Οι ‘’Τρεις Κόσμοι’, το πρώτο βιβλίο του Γ. Τριανταφύλλου παρουσιάζεται αύριο στις 19:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ‘Οικία Μ.Χατζιδάκι’

Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Τριανταφύλλου  «Τρεις Κόσμοι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρέμβαση,  παρουσιάζεται  το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»  στην Ξάνθη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρίνα Παυλίδου, Ειδική συνεργάτιδα Περιφερειάρχη ΑΜΘ – Νομικός, η Δήμητρα Μπάρτζη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος, η Αναστασία Νταουτίδου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και ο Νικόλαος Κοσμίδης, Υπ. Δρ Αρχιτεκτονικής.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος  Σαμή Καραμπουγιούκογλου ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι Σπύρος Κιομπέλης και Παύλος Σαπαλίδης.

Συμμετέχουν στη βιβλιοπαρουσίαση με ιδιαίτερες ενότητες  το Εθνικό Ωδείο Ξάνθης και ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών «Γέφυρα».

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο περιγράφει τις ζωές τριών νέων παιδιών,  του Νικόλα, του Ηλία και του Μιχάλη, μαθητών, οι ζωές των οποίων δεν φαίνεται να έχουν ομοιότητες. Οι τρεις ήρωες βιώνουν την εποχή του covid και τις  αρνητικές συγκυρίες που προκύπτουν στις ζωές τους και καλούνται να τις  διαχειριστούν.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου ‘μιλάει’  για την αναπηρία, τις οικονομικές και  κοινωνικές ανισότητες και τις συνέπειες που προκαλούν αλλά  και για το πόσο απαραίτητο είναι σαν άνθρωποι να αποκτήσουμε περισσότερη ευαισθητοποίηση, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση.

Ο νεαρός συγγραφέας, ο οποίος σπουδάζει στο τμήμα θεάτρου του Α.Π.Θ,  φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, μίλησε για την πρώτη του συγγραφική δουλειά και πως γεννήθηκε μέσα του η ιδέα να γράψει τους ‘Τρεις Κόσμους’ την περίοδο της πανδημίας , αποκάλυψε ιδιαίτερες προσωπικές του στιγμές από τα …ταραγμένα -όπως ο ίδιος τα περιγράφει-  μαθητικά του χρόνια με τη Θράκη, την οποία επισκέφθηκε με τη δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου του πριν επτά χρόνια, μια επίσκεψη που στάθηκε αφορμή για το πρώτο άρθρο του, αφιερωμένο στη Θράκη,  που δημοσιεύθηκε στη σχολική εφημερίδα, γνωστοποίησε ότι ήδη ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο του, στο οποίο η Θράκη θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αφού εδώ θα διαδραματίζεται η ιστορία,  και δεν παρέλειψε να σταθεί στη θερμή φιλοξενία που του επιφύλαξαν οι Ξανθιώτες αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στην πόλη, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Αυθόρμητος, ειλικρινής  και χειμαρρώδης ο τρόπος με τον οποίο αυτοσυστήνεται στο κοινό, τόσο ως προσωπικότητα, όσο και με την ιδιότητα του συγγραφέα.

Ακούστε τον Γιώργο Τριανταφύλλου.

 Λίγα λόγια το βιβλίο 

Οι «Τρεις κόσμοι» είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει εκ παραλλήλου τις ιστορίες τριών εφήβων, μέσα από τις οποίες και την τραγικότητά τους διαφαίνονται οι προβληματισμοί, οι αγωνίες τους, οι σχέσεις με τους γονείς τους. Ιστορίες που πέρα από τη νεανικότητα, που αντικατοπτρίζει και το νεαρό της ηλικίας του συγγραφέα, θέλουν να εγείρουν και την ανθρωπιά, πυλώνα ανάπτυξής τους. Με φόντο τη δραματική εμπειρία του κορωνοϊού εξελίσσεται η περιπέτεια του κάθε ήρωα, ο οποίος αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική κοινωνική τάξη, που φαίνεται να ψάχνει τη δική του ευτυχία, με ερώτημα αν καταφέρνει να την κατακτήσει.

«Τρεις κόσμοι. Παιδιά που δεν θα μάθουμε ποτέ την ιστορία τους, άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε το σταυρό που κουβαλάνε. Μπορεί να μένουν δίπλα μας, να ζουν ανάμεσά μας, αλλά το άγχος της καθημερινότητας δεν μας αφήνει να τους δούμε. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τίποτα έξω από τα προβλήματά μας και αφήνουμε την αδικία να κυριεύει τον κόσμο, χωρίς να ζούμε με ευγνωμοσύνη. Άραγε, το τέλος αυτής της ιστορίας των τριών αγοριών, που είναι τόσο διαφορετικοί, αλλά κατά βάθος τόσο ίδιοι μεταξύ τους, θα δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας; Τι θα βγει μέσα από τους κοινούς αγώνες τους και τις συμφορές που τους βρήκαν; Υπάρχει ελπίδα οι άνθρωποι να γίνουν καλύτεροι;»

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου γεννήθηκε το 2002 στην Κοζάνη. Σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Τον Μάιο του 2023 ανέβηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης η πρώτη θεατρική παράσταση με σενάριο και παραγωγή του ίδιου, με τίτλο «Ρασκόλνικωφ», ενώ το παρόν αποτελεί το πρώτο του βιβλίο. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία από το 2018 έως το 2021, στις ιστοσελίδες kozan.gr και Alfavita. Μέσα από τα άρθρα του μοιράστηκε με τους αναγνώστες πολλές ανησυχίες δικές του και των υπόλοιπων νέων. Παράλληλα, διατελεί Υπεύθυνος της Επιτροπής Νεολαίας στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης, είναι εθελοντής σε διάφορες ανθρωπιστικές δράσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών του Erasmus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά