Ρεαλιστικά μέτρα αντιμετώπισης της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ζητούν οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Α.Μ-Θ

Την ενίσχυση των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων της χώρας σε περιοχές όπου έχει εμφανισθεί η νόσος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων με 67 νεοπροσλαμβανόμενους κτηνιάτρους, την συνδρομή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού ώστε να συμβάλλουν στην επιτήρηση, στη λειτουργία των σημείων απολύμανσης και την διεξαγωγή κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών που σχετίζονται με το νόσημα καθώς και καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων θανατώνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά (!) στις πραγματικές αγοραίες τιμές για να δίδεται δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού αλλά όχι υπερβολικά υψηλές για να μην λειτουργούν ως…δέλεαρ (;) για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια, αποφάσισαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της νόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Νωρίτερα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κτηνοτρόφοι από όλη της χώρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κυρίαρχο το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων όπου η συμμετοχή από την περιφέρεια Α.Μ-Θ ήταν δυναμική. Οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον κ. Χαρακόπουλο, στον οποίο επισήμαναν μια σειρά από διαπιστώσεις προβληματικής διαχείρισης του ζητήματος από την πολιτεία καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση.

Ένα από τα ζητήματα το οποίο θεωρούν απαραίτητο και για την εκρίζωση της νόσου αλλά και για την επιβίωση των συναδέλφων  τους οι κτηνοτρόφοι είναι η καταβολή ποσού για τις ζωοτροφές όσων κοπαδιών υποχρεωτικά τελούν υπό σταβλισμό.

Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των αρμοδίων –σ.σ. το παραδέχεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου και ο κ. Χαρακόπουλος :’δυστυχώς παρά τις ενέργειες μας, η νόσος εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα πέραν της Π.Ε. Έβρου…’- και εστίασε στο θέμα της αποζημίωσης και των κτηνοτρόφων τα ζώα των οποίων θανατώθηκαν αλλά και όσων υποχρεούνται να τα κρατούν στους στάβλους για πολύ συγκεκριμένους λόγους , τους οποίους και επεξήγησε.

Ακούστε τη συνέντευξη.

Dimopoulos 19 11 2013 by Radio899 on Mixcloud

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά