Με την παιδική θεατρική παράσταση “Χωρίς αλάτι" στις εκδηλώσεις των Εορτών Νεολαίας 2023 το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Με την παιδική θεατρική παράσταση “Χωρίς αλάτι" συμμετέχει  στις εκδηλώσεις των Εορτών Νεολαίας 2023 το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, μία παράσταση που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 11 το πρωί για τα σχολεία της πόλης  και στις 8 το βράδυ για το κοινό, στο  Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με δωρεάν είσοδο.
 
Ακούστε τον κ. Ράικο, τη Λυδία και τον Μάξιμο.
 

Η θεατρική παράσταση «Χωρίς αλάτι» ανεβαίνει από τους μαθητές του Ε΄ 2 του σχολείου που φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, συνοδευόμενοι από τον δάσκαλό τους και σκηνοθέτη της παράστασης Σταύρο Ράικο, ο οποίος είπε ότι στην παράσταση συμμετέχει σχεδόν το σύνολο του δεύτερου τμήματος της Ε΄ τάξης, 19 μαθητές από τους 22 συνολικά, και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι ότι οι αξίες της ζωής, που τις έχουμε αφήσει λίγο πίσω, κρύβονται στα μικρά και ασήμαντα, αξίες όπως η συμπεριφορά, η αγάπη, το θάρρος, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση.

 
Από την πλευρά των μαθητών- ηθοποιών της παράστασης, μίλησαν ο Μάξιμος, που υποδύεται τον βασιλιά και η Λυδία με τον ρόλο της φρουρού, που τόνισαν το όμορφο μήνυμα, όπως το χαρακτήρισαν, της παράστασης και με ποιον τρόπο όλη η προετοιμασία και οι πρόβες τους βοήθησε και αυτούς τους ίδιους, παρότι όπως αποκάλυψαν αρχικά ήταν διστακτικοί, αλλά τελικά το πίστεψαν και αγάπησαν με τους μικρούς μαθητές να γίνονται όλη μία παρέα. Και να απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους Ξανθιώτες να την παρακολουθήσουν.
Η παράσταση “Χωρίς Αλάτι” αποτελεί δραματοποίηση του κλασικού παραμυθιού «Ο Βασιλιάς και το αλάτι», στο οποίο ο βασιλιάς καλεί τις κόρες του και τις ρωτάει πόσο τον αγαπούν, για να λάβει απάντηση από την μικρότερη, σαν το αλάτι, γεγονός το οποίο θεωρεί προσβλητικό μιας και το αλάτι βρίσκεται παντού. Όπως όμως αντιλαμβάνεται στο τέλος όταν στερηθεί και αυτός το αλάτι, οι αξίες της ζωής βρίσκονται στα μικρά και ασήμαντα, εκ πρώτης όψεως, πράγματα που όμως είναι και αυτά που δίνουν γεύση και αποτελούν την χαρά της ζωής. 
 
Η παράσταση ΄ντύνεται’ μουσικά με τραγούδια που μιλούν για την αγάπη που θα ερμηνεύσει ζωντανά επί σκηνής ο Αντώνης Μουσαδές, ενώ ο Σταύρος Ράικος, που είχε όλη την επιμέλεια και την σκηνοθεσία ευχαρίστησε για την στήριξη το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, την Διεύθυνση του 5ου Δημοτικού Σχολείου και τους γονείς των μαθητών.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά