Αυγενάκης : Θα μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Στόχος η καταβολή ενισχύσεων 700 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα

 

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα καλύπτει τις ανησυχίες και την ανασφάλεια των αγροτών

 

«Το ΥΠΑΑΤ καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταβληθούν πριν το Πάσχα ενισχύσεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η εκκαθάριση των ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν».

 

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας, που πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα.

 

Ο κ. Αυγενάκης επαναβεβαίωσε ότι απόφαση και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος των δεσμευμένων ΑΦΜ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

 

«Ο έλεγχός μας», ανέφερε, «ξεκινά από το 2014 και καθώς προχωράμε βήμα – βήμα εντοπίζουμε πολλά στάσιμα ΑΦΜ που δεν ελάμβαναν ενισχύσεις αν και τις δικαιούνταν», προσθέτοντας ότι, «η εργασία αυτή θα συνεχιστεί και για επόμενες πληρωμές».

 

«Θέλω να επαναλάβω», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, «ότι η κυβέρνησή μας θα κάνει ότι δεσμεύθηκε. Θα καταστήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα νοικοκυρεμένο οργανισμό, αξιόπιστο και φιλικό προς τον αγρότη. Έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με συνέπεια και διαφάνεια και πάνω απ΄όλα με όρους δικαιοσύνης».

 

Συντονίζουμε τα βήματά μας και  με εμπιστοσύνη πορευόμαστε, μαζί 

 

Αναφερόμενος στο συνέδριο ο ΥπΑΑΤ το χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια συνεργασία που έχουμε και να ζητήσουμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι, είτε είναι θεσμικοί, είτε είναι στελέχη της εταιρείας, ή εκπρόσωποι άλλων συλλογικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, να συντονίσουμε τα βήματά μας. Να καταλάβουμε ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι το οποίο απλώς δηλώνεται ή περιγράφεται, είναι κάτι που σφυρηλατείται από όλους τους εμπλεκομένους. Θέλουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους. Και με τους διοργανωτές. Μια εμπιστοσύνη που θα αποδείξει ότι εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα για το καλό των αγροτών που καλούμαστε να υπηρετήσουμε και στο τέλος θα κάνουμε τα πάντα ώστε το κάθε ευρώ, είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό, έρχεται στα χέρα μας, να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των αγροτών.

Αυτή είναι η στόχευσή μας, αυτή είναι η πολιτική μας ως κυβέρνηση και ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε οι αγρότες να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι αυτό το λόγο θέλουμε συνεπείς, καθαρές πληρωμές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες έχουν πρώτον το δίχτυ της αξιοπιστίας. Και δεύτερον θέλουμε, έχουμε δουλέψει και είμαστε έτοιμοι για έναν σύγχρονο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ανησυχιών και της ανασφάλειας».

 

Τέλος ο υπουργός θύμισε ότι με αποφάσεις του εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2.100 επιλαχόντες, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 81 εκατ. , ενώ με προχθεσινή απόφασή του αυξήθηκε κατά 125 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός στα Σχέδια Βελτίωσης, φθάνοντας συνολικά στα 305 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά