Ν.Παπαδόπουλος: Η Πρωτομαγιά δεν είναι μεταφερόμενη αργία, είναι απεργία και πιο επίκαιρη από ποτέ- Η Ε.Ι.Υ.Ε Ξάνθης καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση την Μ. Τετάρτη, στις 11:00 στην κεντρική πλατεία

Η κατάργηση του 8ωρου , οι 13 ώρες εργασία την ημέρα , η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, οι χαμηλοί μισθοί που έρχονται σε αντιδιαστολή με τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία οι ίδιοι ανακοινώνουν, καθιστούν την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς πιο επίκαιρη από ποτέ, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης κ. Νάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος  μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου κάλεσε όλες και όλους , πολίτες και σωματεία εργαζομένων, στην απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνει η Ένωση ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τη Μεγάλη Τετάρτη στις  11:00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία.

Ο κ. Παπαδόπουλος θύμισε τους ματωμένους αγώνες που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 και εξαπλώθηκαν παντού φτάνοντας μέχρι την Αθήνα το 1894, τις μεγάλες απεργίες του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη όπου και η Ξάνθη θρήνησε νεκρούς , φτάνοντας μέχρι το σήμερα με τις αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε που οδηγούν διαρκώς σε αντεργατικούς νόμους.

Οι ιστορικοί αγώνες των εργατών, τόνισε, δείχνουν το δρόμο, το δρόμο του συνεχούς αγώνα, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία, υπενθύμισε, και πρόσθεσε ότι μόνο αγωνιστικά μπορεί να  τιμηθεί, στηλιτεύοντας την απόφαση του υπουργείου εργασίας με την οποία όχι ως απεργία αλλά ως αργία μεταφέρεται για την Τρίτη μετά το Πάσχα, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το διαχρονικό αγωνιστικό μήνυμα της.

Την ώρα που θεωρείται κόστος η υγεία μας και η παιδεία μας, στέλνουν φρεγάτες στη Μέση Ανατολή και πολεμικό υλικό στην Ουκρανία εμπλέκοντας τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βιώνουν τις συνέπειες, επισήμανε.

Υπογράμμισε ότι οι απεργίες της 28ης Φεβρουαρίου και εν συνεχεία της 17ης Απριλίου έστειλαν το αγωνιστικό μήνυμα ότι τα κέρδη των ομίλων δεν μπορούν να μπαίνουν μπροστά από τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που χωρίς τη δουλειά και τον κόπο των οποίων, που πολλές φορές για το μεροκάματο κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας , χάνουν ακόμη και τη ζωή τους.

Εκτίμησε ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ υπονόμευσε την ίδια την απεργία που κήρυξε στις 17 Απριλίου , ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τη δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης σε τοπική εφημερίδα ότι κάποιοι προτιμούν να παίρνουν επιδόματα και να μη δουλεύουν καθώς και ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό που πληρώνουν καλά.

Σημείωσε ότι νέοι άνθρωποι με μεροκάματα που κυμαίνονται στα 700 ευρώ το μήνα είναι αδύνατον να καλύψουν τα έξοδα τους , να δημιουργήσουν οικογένεια, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Είναι δεδομένο και δεν μπορεί να διαψευστεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να ξενιτευτούν ή να φύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας εποχιακή εργασία.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι το εξής:

-διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

-άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και -ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. 7ωρο – πενθήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

-Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

-Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

-Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Ακούστε τον κ. Νάσο Παπαδόπουλο.

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά