ΚΚΕ (μ-λ): Η «τομεακή εφημέρευση» σε νοσοκομεία που αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες, ελπίζουμε να μην ξαναεμφανιστεί

Η γελοιότητα είναι προφανής στην επίμαχη εγκύκλιο της υφυπ. Υγείας Γκάγκα για «τομεακή εφημέρευση» σε νοσοκομεία που αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες όλων των ειδικοτήτων που διαθέτουν, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας. Ωστόσο, μόνο χαλαρή δεν μπορεί να είναι η απάντηση λαού και υγειονομικών στους σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις του πολιτικού προσωπικού του συστήματος.

Η εν λόγω εγκύκλιος, η οποία εμφανίστηκε στη «Διαύγεια» στις 28/4/2023 για να αποσυρθεί (οριστικά;) λίγες μέρες μετά, μόνο ανάξια σχολιασμού και καταγγελίας δεν είναι καθώς:

1. Αποτέλεσε «λαγό» και βαρόμετρο των αντιδράσεων σε ακόμα μία πολιτική απόφαση που οδηγεί σε χειροτέρευση των όρων περίθαλψης του λαού στα νοσοκομεία.

2. Ήρθε να «μονιμοποιήσει» την αθλιότητα που επικράτησε στα τρία χρόνια της πανδημίας (η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35.000 ανθρώπους), καθώς στις covid κλινικές εφημέρευσαν γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων.

3. Έκανε φανερή τη στοχοποίηση των γιατρών ως λίγο-πολύ μοναδικών υπευθύνων για την ερημοποίηση των νοσοκομείων καθώς έχουν την «κακοήθεια» να παραιτούνται (ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση εργάζονται και αμείβονται αξιοπρεπώς)!

4. Φανερώνει την αποφασιστικότητα με την οποία το σύστημα σε προεκλογική περίοδο εμφανίζεται με τις πραγματικές του επιλογές όσον αφορά στο δικαίωμα για ίση-πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο τον λαό. Έρχεται να εξηγήσει ποιο είναι το «Νέο ΕΣΥ». Νοσοκομεία που ούτε πρόσβαση θα έχεις («προσωπικός γιατρός»-gate keeper), ούτε γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεσαι θα βρίσκεις, ούτε δωρεάν θα είναι όταν τον βρεις καθώς η επιτακτικότητα των ζητημάτων υγείας δεν μπαίνει σε λίστες αναμονής… Κι αυτά πιθανά θα τα έχεις αναζητήσει σε κάποιο νοσοκομείο μακριά απ’ το νοσοκομείο της πόλης σου, αν έχεις την ατυχία το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης να χαρακτηριστεί «ακτίνα» στον διαβόητο υγειονομικό χάρτη με το σχήμα «κόμβος-ακτίνα», δηλαδή άδειο κουφάρι… Την ίδια ώρα, ούτε φάρμακα θα βρίσκεις από τις ελλείψεις που δημιουργεί η ασύδοτη κερδοσκοπία των φαρμακοβιομήχανων.

5. Για άλλη μια φορά φανερώνει πόσο επικίνδυνη για τις ζωές μας και πόσο αδιάφορη στις αυξημένες ανάγκες υγείας του λαού είναι η εξαρτημένη αστική τάξη της χώρας καθώς, μέσα από το πέρασμα διαδοχικών κυβερνήσεων, προωθεί ολοένα και πιο αντιδραστικά μέτρα στην κατεύθυνση διάλυσης του δικαιώματος στην περίθαλψη. Αποτινάσσει από πάνω του την υποχρέωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ταυτόχρονα προωθεί την εντατικοποίηση και την ανασφάλεια στους υγειονομικούς.

Οι αντιδράσεις που κυρίως εκφράστηκαν μέσω της ΕΙΝΑΠ εκτιμούμε πως προήλθαν απ’ την κορυφή της πυραμίδας του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ. Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει σε νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφήνουν ικανοποιημένη την κορυφή αλλά θα τσακίζουν δικαιώματα λαού και υγειονομικών.

Η ανάγκη διαμόρφωσης συλλογικών όρων απάντησης στην ολομέτωπη και καθολική επίθεση του συστήματος,

στα μαζικά εγκλήματα που διαπράττονται απανωτά (πανδημία, Τέμπη, καθημερινοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί σε εργασιακούς χώρους – κάτεργα),

στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό των Αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών,

η ανάγκη αγώνα ενάντια σε φτώχεια, εκμετάλλευση, καταστολή,

η ανάγκη πάλης για Ίση, Πλήρη, Δωρεάν Υγεία για όλο τον Λαό,

μακριά από εκλογικές αυταπάτες, που καθυστερούν και αποπροσανατολίζουν, είναι επιτακτική.

 

Ακούγεται τραγικά αληθινό πως ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκλογές 2012
Κοινωνικά
Τοπικά