Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Στράτου Μυλωνά για την 25η Μαρτίου// Η αποκατάσταση της σημαίας και η Παναγιά του Καστελόριζου

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 η έκθεση του Στράτου Μυλωνά, στο φουαγέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ο Στράτος Μυλωνάς, που υπηρετεί σήμερα στην 139η Αυτοκινούμενη Μοίρα του Δ’Σ.Σ που εδρεύει στο Πετροχώρι Ξάνθης, έγινε γνωστός από την αποκατάσταση της σημαίας  στο Καστελόριζο, τη σημαία που ήταν ζωγραφισμένη πάνω σε βράχο σε πλαγιά βουνού του νησιού, η οποία βεβηλώθηκε με κόκκινες μπογιές, περιστατικό το οποίο είχε προκαλέσει αναστάτωση τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τότε,  οι έρευνες των αρχών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίθεση έγινε με μπαλόνια γεμάτα με κόκκινη μπογιά που έπεσαν από drone, που είχε πετάξει πάνω από το σημείο.

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα της εποχής, όλα έδειχναν την τουρκική πλευρά, καθώς στο νησί δεν υπήρξε αγορά μπαλονιών ή κόκκινης μπογιάς εκείνο το διάστημα, ενώ από το drone που πετούσε πάνω από το σημείο την ημέρα της επίθεσης ακουγόταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

 Στο Καστελόριζο, εκτός από την αποκατάσταση της σημαίας , σε μια τρύπα σε βράχο που προκλήθηκε από βομβαρδισμό,  ο κ. Μυλωνάς ζωγράφισε την Παναγία του Καστελόριζου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου, και το κοινό θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει μέσα από τα έργα του δημιουργού όλη την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης.

Πίνακες, έργα πυρογραφίας, τα λάβαρα του αγώνα, γωνιές στις οποίες  παρουσιάζονται αναπαραστάσεις με ομοιώματα του κρυφού σχολειού και της ανατίναξης στο Κούγκι με τη θυσία του μοναχού Σαμουήλ , διηγούνται  το χρονικό της Επανάστασης.

Ο κ. Μυλωνάς παρουσίασε, εκτός από τα έργα του, ένα βίντεο το οποίο δημιούργησε ο ίδιος και με έναν πρωτότυπο τρόπο ανοίγει τις  σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού από την άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι και τα επεισόδια στον Έβρο το 2020!

Εκθέσεις του έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις και νησιά της χώρας – ανάμεσα τους η Κάσος, η Ρόδος, η Σύμη, η Χάλκη, το Καστελόριζο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης