"Ξανθιώτικο Καρναβάλι" Του Δημήτρη Τζελέπη, αρθρογράφου-πολιτικού αναλυτή

Ένα χρόνο πριν οι Θρακικές Λαογραφικές  Εορτές κλείσουν τα εξηκοστά τους κεράκια, θα πρέπει ίσως να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές στον τρόπο που η πόλη με τα χίλια χρώματα γιορτάζει τις κορυφαίες εκδηλώσεις της από την έναρξη του τριωδίου μέχρι και την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Σε όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να υπάρξουν διάφορες εκδηλώσεις, που θα αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα της Ξάνθης. Άλλωστε, η Ξάνθη έχει πράγματα να αναδείξει στους επισκέπτες από άλλους νομούς.

Θα μπορούσαν να διοργανωθούν συνέδρια, που θα έχουν θέματα τα έθιμα της περιοχής, αφού άλλωστε η επίσημη ονομασία του Καρναβαλιού έχει ως συστατικό την Λαογραφία.

 Επίσης, η οικία του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάποιες εκδηλώσεις για την ζωή του μεγάλου συνθέτη.

Το μεγάλο στοίχημα θα πρέπει να είναι αυτό, η προβολή ενός καρναβαλιού, που δεν ξεχνάει την ιστορία της πόλης για να μπορέσει να ανοιχτεί και στα Βαλκάνια, όπως ήταν το αρχικό του όραμα.

Το ξεφάντωμα και το Διονυσιακό κέφι μπορεί να περιμένει για το διήμερο μεταξύ Σαββάτου που είναι η βραδινή παρέλαση και την Κυριακή που είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Είναι ευκαιρία το «μωσαϊκό πολιτισμού», όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης, να μετεξελιχθεί και να μην μείνει στα ίδια.

Ίσως είναι μεγάλο στοίχημα για όλη κοινωνία της Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά