Στην Όμορφη Πόλη 89,9 η Μαρία Καμπάνταη με το ‘’ Μαμά…’

-Στις 19 Ιουνίου παρουσιάζεται στην Ξάνθη το νέο βιβλίο της Μαρίας Καμπάνταη ‘’ Μαμά…’
 
Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της “Μαμά..." από τις εκδόσεις  Αρμός η Μαρία Καμπάνταη θα επισκεφθεί στην Ξάνθη την Δευτέρα 19 Ιουνίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του στην Αυλή με τα Χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, στις 7 το απόγευμα σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή. 
 
Η Μαρία Καμπάνταη μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ξάνθη για την παρουσίαση του βιβλίου της που τιτλοφορείται “Μαμά..” απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Ξανθιώτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση, σε μία όπως υποσχέθηκε διαφορετική και ζεστή εκδήλωση παρουσίασης του νέου της συγγραφικού έργου.
 
Το βιβλίο έχει πυρήνα του 20 αληθινές ιστορίες για τη θεμελιώδη σχέση μητέρας – παιδιού, χωρίς βέβαια να παραμερίζεται και ο ρόλος του πατέρα, την οποία η συγγραφέας παρομοιάζει με την… μαγειρική. Έχουν και οι δυο δοκιμές, αποτυχίες, κατορθώματα, υλικά, δοσολογίες και αγωνίες, με την κυρία Καμπάνταη να υπογραμμίζει το μήνυμα ότι  ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τη συνταγή και να δοκιμάσουμε νέα υλικά, κρατώντας όμως το βασικό υλικό, που είναι η αγάπη, αλλά με τη σωστή δοσολογία, ενώ τόνισε με νόημα αυτό που ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της ότι  “η ζωή είναι γλυκιά και σερβίρεται με καφέ σκέτο”.
 
Το βιβλίο διαρθρώνεται σε δύο κεφάλαια, το πρώτο αφορά αφηγήσεις για τις σχέσεις μαμάς και παιδιού και το δεύτερο κεφάλαιο έχει χειρόγραφες συνταγές από τρεις γενιές, της μητέρας της συγγραφέα, της ίδιας και της κόρης της και όπως σημείωσε, το βιβλίο εντάσσεται στην θεραπευτική λογοτεχνία, με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους, που ίσως δεν γνωρίσει ποτέ, ενώ ο αναγνώστης μέσα από τις ιστορίες που ξετυλίγονται μπροστά του θα νοιώσει ότι ταυτίζεται με αυτές και θα αναζητήσει τον εαυτό του.
Η σχέση με την μητέρα μας είναι καθοριστική, εξήγησε η κυρία Καμπάνταη, και εάν η σχέση αυτή είναι ασφαλής και υγιής, τότε τέτοιες σχέσεις θα αναζητήσουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας, εάν πάλι η σχέση είναι αποστερητική, τότε στο μέλλον θα αναζητήσουμε αποστερητικές σχέσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο  ‘Ανελκυστήρας’, το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Καμπάνταη,  έφτασε στα 10 πρώτα στα περσινά βραβεία Public και η 'Μαμά..." είναι και πάλι φέτος υποψήφια στα βραβεία, με την συγγραφέα να εκφράζει την χαρά και την τιμή που νοιώθει για αυτή την αναγνώριση. 
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο 
 
Το βιβλίο είναι γραμμένο για σένα και τη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου. Μια σχέση θεμελιώδη, ίδια, αλλά και τόσο διαφορετική όσο και οι άνθρωποι μεταξύ τους. Περιέχει αληθινές ιστορίες που αγκαλιάζουν σαν μαλακό ζυμάρι όλα τα στραβά της -το άγχος, την ανασφάλεια, την επίκριση, την παραμέληση- αλλά και τις πιο συχνές απορίες μας:
 
– Πόσο η αόρατη κλωστή που μας συνδέει με τη μητέρα μας ορίζει τη ζωή και τους ρόλους μας; Τα έχω καταφέρει τελικά στη ζωή μου;
– Υπάρχει συνταγή για την καλή μητέρα;
– Τι σχέσεις έχω με τα παιδιά μου; Έκανα μια οικογένεια όπως τη φανταζόμουν;
Χωρίς να έχει την πρόθεση διδακτισμού, το βιβλίο είναι πηγή γόνιμου προβληματισμού και λειτουργεί ως πυξίδα στην αναζήτηση του εαυτού και των ρόλων σου. Βιώματα, μνήμες και ξεχασμένες μυρωδιές διαμορφώνουν μια νοσταλγική διάθεση για τη χαμένη μας παιδικότητα, ενώ κυριαρχεί το φως ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές.
 
Ακούστε την κ. Μαρία Καμπάνταη.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεντευξη: Κυριακη Οικονομου 

Φωτογραφία: Πρωινός Τύπος

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά