Τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθεί η ημερομηνία για την πανξανθιώτικη κινητοποίηση- Νοσοκομείο, συγχώνευση ΔΕΥΑ, αύξηση διοδίων, τα τρία κυρίαρχα ζητήματα

Με στόχο την διοργάνωση μίας πανξανθιώτικης κινητοποίησης με βασικά αιτήματα την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης, την συγχώνευση των ΔΕΥΑ της ΑΜ-Θ και πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού, την αύξηση των διοδίων και την κατάργηση της δωρεάν διέλευσης των μόνιμων κατοίκων από τα διόδια της Εγνατίας οδού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου συνάντηση των φορέων της Ξάνθης, ύστερα από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου.

Ο Χαράλαμπος Ευστρατίου, πρόεδρος του Ν.Τ. Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα τρία αυτά ζητήματα που απασχολούν, ενώ όπως είπε, αποφασίστηκε στο επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση με την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Ξάνθης, προκειμένου να συμμετέχει σύσσωμη η τοπική κοινωνία στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί, η ημερομηνία της οποίας  θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο κύριος Ευστρατίου κάλεσε όλες και όλους να δώσουν το δυναμικό παρόν τους στην κινητοποίηση και να αντιδράσουν στην κυβέρνηση, που την χαρακτήρισε «κυβέρνηση των Αθηνών και όχι της περιφέρειας» προσθέτοντας ότι «δεν ζητάμε τίποτα περισσότερα από τα αυτονόητα».

Σχετικά με το Νοσοκομείο Ξάνθης στην συνάντηση παρέστη και μίλησε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι μέσω τροπολογίας, που θα καταθέσει σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να χαρακτηρισθεί η Ξάνθη άγονη περιοχή, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα, ωστόσο ο κύριος Ευστρατίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός εάν είναι εφικτό, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, αφού ο βουλευτής Ξάνθης τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του προέδρου του. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης  εγγράφως προς το αρμόδιο υπουργείο.

Αναφορικά με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ, ο κύριος Ευστρατίου μεταφέροντας τις θέσεις που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση, είπε ότι αυτές εστιάζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή η συγχώνευση και ένας από τους λόγους της άρνησης είναι τα χρέη, που δημιουργήθηκαν από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΥΑ Καβάλας που έχει 4 εκ. ευρώ χρέος, ενώ η ΔΕΥΑ Ξάνθης έχει χρέος 700 χιλιάδες ευρώ και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, που συμμετείχε στην συνάντηση, η ΔΕΥΑ Ξάνθης βρίσκεται σε καλό επίπεδο και εξέφρασε την ανησυχία του ότι σε μία ενδεχόμενη συγχώνευση, θα συγχωνευθούν και τα χρέη μα αποτέλεσμα να τα πληρώσουν και οι δημότες της Ξάνθης.

Τέλος, σχετικά με την αύξηση των διοδίων και την κατάργηση της δωρεάν διέλευσης των μονίμων κατοίκων της Θράκης, ο κύριος Ευστρατίου, επισήμανε ότι το θέμα αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής επηρεάζοντας τις μετακινήσεις τους και ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου         

 

Κοινωνικά
Τοπικά