Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου 1996, καθιέρωσε την 24η Απριλίου, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για τους Αρμένιους και για τους Έλληνες προσφυγικής καταγωγής, είναι η μέρα που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο. Περίπου 1,5 εκατ. εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι το 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης απαγχονίστηκαν.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σταθερά και αταλάντευτα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των Αρμενίων και συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα τους. Ένας αγώνας που είναι και δικός μας. Είναι αγώνας ολόκληρης της ανθρωπότητας ενάντια στη βαρβαρότητα και το φασισμό. Είναι αγώνας για την ιστορική μνήμη και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων γενοκτονηθέντων. Είναι αγώνας για την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, τη ζωή. Για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον εφιάλτη μιας ακόμη Γενοκτονίας.

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη φετινή επέτειο και επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της για κοινή δράση με Αρμενίους και Ασσυρίους στη διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής, που διαπράχθηκε από το οθωμανικό και στη συνέχεια το κεμαλικό καθεστώς. Όσο η διεθνής κοινότητα κωφεύει και αδιαφορεί, τόσο περισσότερο αποθρασύνονται οι σύγχρονοι μιμητές των γενοκτόνων και επαναλαμβάνουν το έργο τους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί για μία ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να αναλάβουν διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρουν το θέμα στα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Είναι χρέος τιμής που δε βαραίνει μόνο την κληρονομιά των προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την πολιτική του ηγεσία.

«Από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό χρειάζεται ένας αιώνας. Από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα αρκεί μια μέρα.» (Γουίλ Ντυράν-Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος)

Κοινωνικά