Με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση διατρανώνοντας πως «το έγκλημα των Τεμπών, δεν θα συγκαλυφθεί»

Με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση διατρανώνοντας πως «το έγκλημα των Τεμπών, δεν θα συγκαλυφθεί».

Στην συγκέντρωση τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ξάνθης, της ΕΛΜΕ Ξάνθης, των Δικαστικών Υπαλλήλων, του Διδασκαλικού Συλλόγου, του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου αντήχησαν τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Πανάκριβα τα πάντα, πανάκριβη ζωή, Οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή» κ.α.

Από την μεγαλειώδη συγκέντρωση, απουσίαζε το Εργατικού Κέντρο Ξάνθης, το οποίο με απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης και ακολουθώντας τη στάση της ΓΣΕΕ, αποφάσισε τη μη συμμετοχή στην απεργία, την ίδια στιγμή που η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν τεράστια.

Εκ μέρους της ΕΙΥΕ, μίλησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου , Ν. Παπαδόπουλος, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ένα χρόνο μετά από τις εγκληματικές διαχρονικά πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν στο θάνατο 57συνανθρώπους μας, διατρανώνουμε πως "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή"

Όσο και να προσπαθούν, κυβέρνηση και ιδιωτική εταιρεία να πείσουν ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης, αποδεικνύεται ακόμα και σήμερα ότι το κράτος, είναι ικανό να προστατεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπως κάνει με την αποστολή της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά είναι ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή του λαού μας, είτε στους χώρους δουλειάς είτε αλλού. Κριτήριο για την επιλεκτικότητά του είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ζωή μας.

1 χρόνο μετά όπου εκατομμύρια κόσμου διαδήλωσε σε όλη τη χώρα, χιλιάδες στην Ξάνθη, απαιτούμε το αυτονόητο. Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, δικαιοσύνη για τις οικογένειες των νεκρών, δικαιοσύνη για εμάς για τους νεκρούς της τάξης μας. Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ .Το σύνθημα αυτό, όπως και τα κέρδη τους, οι νεκροί μας, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το έγκλημα των Τεμπών, αποτυπώνουν μια σειρά πτυχές της ζωής μας.

Οι αγώνες που αναπτύσσονται σε αρκετούς κλάδους και χώρους δουλειάς αυτήν την περίοδο έχουν ως βάση το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο την αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία, αυτών δηλαδή που έχουν βγει στην παραγωγή με τους χειρότερους όρους δουλειάς.

Από εκεί που ξεπηδούν οι αγώνες, δημιουργούνται νέα σωματεία όπως στην Teleperformance, το κλαδικό Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στη Θράκη κ.α., ως αναγκαιότητα για τη συσπείρωση των εργαζόμενων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Εκεί ξεπήδησαν αυτά τα χρόνια οι νίκες, όπως στην COSCO, την E-food, όπως πολύ πρόσφατα στη ΔΕΛΤΑ όπου οι εργαζόμενοι υπέγραψαν ΣΣΕ με 12,5% αύξηση στον μισθό.

Με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, είναι και οι κινητοποιήσεις στον κλάδο μας, στο εμπόριο για να μην ανοίξουν ακόμη μια Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή της αποκριάς, στέλνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες σε ένα καθιερωμένο διήμερο όπου μπορούμε να περάσουμε χρόνο με τις οικογένειες και τους φίλους μας, στη δουλειά.

Κλιμακώνουμε μπροστά στον αγώνα να μην πάει κανένας εργαζόμενος για δουλειά την Κυριακή της Αποκριάς, κλιμακώνουμε με διάφορες δράσεις για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Απρίλη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά