Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση από την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης Π.Κελτσίδου στην ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου

Ο Δήμος Ξάνθης και η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης καλούν όλους τους πολίτες της Ξάνθης στην ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, Ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή 28 Απριλίου, στις 16.00, με θέμα: Κεντρικά σημεία της ιστορίας του Ελληνισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης από τις 16:00 έως τις 20:00 και  συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ξάνθης, τη Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, μέλος του Δ.Σ  του οποίου είναι  η κ. Ευθυμίου.

Για την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση με την άξια θαυμασμού πανεπιστημιακή Δασκάλα κ. Μαρία Ευθυμίου- από το 2007 διδάσκει δωρεάν απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, έχοντας καλύψει πάνω από 10.000 ώρες διδασκαλίας με δεκάδες χιλιάδες άτομα να παρακολουθούν τις ομιλίες της- μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης κ. Παρθενόπη Κελτσίδου.

Όπως εκμυστηρεύθηκε αρχικός στόχος ήταν να προσκληθεί στα Ελευθέρια της Ξάνθης. Όμως το πυκνό πρόγραμμα των ομιλιών- μαθημάτων ιστορίας που δίνει ανά τη χώρα, κατέστησαν το στόχο ανέφικτο να υλοποιηθεί κοντά στην ημερομηνία της τοπικής επετείου, ενώ ενδέχεται και να σταματήσει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία της.

Η κ. Κελτσίδου μίλησε με θαυμασμό για την ακαδημαϊκό που κατέστησε σκοπό ζωής να μεταφέρει τις γνώσεις της και την επιστήμη της Ιστορίας που υπηρετεί και τιμά στο ευρύ κοινό, έξω από τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Παρέπεμψε στις εκπομπές που επιμελείται και παρουσιάζει μέσα από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής για να υπογραμμίσει τον ευκολονόητο τρόπο και τη μεθοδολογία που ακολουθεί για να μυήσει και τους μη έχοντες ιδιαίτερη γνώση στην ιστορική επιστήμη.

Απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλες και όλους τους πολίτες της Ξάνθης να προσέλθουν την Κυριακή 28 Απριλίου, λίγο πριν την προκαθορισμένη ώρα καθώς η ομιλία θα ξεκινήσει ακριβώς στις 4 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 20:00 με ένα διάλλειμα στις 18:30.

Ακούστε την κ. Π. Κελτσίδου.

Ποια είναι η Μαρία Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο οποίο δίδαξε από το 1981 έως το 2022. Σπούδασε Ιστορία στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες. Aπό το 2007 διδάσκει δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα, κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν καλύψει πάνω από 10.000 ώρες διδασκαλίας και τα έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το έτος 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Ξανθόπουλου -Πνευματικού.

Η συμμετοχή του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης στις Γιορτές Νεολαίας και το λεύκωμα ‘Νεανικοί Κόσμοι’

Στο περιθώριο της πρόσκλησης που απηύθυνε η κ. Κελτσίδου για την ομιλία της Κυριακής και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στο πλαίσιο των Γιορτών Νεολαίας  του 8ου Γυμνασίου, στο οποίο είναι διευθύντρια, αναφέρθηκε στην παρουσίαση σήμερα το πρωί  στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του ντοκιμαντέρ του σχολείου ‘ Ελάτε να πλέξουμε και να κάνουμε παρέα’.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ, με το οποίο το σχολείο συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το οποίο είναι εμπνευσμένο από το τσιγγάνικο παραμύθι ‘Το κορίτσι κατσίκα’ που εκδόθηκε από το 8ο Γυμνάσιο. Παρουσιάζεται με υπότιτλους στα ελληνικά καθώς είναι γυρισμένο στην ρομανί γλώσσα. Αναπαριστά μια παλιά κοινωνική πρακτική κατά την οποία ένας ενήλικας- ο παραμυθάς- αφηγούνταν ένα παραμύθι την ώρα που γίνονταν διάφορες οικιακές εργασίες, όπως π.χ το πλέξιμο καλαθιών μια παραδοσιακή τσιγγάνικη τέχνη.

Όπως αποκάλυψε η κ. Κελτσίδου μια ακόμη έκδοση έρχεται να προστεθεί στις αξιόλογες δράσεις του 8ου Γυμνασίου στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Πρόκειται για την έκδοση του λευκώματος ‘Νεανικοί Κόσμοι’ πάνω στο οποίο ήδη δουλεύουν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Ένα λεύκωμα που στη δεκαετία του 1950 ανήκε σ’ έναν μαθητή, τον πατέρα της κ. Κελτσίδου. Για δεκαετίες – τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με αρχές του 1980- ήταν μια από τις πλέον διαδομένες συνήθειες των παιδιών, μέσα στις σελίδες του οποίου αντήλλασσαν απόψεις με τους συμμαθητές/τριες τους.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης