Γυμνάσιο Γενισέας – Οι μαθητές, συμβολικά έσπασαν ταυτόχρονα από ένα μπαλόνι, σπάζοντας τη σιωπή, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στη βία.

-Οι μαθητές του σχολείου φόρεσαν  μάσκες, που επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου κ. Ελένη Καρακιουλάχ και κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές, απεικονίζοντας τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και με σωματική έκφραση αναπαράστησαν  μορφές βίας.

Το ημερήσιο Γυμνάσιο Γενισέας Ξάνθης σε συνεργασία με το  Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών, διοργάνωσε  Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που έχει τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  Ξάνθης την Τετάρτη  6 Μαρτίου 2024, στην πλατεία της Γενισέας  στις 10:30 με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές συζήτησαν  για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε όλα όσα πέφτουν στην αντίληψή μας, σχετικά με φαινόμενα της βίας και του εκφοβισμού.

Το ζητούμενο είναι, μετά από αυτά τα βιωματικά εργαστήρια οι μαθητές να αποκτήσουν τη δυνατότητα:

-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό

-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους

-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού

-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού

-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού

-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Συμβολικά στη δράση οι μαθητές έσπασαν όλοι μαζί ταυτόχρονα από ένα μπαλόνι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό το σπάσιμο της σιωπής,  ενώνοντας  τις φωνές τους κατά της βίας, ενημερώνοντας  και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες.

Επιστημονικά υπεύθυνος της δράσης  πανελλαδικά, 
ο  Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμ. Ιωαννίνων του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 
Οι υπεύθυνοι της δράσης στη Γενισέα: 
 
Ποιμενίδου Δήμητρα - Συντονίστρια
Γοδοσίδου Κωνσταντινιά 
Νοχουτίδου Μαρία 
Χατζηλαζαρίδης Αλέξανδρος 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά