τα μεγάλα και θαυμαστά γεγονότα, που έλαβαν χώρα, τα σεπτά πάθη του Χριστού είναι σωστικά, επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε για την σωτηρία του ανθρώπου.

Ακούστε τον Σεβασμιώτατο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κάλεσε τους πιστούς να μην είναι θεατές των γεγονότων της Μ. Εβδομάδας, αλλά να συμπορευτούν με τον Χριστό, να σταυρώσουν τα πάθη και τις αδυναμίες τους, να θάψουν τον παλιό τους εαυτό για να αναστήσουν τον νέο τους εαυτό.

Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη θα τελεσθεί το πρωί στους ιερούς ναούς η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και στις 7 το απόγευμα η Ακολουθία του Νυμφίου, ενώ την Μεγάλη Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί το Μυστήριο του Ευχελαίου σε όλους τους ναούς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα τελέσει το Ευχέλαιο στις 9 και μισή το πρωί στο Δ΄ Σώμα Στρατού και στις 12 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου και στις 7 το απόγευμα η Ακολουθία των Αγίων Παθών, την Μεγάλη Παρασκευή στις 9 το πρωί θα τελεστούν οι  Μεγάλες Βασιλικές Ώρες  και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως και στις 4 απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ξάνθης η περιφορά του Επιταφίου και δέηση υπέρ της αναπαύσεως των κεκοιμημένων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης. Στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί η Ακολουθία του Επιταφίου και στην συνέχεια θα γίνει η σύναξη των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί θα τελεστεί η Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου, στις 11 το βράδυ η Παννυχίδα  του Μεγάλου Σαββάτου και στις 12 τα μεσάνυχτα η τελετή της Αναστάσεως στην κεντρική πλατεία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων.

Οι άγιες ημέρες που διανύουμε είναι ημέρες γεμάτες ευαισθησία και αυτή η ευαισθησία πρέπει να μας διακρίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, να θάψουμε , να καταπνίξουμε τον παλιό μας εαυτό με τα πάθη και με πίστη και υπομονή να αντιμετωπίσουμε τις δοκιμασίες της ζωής. Επίσης, προσευχή για όλους όσοι έχουν φύγει από τον κόσμο αυτό, όπως είναι τα θύματα των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία και τα θύματα των Τεμπών, όπου χθες συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από την τραγωδία, παρακαλώντας τον Χριστό να αναπαύσει τις ψυχές τους και να σταλάξει βάλσαμο παρηγοριάς στις οικογένειές τους.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης απηύθυνε μήνυμα αγάπης λέγοντας να βάλουμε μέσα στην καρδιά μας ολόκληρο τον κόσμο και να μην ξεχνάμε τους συνανθρώπους μας που αυτές τις άγιες ημέρες στερούνται κάποιων υλικών αγαθών, για τους οποίους η Μητρόπολη σε συνεργασία με τις ενορίες φροντίζει να  μην τους λείψει τίποτα από τα απαραίτητα στο Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι.

Στροφή στον έσω άνθρωπο, λιγότερα λόγια και περισσότερη προσευχή κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων ευχόμενος με κατάνυξη, υγεία, αγάπη και ομόνοια να διέλθουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και ο Κύριος να χαρίσει υγεία, ομόνοια και χαρά σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά