Δημήτρης Γκαγκαλίδης: Πρωτομαγιά όπως παλιά

Πρωτομαγιά όπως παλιά, είναι η πρόταση του Δημήτρη Γκαγκαλίδη  και του ένθετου Αλλιώτικες Προτάσεις, που παρουσιάζει κάθε Παρασκευή από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, παροτρύνοντας για πρωτομαγιάτικες εξορμήσεις στην ξανθιώτικη ύπαιθρο, σε βουνό και θάλασσα.

Ακούστε το Δ.Γκαγκαλίδη.

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης γυρίζει πίσω στο χθες, πριν από 30 χρόνια περίπου και θυμάται με νοσταλγία και αγάπη πως γιόρταζαν την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι της Ξάνθης, τότε που προτιμούσαν την ύπαιθρο με αγαπημένους προορισμούς την ορεινή περιοχή και κυρίως τις περιοχές γύρω από τα δύο μοναστήρια της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και της Παναγίας Καλαμούς. Λίγο πιο απομακρυσμένοι προορισμοί ήταν ο χώρος μετά τη διασταύρωση για το Πίλημα, το Λυκοδρόμιο και ο Γέρακας.

Ένας ακόμη αγαπημένος προορισμός ήταν το άλσος Ευμοίρου με το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ένας χώρος πάρα πολύ ωραίος και ιδανικός για την Πρωτομαγιά που μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως και στην παραλιακή ζώνη το Πόρτο-Λάγος με το πευκοδάσος και στα Άβδηρα στον ευρύτερο χώρο γύρω από τις κατασκηνώσεις και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αβδήρων.

Οι προτάσεις για την Πρωτομαγιά που πλησιάζει και εάν ο καιρός είναι σύμμαχος, περιλαμβάνουν πολλές επιλογές τόσο στις βουνοπλαγιές της Ξάνθης, όσο και στα παράλια. Ξεκινώντας από την ορεινή περιοχή σημεία ιδανικά για πρωτομαγιάτικες εξορμήσεις είναι στις παρυφές του Τσαλ και της Σταυρούπολης, όπου υπάρχουν και οι σχετικές υποδομές με υπαίθριες ψησταριές, κιόσκια και παγκάκια, επίσης η Κρύα Βρύση και αρκετά σημεία μετά τον οικισμό του Γέρακα, το Λυκοδρόμιο και από την δεύτερη έξοδο από Λυκοδρόμιο προς Σταυρούπολη και τέλος στον Προφήτη Ηλία και σε όλη σχεδόν την κοιλάδα του Νέστου.

 Για όσους αγαπούν τη θάλασσα εδώ οι επιλογές και οι προτάσεις είναι περισσότερες και καλύπτουν όλη την παραλιακή ζώνη της Ξάνθης ξεκινούν από το Πόρτο-Λάγος, την Μάνδρα, τα Άβδηρα, το Μυρωδάτο, τα Μάγγανα, το Εράσμιο και καταλήγουν στο Δασοχώρι. Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης ξεχωρίζει τον όμορφο και περιποιημένο χώρο στην παραλία της Μάνδρας και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέστου, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή της πρώην Φωνή της Αμερικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά