Σ. Γιαννακίδης: Στρεβλά τα μηνύματα της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ -ένας αριστερός πολιτικός φορέας γεννιέται με τη νέα γενιά να πρωταγωνιστεί

Καθαρά πολιτικά τα χαρακτηριστικά της επιλογής αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, επισήμανε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο κ. Στάθης Γιαννακίδης, πρώην βουλευτής Ξάνθης και υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε τον κ. Στάθη Γιαννακίδη.

Όπως υπογράμμισε για τον ίδιο ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, αφού ήταν ενταγμένος στο κόμμα από τα νεανικά και φοιτητικά του χρόνια από την εποχή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Όπως σημείωσε τα επαναλαμβανόμενα στρεβλά μηνύματα της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  δεν άφηναν περιθώρια άλλης επιλογής , αφού μετά τη δημοκρατική διαδικασία εκλογής του κ.Κασελάκη- η οποία με έμφαση υπογράμμισε δεν αμφισβητείται- δεν υπήρχαν εκείνες οι συνθήκες που θα επέτρεπαν να πραγματοποιηθεί μια γόνιμη πολιτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας στις εθνικές εκλογές και το αρνητικό αποτέλεσμα για την αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στα όργανα.

Ο Στάθης Γιαννακίδης υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, πολιτικές –όπως π.χ το περίφημο μαξιλάρι των 37 δις –οι οποίες αμφισβητούνται και αποδομούνται από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας το κόμμα και τα όργανα του απομακρύνθηκαν από τις βασικές αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Δεν μπορεί να ‘ποινικοποιείται η κριτική’ ούτε να προσπερνώνται οι συλλογικές αποφάσεις, είπε χαρακτηριστικά, ενώ αμφισβήτησε το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν υπάρχει διάθεση αναζήτησης και διερεύνησης των αιτιών των εκλογικών ηττών του κόμματος και αξιολόγησης των στρατηγικών που ακολουθήθηκαν και στις δυο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κεντρικά όργανα ακόμη και τα τοπικά όργανα του κόμματος στην επικράτεια δεν έδειξαν διάθεση για αποτίμηση των τελευταίων αλλεπάλληλων αρνητικών εκλογικών αποτελεσμάτων, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αποτελέσματα κυρίως των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και στο σύνολο των δήμων της Π.Ε Ξάνθης. Οι αποφάσεις για τις στρατηγικές που ακολουθήθηκαν στις εκλογικές αναμετρήσεις  ήταν συλλογικές και τα όργανα όφειλαν συλλογικά να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα, σημείωσε.

Για το νέο πολιτικό φορέα, που αναμένεται να ιδρυθεί μετά τη συγκρότηση των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτική ομάδα, επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι διεργασίες, αλλά δεν θα γίνουν γρήγορες κινήσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι το εγχείρημα ενέχει και πολιτικό ρίσκο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας αριστερός χώρος που θα εκφράζει ένα μεγάλο κοινό, και αυτό που αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκείνο που έχει αποστασιοποιηθεί από την αριστερά όπως διαφαίνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα, με τη νέα γενιά να συγκροτεί τον πυρήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα έμπειρα, παλαιότερα στελέχη δεν θα έχουν ρόλο. Ένα φορέα που θα οικοδομηθεί πάνω στη βάση, ξεκινώντας από κάτω , και όχι πάνω στην ηγεσία, ένα φορέα που θα διαθέτει τις προοπτικές για την κυβερνώσα αριστερά, πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά