Ο Ι.Ν. του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης, Πανηγυρίζει την Παναγία την Ελευθερώτρια, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024.

-Από τη ζωή της ενορίας του Αγίου Ελευθερίου, σιγά-σιγά, θεσμοθετήθηκε μια νεότερη εορτή, αυτή της Παναγίας της Ελευθερώτριας που εορτάζεται το Σάββατο, μετά την  Κυριακή των Μυροφόρων,  κάθε χρόνο και έτσι φέτος στις 25 Μαΐου.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου2024  στις 7 η ώρα  το απόγευμα, θα τελεσθεί  ο Μέγας  Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και το Σάββατο το πρωί, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Κωσταράκης,  για την νεότερη αυτή γιορτή της Παναγίας της Ελευθερώτριας, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης, προσκαλεί τον φιλακόλουθο και φιλόχριστο λαό και σημειώνει:

«Η Παναγία η Ελευθερώτρια, όπως την βλέπουμε να εικονίζεται στο επίσημο προσκυνητάρι του ναού, απέναντι από τον Δεσποτικό θρόνο, είναι μία νεότερη εορτή,  η οποία θεσμοθετήθηκε σιγά-σιγά από τη ζωή της ενορίας .

Όπως ξέρουμε, η  ενορία του Αγίου Ελευθερίου ιδρύθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή, όταν δημιουργήθηκε ο νέος αστικός συνοικισμός.  

Τότε χτίστηκε το 4ο  δημοτικό σχολείο και ιδρύθηκε και η ενορία του αγίου ελευθερίου.

 Ένας τόπος,  ο οποίος έχει αρκετή ιστορία μαζεμένη,  τόσο με τη Βουλγαρική κατοχή, όπου ο ναός  είναι κατεχόμενος από την από την Εξαρχία και δίνεται το όνομα στον Άγιο Ελευθέριο, γιατί είναι το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, για ελευθερία. Έτσι,  συνηθίζεται  εκείνα τα χρόνια, οι άνθρωποι  βαπτίζουν τα παιδιά τους και τα ονομάζουν Ελευθέριο ή Ελευθερία.

 Σε αυτή την βάση και με  κάποιους συνειρμούς, ήρθε  ο δικός μου λογισμός ότι πρέπει να έχουμε μία εικόνα της Παναγίας, επίσημη.

Άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά μου  και  τους εμπιστεύθηκα την ιδέα μου αυτή, αμέσως προθυμοποιήθηκαν να κάνουν δωρεά  την εικόνα ή το προσκυνητάρι και σιγά-σιγά η ζωή της ενορίας μας, ανέδειξε αυτήν την Εορτή.

Το Σάββατο, μετά την  Κυριακή των Μυροφόρων,  κάθε χρόνο, πανηγυρίζουμε την Παναγία την Ελευθερώτρια. Είναι  μία εορτή της Παναγίας μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στη χαρμόσυνη  ατμόσφαιρα του Πάσχα.

 Την Παρασκευή 24 Μαΐου2024  στις 7 η ώρα  το απόγευμα, είναι ο Μέγας  Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και το Σάββατο το πρωί, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Θέλω να προσκαλέσω τον φιλακόλουθο και φιλόχριστο λαό της Ξάνθης και της ευρύτερες περιοχής, να οδηγήσουν τα βήματά τους, εκείνη την ημέρα, στον στο ναό μας, ούτως ώστε  να πανηγυρίσουμε την Παναγία την Ελευθερώτρια.

 Όπως είπα και στην αρχή μπορεί έτσι όπως την  βλέπουμε να εικονίζεται να είναι Οδηγήτρια, αλλά η Παναγία η οποία βρίσκεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου με όλο το ιστορικό υπόβαθρο που σας εξήγησα, ονομάζεται Παναγία η Ελευθερώτρια,  ως  συνέχεια των προγόνων μας για το αίτημα της ελευθερίας,  που η  ελευθερία είναι έτσι ένα αίτημα το οποίο είναι πάρα πολύ ευρύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη- Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά