Δίκκοκο σιτάρι: άμυνα στην κρίση, σύμμαχος στην υγιεινή διατροφή

Ένα σιτηρό με μεγάλη προϊστορία στον Ελλαδικό χώρο, ανθεκτικό και ιδανικό για αειφόρο γεωργία και πολύτιμος σύμμαχος για τους ένθερμους υποστηρικτές της υγιεινής διατροφής, το δίκκοκο σιτάρι ή ευρέως γνωστό ως Ζέα, επαναφέρουν στο προσκήνιο οι συμπολίτες κ.κ. Αντώνης Κουτσούμπας και Μιχάλης Φραγκιαδάκης.

Ένα σιτηρό το οποίο εγγυάται από τη φύση του κυρίως -λόγω της ανθεκτικότητας του- αυτάρκεια και ελαχιστοποιημένο κόστος παραγωγής στους παραγωγούς που θα το επιλέξουν, έχει επανενταχθεί στις διατροφικές συνήθειες αρκετών ελλήνων τα τελευταία χρόνια μόνο που …η επιστροφή στις ρίζες σε αυτή την περίπτωση συνοδεύθηκε από μια σειρά ανακριβειών και ως προς το πρωτογενές , αυθεντικό είδος αλλά και ως προς τα θρεπτικά του συστατικά.

Οι. κ.κ. Κουτσούμπας και Φραγκιαδάκης θα επιχειρήσουν αύριο στις 20:00 το βράδυ στο Π των Καπναποθηκών να παρουσιάσουν την πραγματική διάσταση του προϊόντος και ως παραγωγή και ως μεταποίηση.

Φιλοξενήθηκαν σήμερα το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου καταθέτοντας κυρίως τη δική τους εμπειρία από την παραγωγή δίκκοκου σιταριού αλλά και από την κατανάλωση των προϊόντων που δίνει ο αυθεντικός σπόρος που έφεραν από την Τοσκάνη της Ιταλίας.

Στόχος τους δεν είναι άλλος από το να ενημερώσουν ενδιαφερόμενους παραγωγούς αλλά και καταναλωτές για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του.

Το δίκκοκο σιτάρι είναι ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρα γεωργία . Δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, είναι άριστη τροφή και η μεταποίηση του δίνει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

Παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης σπόρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη και η καλλιέργεια του είναι εφικτή ακόμη και σε πετρώδη εδάφη έως και 1.500 μ. υψόμετρο.

Λυσίνη, κυταρρίνη, μαγνήσιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και ένζυμα το κατατάσσουν δικαίως σε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν.

Ακούστε τη συνέντευξη των κ.κ. Κουτσούμπα και Φραγκιαδάκη.

Koutsoumpas-Fragiadakis 23.5.2013 by Radio899 on Mixcloud

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά