1η Εκδρομή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την Ιστορία και τον Πολιτισμό στην Καλλίπολη και στην Ίμβρο

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εγκαινιάζει μια νέα πολιτιστική δραστηριότητα με τη διοργάνωση εκδρομών ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Η πρώτη εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στην Καλλίπολη και στην Ίμβρο, το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2024. 

Στην διάρκεια της εκδρομής, θα γνωρίσουμε ιστορικούς τόπους και χώρους μνήμης του Α’ ΠΠ, όπου διαδραματίστηκαν ορισμένες από τις πιο δραματικές σελίδες του Μεγάλου Πολέμου και οι οποίες έμειναν γνωστές ως η «Μάχη της Καλλίπολης» (1915). Η έκβαση αυτής της μάχης επηρέασε σε κάποιο βαθμό τον πολιτικό βίο στην Ελλάδα αλλά και το μέλλον του Ελληνισμού της Αν. Θράκης.

Στη Χερσόνησο της Καλλίπολης, θα περιηγηθούμε στους χώρους ανάπτυξης της Μάχης της Καλλίπολης, έχοντας θέα τα στενά των Δαρδανελίων αλλά και το Θρακικό Πέλαγος. Θα γνωρίσουμε τον σκοπό της αποβατικής επιχειρήσεως των Συμμάχων, το γενικότερο διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον  που οδήγησε στον σχεδιασμό της αποβάσεως και θα εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους αυτή τελικώς απέτυχε. Επίσης, θα επισκεφθούμε στρατιωτικά κοιμητήρια των Συμμάχων, όπου έχουν ταφεί Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Μαορί και άλλοι πεσόντες της Μάχης, ενώ θα μιλήσουμε και για τις διαδικασίες μνημόνευσης των νεκρών του Α’ ΠΠ.

Η ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα και τα ζητήματα διαχείρισης της μνήμης θα γίνει από τον Υπ. Διδ. Ιστορίας (ΔΠΘ), κ. Ανδρέα Ματζάκο, διευθυντή του Ιδρύματος, και τον Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ), κ. Νίκο Κοσμίδη, αντίστοιχα.

Στην Ίμβρο, θα υπάρξει η δυνατότητα προαιρετικού εκκλησιασμού για την εορτή του Θωμά και θα ακολουθήσει συνάντηση με μέλη της εκεί ελληνικής κοινότητας. Επίσης, θα ενημερωθούμε για την αξία των Στενών των Δαρδανελίων τόσο για την δυτική συμμαχία, όσο και για την ασφάλεια της Τουρκίας, καθώς επίσης και για τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης για τις νήσους Ίμβρο και Τένεδο.

Την εκδρομή υποστηρίζει το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γραφείο Γενικού Τουρισμού TASIOS TRAVEL.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της εκδρομής.

Δηλώσεις Συμμετοχής: 2541029282 (ΔΕΥ-ΠΑΡ 09:00-13:00 και 17:30-21:00) και 2541026635 (ΔΕΥ-ΠΑΡ 17:30-21:00).

Η κράτηση θέσης είναι δυνατή μέχρι και τις 29 Μαρτίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά