Σεβασμιώτατος Ξάνθης:‘Η Παναγία κατέβασε το Χριστό στη γη για ν’ ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Έγινε η Μάνα όλων’- Πανηγυρίζει η Ι.Μ Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

‘’Η Παναγία είναι εκείνη που κατέβασε το Χριστό στη γη για ν’ ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Έγινε όχι μόνο η Μάνα του Χριστού, αλλά όλων των ανθρώπων’’ υπογραμμίζει , στέλνοντας τις πατρικές του ευχές ενόψει της μεγάλης εορτής του Δεκαπενταύγουστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων :’’ η αγάπη της μάνας ποτέ δεν εκπίπτει, μας λέει ο Απόστολος Παύλος ‘’ προσθέτει και καταλήγει: ‘’ είναι εκείνη που αγαπά, καταλαβαίνει και συγχωρεί. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές μας , μικροί και μεγάλοι, επικαλούμαστε τη μάνα και την Παναγία. Ακόμη κι όταν η  μητέρα μας φύγει από τη ζωή, ξέρουμε ότι δίπλα μας έχουμε μια Μάνα να μας ακούει, να μας παρηγορεί. Πάντα η μητρική αγκαλιά της Παναγίας θα είναι ανοιχτή’’.

Ανέφερε, συγκινημένος, ένα περιστατικό που έζησε ο ίδιος όταν με αποστολή συνεργατών του επισκέφθηκε το Καμερούν για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα που ανέγειρε εκεί η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης:’’ Κρεμούσαμε στο τέμπλο τις εικόνες που έχουν αγιογραφηθεί στην Ξάνθη και τις μεταφέραμε εκεί. Τα μικρά παιδάκια μαζεύτηκαν και κοιτούσαν με περιέργεια. Όταν λοιπόν τοποθετούσαμε την εικόνα της Παναγίας, με μια φωνή, όλα μαζί φώναξαν : μάμα ! Είναι η Μάνα όλου του κόσμου ‘’.

Ο Σεβασμιώτατος αναφορικά με το επίκεντρο του εορτασμού στην Ξάνθη, το μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης, υπενθύμισε ότι ανάγεται στο 14ο αιώνα : ‘ καθ΄όλη τη διάρκεια της δουλείας και της κατοχής, ήταν το καταφύγιο. Και παραμένει. Παρά το γεγονός ότι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Και στη Δράμα , όπου ήμουν τοποτηρητής, το μοναστήρι της Εικοσιφοινίσσης , επίσης αφιερωμένο στα Εισόδια, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Το 15Αυγουστο, το Πάσχα του καλοκαιριού όπως το αποκαλεί ο λαός μας, είναι η κατεξοχήν Θεομητορική γιορτή’’.

Υπενθύμισε επίσης τους Ιερούς Ναούς στην Ξάνθη που είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου : ο Ι.Ν Πηγαδίων,  ο Ι.Ν Τοξοτών , όπου ο εσπερινός –κατ’ έθιμο- τελείται το απόγευμα ανήμερα της εορτής και ακολουθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνας, στο Κάτω Ιωνικό, ναός που ανακαινίστηκε κι έγινε κόσμημα, από ένα συμπατριώτη μας που κατάγεται από εκεί αλλά μένει στην Αμερική, επίσης στον Καστανίτη, όπου το καλοκαίρι μένουν περίπου 50 άτομα και αύριο θα μεταβεί εκεί ο Σεβασμιώτατος για να λειτουργήσει, αλλά και πολλοί ακόμη που είτε είναι αφιερωμένοι  στην Κοίμηση, είτε στα Εισόδια ακόμη και στο Γεννέσιο της Παναγίας όπως στο Άβατο, εορτάζουν.

Τέλος απηύθυνε θερμή παράκληση σε όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και την παραμονή και ανήμερα, καθώς παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας και από την Αστυνομία και από τους εθελοντές, απαιτείται αυξημένη προσοχή λόγω των καιρικών συνθηκών :’ το περιαστικό μας δάσος είναι κόσμημα και ταυτόχρονα πνεύμονας για την πόλη. Πρέπει να το φυλάξουμε. Θερμή παράκληση να είναι όλοι προσεκτικοί…’

Ακούστε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά