Σπίτι της Σκιάς: Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που οι Σκιές του Τριαντάφυλλου Βαΐτση απέκτησαν Σπίτι-Τι εκμυστηρεύεται ο ίδιος για τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία

Τη διαδρομή του την έχει ήδη χαράξει και ούτε που το σκέπτεται να λοξοδρομήσει : ‘’γεννήθηκε, μεγαλώνει, θα πεθάνει,  αλλά μέχρι τότε θα δημιουργεί…’ , όπως ο ίδιος διαμηνύει.

Είναι ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, ο εμπνευστής του Σπιτιού της Σκιάς, ο καλλιτέχνης που δαμάζει αριστοτεχνικά το φως , που έχει διακριθεί ήδη για τις πρωτότυπες δημιουργίες του και έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και το σημαντικότερο για αυτή την πόλη -που κάποια στιγμή οφείλει να το αναγνωρίσει και να το αξιοποιήσει προς όφελος της πια κι όχι του καλλιτέχνη μετά τη διεθνή του αναγνώριση και που δεν πρόκειται ποτέ του ν’ αρνηθεί – επιμένει να ζει και να δημιουργεί στην Ξάνθη.

Εκεί στην οδό Ορφέως 33, στην Παλιά Πόλη, από το χειμώνα του 2016  περνάς την πόρτα κι ένας κόσμος μυστηρίου ανοίγεται μπροστά σου. Περίτεχνα γλυπτά τιθασεύουν το φως, γεννούν σκιές και προβάλλουν ασύλληπτες δημιουργίες, είτε ενταγμένες σε θεματικές ενότητες, είτε μεμονωμένες που διηγούνται ιστορίες ανθρώπων ή απεικονίζουν στιγμές ζωής από την καθημερινότητα παρελθόντος και παρόντος . Σκιές προσωπικοτήτων, αντικειμένων, κάθε μορφής ζωής μέχρι και μύθοι πλημμυρίζουν το χώρο.

Λίγο πιο πέρα, πάντα στην Παλιά Πόλη, η ‘Νίκη της Ξάνθης’, η νεαρή κοπέλα που ποτίζει τα λουλούδια της, το ηλιακό γλυπτό του Τριαντάφυλλου που κοσμεί το τοίχο της πρώτης έδρας του Σπιτιού της Σκιάς, θυμίζει πως ο τολμηρός μηχανικός περιβάλλοντος, κόντρα σε όλους και όλα, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε μια άγνωστη στους περισσότερους τέχνη, την τέχνη της Σκιάς, αξιοποιώντας μέταλλα, γυαλί, απορρίμματα κ.α.

Ήταν Φεβρουάριος του 2014 όταν οι Σκιές του Τριαντάφυλλου απέκτησαν Σπίτι. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια. Δέκα χρόνια δημιουργίας, δέκα χρόνια πρωτοτυπίας  σε μια σπάνια τέχνη που μόλις δυο-τρεις καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα υπηρετούν, σε μια διαδρομή που μπορεί στα πρώτα βήματα να ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τον δημιουργό, ήταν όμως συνάμα χρόνια καταλυτικά για τον ίδιο και για την τέχνη που τον γοήτευσε και τον απορρόφησε ολοκληρωτικά.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για να στεγάσει τις σκιές του. Κλήθηκε και συμμετείχε σε μια έκθεση στην Ελλάδα και σε δυο στο εξωτερικό. Ήδη όμως και πριν το Σπίτι της Σκιάς τα έργα του παρουσιάζονταν σε εκθέσεις.

Από κει και πέρα ο δρόμος άνοιξε.

Τον Σεπτέμβρη του 2017, παρουσίασε την ενότητα “Σπήλαια του Μυαλού” στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, την οποία και θεωρεί την καλύτερή του ενότητα.

Τον Δεκέμβρη του 2017,  συμμετείχε με τον “Ματωμένο Κόσμο” στην έκθεση “Ο Μεγάλος Πόλεμος” του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Το 2018, ακολούθησαν εκθέσεις στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη και στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα.

 Το 2019 με το ‘Νόησις’ συμμετείχε  στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση GENESIS. Την ίδια χρονιά   κλήθηκε και συμμετείχε στην έκθεση “Beyond the Shadows”, στο μουσείο Chimei, στην Ταϊβάν, σε μια έκθεση,όπου οι 15 καλύτεροι δημιουργοί της τέχνης της σκιάς από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τη δουλειά τους και η οποία  προσέλκυσε περισσότερους από 250.000 επισκέπτες.

Αρχές του 2020  δέχεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση απ’ την Αμερική. Από το τηλεοπτικό κανάλι Nickelodeon του ζήτησαν να τους φτιάξει τον Μπομπ Σφουγγαράκη από σκουπίδια για να το χρησιμοποιήσουν στο διαδίκτυο, στην 50η ημέρα της γης.  Και μπορεί το 2021 να ‘χτυπήθηκε’ από την αδράνεια που επέβαλλε η πανδημία , όμως, το 2022  η έκθεση σκιάς “Πέρα από το Ορατό” ταξίδεψε σε Σαντορίνη και Κρήτη και το 2023 έκλεισε με τη συμμετοχή του σε μια εκπληκτική έκθεση στη Σαουδική Αραβία.
 

Εννέα γλυπτά του σήμερα κοσμούν πεζόδρομο στον Πρωταρά της Κύπρου, ένα έργο του ο ‘αόρατος καβαλάρης’ κοσμεί το χωριό του, το Σαραντάπορο, στη Λάρισα, ενώ το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής στην κινηματογραφική ταινία ‘Ρόζα της Σμύρνης’ παραμένει συγκλονιστικό.

Έχει στο ενεργητικό του  πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και επτά εκθέσεις διεθνώς (Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Κύπρο, Ταϊβάν, Σαουδική Αραβία). Έργα του ανήκουν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει κάνει διάφορες συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης και η τέχνη του σε νούμερα:

· Περισσότερα από 120 γλυπτά σκιάς

· Περισσότερες από 30 εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

· Εκθέσεις σε 7 χώρες του κόσμου

· Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες έχουν επισκεφτεί το Σπίτι της Σκιάς, τη μόνιμη έκθεσή του στην Ξάνθη

Οι προτάσεις που έχει ήδη δεχθεί για το 2024 είναι εξίσου σημαντικές και σύντομα θα γνωστοποιηθούν , όταν με το καλό κλείσουν οριστικά.

Ο ίδιος μας εκμυστηρεύθηκε ότι ήδη ξεκίνησε μια νέα θεματική ενότητα, μια ενότητα αφιερωμένη στα μηνύματα της Οδύσσειας.

Συνεχίζει να δημιουργεί, συνεχίζει να μας υποδέχεται στο Σπίτι της Σκιάς κι ένα μόνο πράγμα τον προβληματίζει, να βρεθεί ένας χώρος όπου τα έτοιμα γλυπτά του που παραμένουν σε κουτιά, γιατί οι μικροί χώροι του Σπιτιού αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν όλα, να έρθει η μέρα που θα παίξουν με το φως και οι σκιές τους θα ‘μιλούν’ στους επισκέπτες…

Ούτε στα μισά της διαδρομής δεν βρίσκεσαι Τριαντάφυλλε…Οι φίλοι της σκιάς -και των ιστοριών που κάθε φορά διηγείται η κάθε σκιά σου- θα ταξιδεύουμε πολλές δεκαετίες ακόμη στους κόσμους της τέχνης που μας γνώρισες, εντός κι εκτός συνόρων χώρας …

Ακούστε τον Τριαντάφυλλο Βαΐτση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά