Θ. Μουσόπουλος: «Τι σημαίνουν τα Άβδηρα για ολόκληρο τον κόσμο;»//Δείτε σε βίντεο όλη την εκδήλωση.

"Τι σημαίνουν τα Άβδηρα για το σύγχρονο κόσμο",  ήταν το θέμα της ομιλίας με εισηγητή τον φιλόλογο-συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο, που διοργάνωσε  την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023  το πολιτιστικό κέντρο Αβδήρων «Αντιλογίας Δόμος»,  στο «Σπίτι του Αμερικάνου»

Ο Θανάσης Μουσόπουλος, παρουσίασε  τις εντυπώσεις ξένων περιηγητών - επιστημόνων από τη περιοχή των Αβδήρων 150 χρόνια πριν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά την ιστορία των Αβδήρων καθώς και τις απόψεις αρχαίων φιλοσόφων και ποιητών (Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Ανακρέων).

Ανέλυσε  τους όρους Αβδηρητισμός και Ανακρεοντισμός και επεσήμανε για το πως ξένοι επιστήμονες και φιλόσοφοι (Μαρξ και Νίτσε) μιλάν για τον Δημόκριτο και τον Πρωταγόρα.

Ο Θανάσης Μουσόπουλς έκανε αναφορά σε σύγχρονους Ξανθιώτες και Αβδηρίτες που  ασχολήθηκαν με τα Άβδηρα, όπως ο Στέφανος Ιωαννίδης – ο Δημήτριος Δανδαλίδης -  ο Δημήτριος Λαζαρίδης – ο Σταύρος Ζαλιμίδης  και παρέθεσε λογοτεχνικά κείμενα για τα Άβδηρα  της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη, της Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου, της Ελένης Ανδρέου

Ο Επίλογος της εκδήλωσης, γράφηκε με ποιήματα του Θανάση Μουσόπουλου για τα Άβδηρα

 

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Βουρβουκέλης, που διετέλεσε  Πρόεδρος,(ο τελευταίος Πρόεδρος) της τότε Κοινότητας  Αβδήρων, κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν και προτείνοντας να τιμηθούν ο Θανάσης Μουσόπουλος και ο εκδότης της εφημερίδας «Εμπρός» Γιάννης  Διαφωνίδης

 

Στην εκπνοή της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης που παρακολούθησε από το ξεκίνημα την εκδήλωση, ευχαρίστησε τον  Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών, για τις πρωτοβουλίες του και για το έργο του στην περιοχή, δηλώνοντας την υποστήριξη του Δήμου Αβδήρων, ενώ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων την πρόταση του κ. Βουρβουκέλη.

Η Χρύσα Ραξιώνη και η Ευγενία Πανταζόγλου από τον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών δήλωσαν:

«Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι ήρθαν και παρακολούθησαν την τόσο ενδιαφέρουσα διάλεξη από την Ξάνθη και τα Άβδηρα.

Είναι πολύ σημαντική η στήριξή σας και η συμμετοχή σε αυτό το νέο πρότζεκτ του Συλλόγου μας

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο  Μουσόπουλο που ήταν κοντά μας με τόση χαρά αλλά και συγκίνηση, καθώς έχει ασχοληθεί με την ιστορία των Αβδήρων εδώ και 40 χρόνια και έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, κάποια από τα οποία μας χάρισε για τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε πολύ και τον Δήμαρχο Αβδήρων, κ. Τσιτιρίδη, που   είναι δίπλα μας, ακούει τις προτάσεις μας και μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα.

Ευχόμαστε η συμμετοχή να είναι μεγάλη και στις επόμενες συναντήσεις, διαλέξεις και σεμινάρια με θέμα τους φιλοσόφους και την αρχαία ιστορία των Αβδήρων, αλλά και τη σύγχρονη τοπική ιστορία της ευρύτερης περιοχής».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά