Απόλυτα ικανοποιημένη επέστρεψε η Γεύση Τουλουμίδου από την εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου -Η Οικοτεχνία Meligeysis ήταν η μοναδική επιχείρηση από την περιοχή μας που προσκλήθηκε στην εκδήλωση

Η Οικοτεχνία Meligeysis από τα Κομνηνά Ξάνθης  ήταν η μοναδική επιχείρηση από την περιοχή μας, που προσκλήθηκε  στην εκδήλωση της  κοπής  πίτας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη και η πρόσκληση αυτή ήταν μεγάλη έκπληξη, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη χαρά και τιμή, δήλωσε η Γεύση Τουλουμίδου, αγρότισσα-μελισσοκόμος της Οικοτεχνίας, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, προσθέτοντας ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου  για να αποστείλουν την πρόσκληση συμμετοχής κάτι διαφορετικό βλέπουν να γίνεται στην Οικοτεχνία Meligeysis.

Και αυτό το διαφορετικό, όπως εξήγησε, δεν είναι μόνο τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μελιού που παράγει, αλλά και η αυθεντική εμπειρία της γνώσης της κυψέλης καθώς και η γευστική εμπειρία, που συνδέονται με την παράδοση των προγόνων μας, τονίζοντας ότι καθημερινά προσπαθούν να γίνονται ακόμη  καλύτεροι, γιατί τα όνειρα δεν σταματούν σε ένα βάζο με μέλι.

Η κυρία Τουλουμίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δυνατότητα που είχε να συναντήσει και να ανταλλάξει απόψεις με σημαντικούς επενδυτές, με την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Βούλα Πατουλίδου και με τον Πρόεδρο της επιτροπής αγροτεχνολογίας του Επιμελητηρίου Αθανάσιο Κουϊμτζή, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ξάνθης και τα παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και για την πρότυπη  μελισσοκομική οικοτεχνία στα Κομνηνά, που προσπαθεί να κάνει την διαφορά με καινοτόμες δράσεις και νέα προϊόντα στηρίζοντας την τοπική κοινωνία.

   

Επόμενος στόχος της Γεύσης Τουλουμίδου είναι η σύνδεση της μελισσοθεραπείας με τον μελισσοτουρισμό- Συζητήσεις και για νέο προϊόν με μέλι και τσουκνίδα

Επόμενος στόχος της Γεύσης Τουλουμίδου είναι η σύνδεση της μελισσοθεραπείας με τον μελισσοτουρισμό, μέσω της οικοτεχνίας της, μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται εδώ και 1,5 με 2 χρόνια και οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του εγχειρήματος οφείλονται στο γεγονός ότι στη χώρα μας το θεσμικό και νομικό πλαίσιο δεν είναι σαφές.

Όπως σημείωσε, η μελισσοθεραπεία είναι παγκοσμίως διαδεδομένη, αφού έχει αποδειχθεί ότι το δηλητήριο της μέλισσας έχει τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι πανάκριβο στην αγορά και πωλείται στον χώρο της κοσμετολογίας και πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη, ασθενείς ή για προληπτικούς λόγους, επιλέγουν την μελισσοθεραπεία, μέσω του ελεγχόμενου τσιμπήματος μέλισσας να θεραπευτούν, με βασική προϋπόθεση βέβαια  να μην είναι αλλεργικοί. Πάντως η Γεύση Τουλουμίδου αναζητά λιγότερο…επώδυνους τρόπους μελισσοθεραπείας και ήδη εξετάζει και μελετά αρκετούς.

Η Οικοτεχνία Meligeysis  συζητά με τον Στέλιο Αρσενίου και τον Ισκάν Σελήμ τη διάθεση στην αγορά ένα ακόμη νέου καινοτόμου προϊόντος, μέλι με τσουκνίδα, ένας συνδυασμός δύο πολύ ευεργετικών τροφών, που έρχεται να προστεθεί στα εξαιρετικά προϊόντα μελιού που παράγει η Οικοτεχνία.

Θα πρέπει ως καταναλωτές να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι από το νοθευμένο-Δίκαια τα αιτήματα των μελισσοπαραγωγών της περιφέρειας ΑΜ-Θ

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μελισσοπαραγωγγών που προγραμματίζονται την 1η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η Γεύση Τουλουμίδου στήριξε τα αιτήματα τους τονίζοντας ότι η ζημιά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είναι πολύ μεγάλη, αφού κάηκαν περίπου 80.000 κυψέλες, ενώ όσον αφορά το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλι που καταγγέλλουν οι μελισσοπαραγωγοί της περιφέρειας, ανέφερε ότι, θα πρέπει ως καταναλωτές να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι από το νοθευμένο σημειώνοντας ότι για το νοθευμένο μέλι απαιτείται χημικός έλεγχος, ενώ ένας εύκολος τρόπος είναι ότι το γνήσιο και καλό μέλι παγώνει και κρυσταλλώνει.

Θα πρέπει, συνέχισε, να προμηθευόμαστε μέλι από τους παραγωγούς, γιατί δυστυχώς έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας το συσκευασμένο και επεξεργασμένο προϊόν, και ήδη η περιοχή της Ξάνθης έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 600 μελισσοπαραγωγούς που εκπροσωπούνται από προσωρινή επιτροπή μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση συλλόγου.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε ότι 1.500 επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το μελισσόψωμο, δηλαδή τους κόκκους γύρης που αποθηκεύουν οι μέλισσες στα τελάρα της κυψέλης, και το οποίο για να συλλεγεί απαιτεί λεπτομερή και επίπονη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από την Οικοτεχνία  Meligeysis παράγεται ανάλογο ποιοτικό προϊόν, που περιλαμβάνει γύρη, μέλι και βασιλικό πολτό.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου      

 

Κοινωνικά
Τοπικά
Σταυρούπολη