109 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων- Τ. Καραογλανιάν: Ο αρμενικός λαός συνεχίζει να θυμάται και να τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναγνώριση από την Τουρκία

Ημέρα μνήμης σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου για τους απανταχού Αρμένιους, καθώς φέτος συμπληρώνονται 109 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται συμβολικά η ημερομηνία έναρξης της αρμενικής γενοκτονίας από τους Τούρκους, που φυλάκισαν και απαγχόνισαν επιφανείς Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης και για αυτό τον λόγο  η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο μνήμης ο Τακβόρ Καραογλανιάν, πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τονίζοντας ότι 109 χρόνια μετά ο αρμενικός λαός συνεχίζει να θυμάται και να τιμά τα θύματα της γενοκτονίας και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, η οποία τα αποκαλεί «Γεγονότα του 1915».  

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε ο κύριος Καραογλανιάν, στις 24 Απριλίου 1915 συλλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη και εκτελούνται 250 Αρμένιοι διανοούμενοι, κεφαλές της αρμενικής κοινότητας, με στόχο να παραμείνει ο Αρμενικός λαός χωρίς πνευματική ηγεσία, χωρίς καθοδήγηση και έτσι η 24η Απριλίου είναι η μέρα που μνημονεύεται ως εκείνη που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Περίπου 1,5 εκατ. αθώες ψυχές εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε την δικαίωση για τους χαμένους προγόνους μας και ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σημείωσε ο Τακβόρ Καραογλανιάν και πρόσθεσε, ότι την ίδια τακτική των διωγμών αντιμετωπίζει και σήμερα ο αρμενικός λαός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τη στάση των μεγάλων δυνάμεων, της Ρωσίας, των ΗΠΑ  και της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Αρμενία προδόθηκε για ακόμη μία φορά.

Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης τιμώντας την ημέρα μνήμης διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εθελοντική αιμοδοσία και το απόγευμα της 24ης Απρίλιου θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στην αρμενική εκκλησία, ενώ η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την επέτειο πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με ομιλητή τον Άγγελο Συρίγο, βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

      

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά