Λαϊκή Συσπείρωση : Οι Δήμοι και οι Διαθεσιμότητες - Πόσοι Περισσεύουν; - Πόσοι Λείπουν;

Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων. Σχετική με το θέμα ήταν και σύσκεψη που έγινε στις 6 Αυγούστου στο υπουργείο Εσωτερικών. Τι σημαίνει αυτό;

Πως, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στην οποία πρωτοστατεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Χιλιάδες απολύσεις, που συνεπάγονται την κατάργηση ή την τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό μέσω των δήμων.

Επιπλέον, η αξιολόγηση των δομών των δήμων μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο για παράδειγμα ενός νομικού προσώπου δήμου που έχει την αρμοδιότητα για προγράμματα πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, με αποτέλεσμα αυτόματα να πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, διαθεσιμότητα και απολύσεις θα οδηγήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, κατάργηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμΕΑ, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, με κίνδυνο ακόμα και στη δημόσια υγεία, υπολειτουργία του τομέα πυροπροστασίας στους δήμους, που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει ήδη εμπειρία για το ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις περικοπές στο προσωπικό των δήμων.

  • Πολλοί δήμοι της χώρας εδώ και δύο χρόνια κλείνουν τον έναν παιδικό σταθμό μετά τον άλλο με αιτιολογία ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τους λειτουργήσει, επειδή η κυβέρνηση έχει παγώσει τις προσλήψεις. Οι δημοτικές αρχές λοιπόν απλά δέχονται αυτήν την πραγματικότητα και προχωρούν στο κλείσιμο των σταθμών. Για τα νέα ζευγάρια αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για να στείλουν αναγκαστικά τα παιδιά τους σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό (βέβαια και στον δημοτικό επιβάλλονται τροφεία, αλλά χαμηλότερα). 'Η ακόμα χειρότερα, να μην μπορούν καν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, κάτι που έχει επιπτώσεις και στους γονείς που δυσκολεύονται να βγουν στο μεροκάματο αλλά και στα ίδια τα βρέφη και τα νήπια που στερούνται την προσχολική αγωγή.
  • Πολλοί δήμοι έχουν «παγώσει» τα Προγράμματα Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας. Προγράμματα που είναι στελεχωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς... Οι άνθρωποι που ωφελούνταν από τις παραπάνω υπηρεσίες είναι άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση, άνοια), άνθρωποι που μένουν μόνοι με νόσημα που χρήζει εντατικής ιατρικής παρακολούθησης. Άτομα με κινητικά προβλήματα. Ηλικιωμένοι που πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους. Άτομα με ειδικές ανάγκες. Άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες. Τώρα, αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στον αέρα.
  • Πολλοί δήμοι έχουν μειώσει τη συχνότητα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες, με σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, κάτι που θα επιδεινωθεί από τον Οκτώβρη με τις διαθεσιμότητες, αλλά και τις απολύσεις συμβασιούχων. Και την ίδια στιγμή, μεθοδεύεται η παράδοση της Καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης, όπως έκανε άλλωστε η παράταξη σ' όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί σε τέτοια μέτρα, όταν οι άλλες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο συμβιβάζονταν με τις περικοπές ή -ακόμη χειρότερα- θεωρούσαν "προσληφθέντες με ρουσφέτι" τους εργαζόμενους στο Δήμο (βλέπε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Ξάνθης Φλεβάρη Μάρτη 2013). Μία λογική που με κυνισμό πέταξε στα μούτρα του λαού μας ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ, εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελλάδα δηλώνοντας το Νοέμβρη του 2012: «Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα».

Η δήλωση προβλήθηκε από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης με στόχο να δικαιολογηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στους δήμους. Για να περάσουν τη λογική των «βολεμένων εργαζομένων που δεν δουλεύουν» και των «εργαζομένων που κάθονται και δεν κάνουν τίποτα» και να ενισχύσουν την αντεργατική προπαγάνδα.

Το τι σημαίνει Τοπική Διοίκηση στη Γερμανία μετά από Διοικητική Μεταρρύθμιση, αντίστοιχη με αυτή του «Καλλικράτη» στη χώρα μας και τι ακριβώς συγκρίνει ο Χ. Φούχτελ το δείχνουν και τα εξής στοιχεία:

- Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοτικών Συμβουλίων, τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν κατά 7 δισ. λιγότερα το 2009. Έτσι άρχισαν οι περικοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, για εξοικονόμηση πόρων προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα, ή αυξάνοντας κατά πολύ τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου σε άλλες.

- Στη Γερμανία έγιναν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, αφού το 60% των πολιτών εξυπηρετείται από ιδιωτικές επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

- Στη Γερμανία είναι σε λειτουργία πάνω από 300 Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως: υγεία, σχολεία, αθλητισμός, τουρισμός, αναψυχή, μεταφορές, κατασκευές διοικητικών κτιρίων και υπουργείων, περιβάλλον, δημόσια ασφάλεια.

- Στη Γερμανία οι δήμοι τα τελευταία χρόνια -και κυρίως από το 2009 και μετά- έχουν παραχωρήσει σε ιδιώτες: Υδρευση, Διαχείριση απορριμμάτων, Ενέργεια, Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, Διαχείριση Πάρκων, Υποδομές αναψυχής-αθλητισμού-πολιτισμού.

Άρα, χιλιάδες εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο αφού δεν είχαν λόγο ύπαρξης.

Τέτοιο μοντέλο ονειρεύονται και στη χώρα μας. Και ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει η περιβόητη ελληνογερμανική συνεργασία προκειμένου να επενδύσουν Γερμανοί επιχειρηματίες σε τομείς «χρυσοφόρους», της Τοπικής Διοίκησης. Και αυτό συνδέεται άμεσα με την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους. Επιδιώκουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί οδηγεί η διαθεσιμότητα. Εκεί οδηγούν οι σχεδιαζόμενες περαιτέρω δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014. Για εκεί προετοίμαζε ο «Καλλικράτης».

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Στον διευρυμένο και με την περιοχή των οικισμών της Σταυρούπολης Δήμο Ξάνθης υπηρετούν συνολικά 344 άνθρωποι.

Πόσοι περισσεύουν; Η Λαϊκή Συσπείρωση κατηγορηματικά δηλώνει:

Κανείς.

Πόσοι λείπουν; Η Λαϊκή Συσπείρωση κατηγορηματικά δηλώνει:

Για να εξυπηρετηθούν οι πραγματικές ανάγκες της Πόλης και των Κατοίκων της με πραγματικά δημόσιες και δωρεάν δομές,

Πάρα πολλοί.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχών αυτοαπασχολουμένων, νέων και ανέργων, για να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση εργαζόμενου σε δήμους, κανένα κλείσιμο υπηρεσίας. Μόνη λύση, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ την πολιτική που εξαθλιώνει εκατομμύρια Έλληνες, αλλά και εκείνη που ζητάει να την εμπιστευτούν επειδή μπορεί να διαχειριστεί από αριστερά τον καπιταλισμό και να μετατρέψει σε φιλολαϊκή τη λυκοφωλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτικά
Τοπικά