Β’ τάξη 8ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης: Συγκίνησαν, εντυπωσίασαν , ευαισθητοποίησαν τα παιδιά με υπέροχα τραγούδια και δυνατά μηνύματα για τη διαφορετικότητα

Έκλεψαν την παράσταση οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης με την μουσικά απολαυστική έκπληξη που επεφύλαξαν προς τους συμπολίτες/σες, μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου, αλλά και με τα δυνατά μηνύματα για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, που έστειλαν με τα υπέροχα τραγούδια τους και τη ευφάνταστη χειροτεχνία τους.
 
Τα παιδιά , υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, ήταν έκδηλο ότι εργάστηκαν μεθοδικά τις προηγούμενες ημέρες και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε! Συγκίνησαν, εντυπωσίασαν , ευαισθητοποίησαν.
 
Εκπληκτικοί ερμηνευτές, σε δυο εξαιρετικά τραγούδια, χωρίστηκαν σε παρέες αγοριών και κοριτσιών, αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του studio.
 
Οι μελωδικές φωνές τους πλημμύρισαν τους ραδιοθαλάμους της ‘Όμορφης Πόλης’ κι έφτασαν μέσω του ραδιοφώνου στα σπίτια των συμπολιτών, σκορπίζοντας συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για τα παιδιά της πόλης αυτής.
 
Τ’ αγόρια της Β’ τάξης του 8ου δημοτικού ερμήνευσαν ένα ψαλτοτράγουδο, όπως ονομάζονται τα τραγούδια που συνδυάζουν τη βυζαντινή με την παραδοσιακή μουσική, εξήγησε ο δάσκαλος τους στη μουσική κ. Παύλος. Έτσι τα παιδιά έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με την παράδοση και τη βυζαντινή μουσική. Τα παιδιά δεν κλήθηκαν μόνο να ερμηνεύσουν το τραγούδι. Το μελέτησαν. Με αφορμή τους στίχους κατανόησαν  την έννοια της λέξης ‘εφήμερος’ και ανέλυσαν την έννοια της λέξης ‘λήθαργος’- τον κακό ύπνο όπως σημείωσε ο κ. Παύλος- ώστε οι κεραίες τους να είναι πάντα ανοιχτές , να είναι ξύπνιοι- έξυπνοι!

Ο μικρός Μιχάλης, εκπροσωπώντας τους συμμαθητές του, μετέφερε όλα όσα συζήτησαν μέσα στην τάξη για τη διαφορετικότητα :’ είμαστε όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι’ κατέληξε, στέλνοντας το μήνυμα.
 
Με ένα τραγούδι από τον ελληνικό κινηματογράφο, τον ‘αμαξά’ του Μ.Χατζιδάκι, γοήτευσαν οι μικρές πρωταγωνίστριες της ημέρας διαφορετικότητας.
 
Τα κορίτσια της μεγάλης αυτής μαθητικής παρέας παρουσίασαν και τη χειροτεχνία που ετοίμασαν με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Μαρίας, αφιερωμένη σε όλους εκείνους που μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας , είναι όμως ίσοι με όλους τους υπόλοιπους:’ είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά αγαπάμε ο ένας τον άλλο’ υπογράμμισε η μικρή Χριστίνα, με την Ευαγγελία να προσθέτει:’ ο καθένας μας είναι διαφορετικός, όμως είμαστε όλοι αγαπημένοι και ίσοι…’

 
Τα παιδιά φιλοτέχνησαν μια αφίσα με μηνύματα για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, αφού πρώτα έμαθαν τι είναι, πως και ποιους εξυπηρετεί η γραφή Braille. Αντί για τις γνωστές κουκίδες, που μέσω της αφής επιτρέπουν σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να διαβάζουν, τοποθέτησαν πάνω πλαστικά καπάκια με τα οποία έγραψαν με τη μέθοδο Braille τα μηνύματα τους!
 
Ο Δεκέμβριος είναι εκτός από μήνας γιορτών και μήνας ευαισθητοποίησης , επεσήμανε η δασκάλα των παιδιών κ. Μαρία , υπενθυμίζοντας ότι η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες, ευχόμενη υγεία, αγάπη, θαλπωρή και περισσότερη ενσυναίσθηση.
Δεσμεύθηκαν, μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί,  την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν το δημοτικό ραδιόφωνο να μας χαρίσουν ακόμη περισσότερες στιγμές μουσικής απόλαυσης! Τους περιμένουμε με ανυπομονησία και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι τους ακούσετε θα συμφωνήσετε μαζί μας! 
 
Συγχαρητήρια στα παιδιά , τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αυτών των φωτεινών αστεριών της πόλης μας!
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσίαση-συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά